Cadde Usta sanatçı İlhan İrem'e veda! Üç vasiyeti de yerine getirildi

Usta sanatçı İlhan İrem'e veda! Üç vasiyeti de yerine getirildi

30.07.2022 - 15:14 | Son Güncellenme:

Böbrek yetmezliği nedeniyle 28 Temmuz Perşembe akşamı tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden şarkıcı ve söz yazarı İlhan İrem (67), bugün son yolculuğuna uğurlanıyor. Türk müziğinin unutulmaz isminin naaşı, vasiyeti üzerine Türk bayrağına sarılı olarak Atatürk Kültür Merkezi (AKM) sahnesine getirildi. Usta sanatçının meslektaşları ve arkadaşları, törende İlhan İrem'e veda konuşmaları yaptı. Gitarist ve şarkıcının çalışma arkadaşı olan Onur Ataman, İrem'in kendisine yolladığı e-postayı okudu. AKM'deki törenin ardından İlhan İrem naaşı Bebek Camii'ne götürüldü. Burada öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi.

'Konuşamıyorum' 'Anlasana' 'Yazık oldu Yarınlara' gibi unutulmaz eserlere imza atan 67 yaşındaki şarkıcı ve söz yazarı İlhan İrem, böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi gördüğü hastanede önceki gün hayata gözlerini yumdu. İlhan İrem, tabutunun Türk bayrağına sarılmasını, kendisi için Atatürk Kültür Merkezi'nde tören yapılmasını ve Aşiyan Mezarlığına defnedilmeyi vasiyet etmişti. Usta sanatçının vasiyeti üzerine, Türk bayrağına sarılı tabutu bugün hayatını kaybettiği hastaneden alınarak, tören için AKM'ye getirildi.

Haberin Devamı

Usta sanatçının cenazesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi zabıta tören taburu tarafından sahneye taşındı. Törene; İrem'in eşi Hansu İrem, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz'ın aralarında bulunduğu siyasetçiler, sanatçılar ve sevenleri katıldı. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da çelenk gönderdi. Dostları ve sevenleri, İlhan İrerm'i dakikalarca ayakta alkışladı.

Usta sanatçı İlhan İreme veda Üç vasiyeti de yerine getirildi

"TABUTUNA ÇOK SEVDİĞİMİ FISILDAYACAĞIM"

Düzenlenecek tören öncesi İrem'in hayranları da Atatürk Kültür Merkezi önünde beklemeye başladı. İrem'in hayranlarından Seval Keleşer, "Ben jenerasyon olarak İlhan İrem'in şarkılarını kucaklamış bir nesilim. Biz onun şarkılarıyla, dünyaya bakış açısıyla, duruşuyla hep birlikte gençliğimizi geçirdik. İlhan İremler kolay yetişmiyor. Uzun süre sahnelerdeydi, güzel projelere imza attı. Hepimizin bildiği gibi 2016 yılında böbrek yetmezliği onun bayağı canını sıktı. Ben bir doktor annesiyim. Rahatsızlığında hep oğluma bir şey olur mu diye soruyordum. O da 'Her şeyin çözümü var mutlaka, o da iyileşecek' derdi. Ama demek ki düne kadarmış. Ben inanıyorum ki bugün bütün Türkiye ve dünyada görüp sayan sevenler hepsi üzgün. Başımız sağ olsun. Çok sevdiğim için inanın koşa koşa bugün tabutuna fısıldayacağım. Seni çok sevmiştik diyeceğim" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"SÖZÜN BİTTİĞİ YER"

Kendisiyle Berlin Festivali'nde beraber olduklarını söyleyen Volkan Okan, "Benim için iyi bir ağabey, iyi bir dosttu. Ondan öğrendiğim çok şey var, bana karşı çok emeği var. Sözün bittiği yer çok fazla bir şey söyleyemeyeceğim. Bir insan nasıl olur, onu tarif edemiyorum. Ruhen değerleri çok yüksek, kimseyi incitmek istemeyen, engin bilgilere sahip bir insandı" dedi.

Usta sanatçı İlhan İreme veda Üç vasiyeti de yerine getirildi

"DİK DURUŞUNU HİÇ DEĞİŞTİRMEDİ"

Törende İlhan İrem'in şarkılarıyla hazırlanan kısa video gösterimi izletildi. Usta sanatçı için törende konuşmalar da yapıldı. Törende dostları da İlhan İrem'i anlattı. Söz yazarı ve yorumcu Ali Kocatepe, "İlk plağı yayınlandığında 18 yaşındaydı. Öyle güzel 'Boş ver arkadaş' dedi ki yer yerinden oynadı. Onu tanıdıkça sevdik. Yeniliklere açıktı. 1974'te yedi sanatçı arkadaş bir araya gelerek, Antalya festivalleri için 'Antalya'ya koş' şarkısını söylemiştik. Çok değerli bir düşünce insanıydı. Sevgi dolu bir yol açtı, cesurdu. Dik duruşunu hiç değiştirmedi. Susmadı, sözünü hiç esirgemedi. Onu son konserinde de izlemiştim. Bize armağan ettiğin şarkılar ve kitaplar için sonsuz teşekkürler. Yolunu ışıklar aydınlatsın. Güle güle arkadaşım" ifadelerini kullandı.

Usta sanatçı İlhan İreme veda Üç vasiyeti de yerine getirildi

Haberin Devamı

"KEŞKE YAŞARKEN PAMUKLARA SARMALASAK"

Sunucu Erhan Konuk, "Ben İlhan'da 'Ne kadar büyürseniz o kadar küçüleceksiniz'i gördüm. O büyüdükçe küçüldü, tevazu sahibiydi. 14 sene sonra ilk kez radyo programıma konuk oldu, TRT FM'e geldi. Kapının önü insan doldu. Kimseyi kırmamış birisiydi. Hep giden kişinin arkasından gözyaşı döküyoruz. Onu sonradan anladığımızı düşünüyoruz. Keşke yaşarken onları pamuklarda saklasak. Çok değerli insanlar. İlhan'ı çok ama çok seviyordum. İlhan'ı çok sevdim, çok seviyorum, çok da seveceğim" şeklinde konuştu.

Usta sanatçı İlhan İreme veda Üç vasiyeti de yerine getirildi

Haberin Devamı

"ONU KARDEŞİM BELLEDİM"

Müzisyen Çoşkun Demir, “1980 yılında rahmetli Melih Kibar ve Çiğdem Talu vasıtasıyla tanıştım, 40 sene oldu. O kadar iyi dostuz ki. Benden daha tecrübeliydi. Bu piyasanın bütün inceliklerini anlatırdı. Sesimi çok severdi. O kadar güzeş anılarımız oldu ki. Şarkılarını kimseyle paylaşmak istemezdi. Dört şarkıma imza attı, beni ne kadar sevdiğini anladım. Hiç kardeşim olmadı. Onu kardeşim belledim. Son bir yıldır onu göremedim, sevgili eşinden haber alıyordum. Hansu dev gibi kalbi olan bir eş. Ben onu teselli edeceğime o beni teselli etti. İlhan bana 'Coşuvar' derdi, 'Yok saçlı prensim' derdi. İlhancığım o kadar aramızdaki bağ güçlüydü ki. 'Kim O?' adlı bir şarkı yazdı bana. Bu şarkının isim annesi Çiğdem Talu idi. O kadar mükemmel bir söz yazdı ki İlhan. Çok arayacağım onu. İki gündür kafamı toparlayamıyorum. İlhan’ım görüşmek üzere inşallah. Işıklar içinde uyu” sözleriyle duygularını dile getirdi.

Usta sanatçı İlhan İreme veda Üç vasiyeti de yerine getirildi

Haberin Devamı

İLHAN İREM'İN GÖNDERDİĞİ MAİLİ OKUDU

İlhan İrem'in çalışma arkadaşı olan ve konuşması sırasında gözyaşlarını tutamayan Onur Ataman, "2015 yılından itibaren İlhan abi ile çalışma şerefine nail oldum. Biz büyümeyi onunla öğrendik aslında. İlk konserden sonra bize bir e-mail atmıştı, onu okumak istiyorum size" dedi ve o maili paylaştı:

Kainat bazı zamanlarda, bazı insanlara büyülü bir dokunuş yapar. İlhan İrem konserlerinde hissedilen yükleliş budur. Bu ışığın içine girdiniz, bu noktada size söylemem gereken bazı şeyler var. Muhteşem bir konser verdik. Konserin geri dönüşleri çok güzel olacak. Hepiniz harika performans sergilediniz, hepinizi tek tek kutluyorum. Hayatın her anı kristal değerinde. Başarınızı kıskananlar olacaktır. Ruhunda müzik aşkı olmayan, evrensel sanat ve gerçek rock felsefesini özümseyememiş tatlı su rockçılarına dikkat edin. Masumiyet bu alemde en büyük hazinedir. 42 yıllık müzik yolculuğumdaki tecrübeme dayanarak başarıya giden yolda hatırlamanız için sizinle bu mesajı paylaşıyorum. Işık ve sevgiyle.

Usta sanatçı İlhan İreme veda Üç vasiyeti de yerine getirildi

"ŞARKILARI YARALI RUHLARIMIZA ŞİFA OLDU"

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, "İlhan İrem dünyayı yaşanılır kılan, dönüştürücü gücün sevgi olduğunu vurgulayan büyük bir ozandı. Gençlik yıllarında 'Nereden bileceksin ayrılığın acısını, sen hiç sensiz kalmadın ki' şarkısı ile aşıkların sözcüsü olmuştur. İyileştiren bir müzik yapıyordu, şarkıları yaralı ruhlarımıza şifa oldu. İlhan İrem'i müziği, kelimeleri ve tabutunun Türk bayrağına sarılmasını isteyecek kadar büyük vatan aşkıyla hatırlayacağım. Ona kendi sözleriyle veda etmek istiyorum; çok uzak anılar çocukluğumuz. / İlk öpüşün coşkusu unuttuğumuz. / Hayat bir aksiseda uçurumlarda. / Dağılır paramparça karşı yarlarda. / Bir üçüncü göz gerek hayat sevgidir. / Çöz artık gözlerini oyun bitmiştir" dedi.

Usta sanatçı İlhan İreme veda Üç vasiyeti de yerine getirildi

"İLHAN İREM, İSTANBUL'A EMANETTİR"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Ölüm haberi bana bildirildiğinde çok enteresan bir biçimde yanımdaki arkadaşıma 'İlhan İrem'i kaybettik' ve ardından 'Çok seviyordum' dedim. Bu çok enteresan bir duygu. İnsanların içinde bazı şeyler birikiyor ve bir an kaybedince hatırlıyorsunuz. 'Çok seviyordum' lafını bana dedirtmesi çok enteresan. Yan yana gelmedik, el sıkışmadık. Bu duyguyu vermek, bunu verebilen bir insan olmak çok özel bir insan olmasına yetiyor. Gerçekten insanların aklına kazınan, duyguları yerleştiren, sözleriyle düşündüren çok özel bir sanatçı. Böyle bir insanın bu ülkede yaşamış olması değerliydi. Sanatçı duruşuyla herkesin kalbini kazanan bir insan. Bu an itibariyle İlhan İrem, İstanbul'a emanettir. İstanbul'da her türlü kendisini ve eserlerini yaşatmaya, onu özel konumunda hissettirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Usta sanatçı İlhan İreme veda Üç vasiyeti de yerine getirildi

SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

AKM'de düzenlenen törende yapılan konuşmaların ardından İlhan İrem'in naaşı İBB zabıta tören taburu tarafından cenaze namazı için Bebek Camii'ne götürüldü.

Usta sanatçı İlhan İreme veda Üç vasiyeti de yerine getirildi

67 yaşında vefat eden unutulmaz sanatçının üçüncü vasiyetinin yerine getirilmesi için İlhan İrem, Bebek Camiinde kılınan cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'na defnedildi.

Usta sanatçı İlhan İreme veda Üç vasiyeti de yerine getirildi

Cenaze namazına ünlü şarkıcının yakın dostları ve sevenlerinin yanı sıra sanat camiasından kimsenin katılmış olmaması dikkatlerden kaçmadı. Merhum sanatçı, alkışlar eşliğinde son yolculuğuna uğurlandı.

Usta sanatçı İlhan İreme veda Üç vasiyeti de yerine getirildi