Cadde Viva el Peru

Viva el Peru

09.07.2012 - 19:33 | Son Güncellenme:

İnka İmparatorluğu’nun tarihi başkenti Cusco, Amerika kıtasının en eski yerleşim yeri ve arkeolojik alanı.

Viva el Peru

Deniz seviyesinden 3 bin 416 metre yükseklikte. Arkadaşımız Cem Canbay’ın hazırladığı özel programla Peru’yu ve İnkaları keşfe çıkıyoruz.

Haberin Devamı

Ayla DÜNDAR

Urubamba ve Kutsal Vadi’de ilk durak Moray. İnkalar bu alanı bir tarım laboratuvarı olarak kullanmışlar. Taraçalar çok düzgün ve dairesel. Basamaklar yüksek. Ufak tefek adamların bu kadar yüksek basamak yapmış olmaları şaşırtıcı.
Salinas, tuz madeni. Mineral bakımından zengin suları taraçalarda toplayıp tuz elde etmek için 3 bine yakın küçük havuz oluşturulmuş. İnkalar zamanından beri süregelen uygulama, Maras halkının geçim kaynağı olmayı sürdürüyor.

Viva el Peru

Temiz hava, az oksijen ve bol adrenalin Sıra İnkaların en popüler mekanı Chinchero’da. Göz alabildiğine yeşil çimenlerin üzerinde yerliler kurumuş patatesleri topluyorlar. Ayakkabılarımızı çıkartıp çimlerin üzerinde yürüyoruz. Çimler, buz gibi soğuk. Ertesi gün Urubamba Nehri’nin Kutsal Vadisi’nde yer alan Pisac’tayız. Pisac, pazar günleri kurulan pazarıyla ve tepedeki İnka kalıntılarıyla ünlü. Şapkalarını taze çiçeklerle bezemiş, yavru kuzusu kucağında, sırtında bebeği ve yanında da lamasıyla bizi karşılayan yerlilerle fotoğraflar çektirmek olmazsa olmazlardan.

Haberin Devamı

Yükseklik korkusu olan denemesin Gezinin en zorlu tırmanışı Pisac kalıntılarına oluyor. Yükseklik korkusu olan denememeli. Yarı yolda sınırlarımı aştığımı fark ediyorum, ama artık çok geç. Kulağımıza gelen İnka müziği bana güç veriyor. Sırada Puno var. Eski bir İnka şehri olan Raqchi’de Wiracocha Tapınağı’ndayız. Sokaklar astronomi ölçümlerine göre yapılmış. Volkanik kayalar sağlam kalmış. Dokuz saatlik yolculuğumuz sırasında geçtiğimiz dağlarda hiç bitki olmadığının farkına varıyoruz. Yavaş ilerleyen otobüsümüz içinde tek canlı biziz sanki. Çıplak doğada yol alırken birden karlı dağların muhteşem görüntüsüyle karşılaşıyoruz. Ve 4 bin 337 metredeyiz. Fotoğraf çekmek için otobüsten iniyoruz. Lamaları, yavru kuzularıyla yerliler hazır kuvvet burada da bekliyorlar...

Titicaca Gölü ve adalar
Titicaca Gölü, deniz seviyesinden yaklaşık 4 bin metre yükseklikte. Bir bölümü Bolivya sınırları içinde. Küçük bir tekneyle sazdan yapılmış irili ufaklı yüzen Uros adasından birine yanaşıyoruz. Ada sakinleri şarkılarla karşılıyor bizi.
Amantani Adası’nda ne araba var ne de otel. Elektrik bile çok sınırlı. Telefon çekmiyor. Tekne adaya yanaştığında kadınlar gezginleri alıp evlerine götürüyorlar. Kendi aralarında bir sıralama yapmışlar. İsimler okunuyor ve aileler belli oluyor. Evler birbirine çok uzak. Tuvaletler evin dışında. Gökyüzü inanılmaz, yıldızlar adanın üzerini tamamen kaplamış. Ertesi sabah tekneyle Puno’ya 45 km. uzaklıktaki Taquile Adası’na gidiyoruz.
Yine adanın en tepesine yerleşmişler;
yüksekleri seviyorlar. Dinlene dinlene çıktığımız ada meydanında nefis bir Truchca balığı yiyoruz. Ada erkekleri sürekli örgü örüyor. Peru’nun en zarif örgüleri bu adada...

Haberin Devamı

Machu Picchu’nun çekim gücü
Olağanüstü güzellikteki Machu Picchu, Peru Andları’nın en görkemli İnka eseri. Tek bir kaya üzerine inşa edilmiş. 5’inci yüzyıldan günümüze ulaşan ‘İnkaların Kayıp Şehri’ Machu Picchu, deniz seviyesinden 2 bin 430 metre yükseklikte. Kayıp şehirde dolaştığımızda buradan ayrılmak istemiyoruz. Tuhaf bir çekim gücü var.

Haberin Devamı

NEREDE KALINIR?
* Ninos Hotel’de kaldık (iki kişilik oda 50 dolar).
* Titicaca Gölü’nde Amantani Adası’nda bir gece ada sakinlerinden İzidora bizi konuk etti. Kızarmış peynirle birlikte uca (bir çeşit patates) ve çorba ikram ediyorlar. Evlerde soba yok.
Üç battaniye veriyorlar.
* Puno’da merkezde Internacional Hotel’de kaldık. Sokak çok gürültülü ama otel ev havasında.
* Machu Picchu’da, Hostel Muyurina’da konakladık.

Rehberimiz Cem Canbay (sağda) diş doktoru aynı zamanda da fotoğraf tutkunu bir gezgin.

Katoliklerin inancına göre, evlerin çatılarındaki boğalar onları koruyor ve şans getiriyor.

NE YENİR NE İÇİLİR?
* En ünlü içkisi Pisco Sour. En çok tüketilen ise İnkaCola ve Cusquena Bira.
* Cusco’da Ninos Otel’in balkabağı çorbası ve koka çaylarının müptelası olduk.
* Cusco’nun en popüler mekânı Trattoria Adriano’da limon suyuyla marine edilmiş balık çok lezzetli.

Viva el Peru

MÜZELER
* Museo de Plantes’te koka yaprağı ve endemik bitkiler sergileniyor.
* Güneş tapınağının üzerine kurulan Saint Dominic, Priory Qorikancha İnka mimarisinin pürüzsüz bir örneği.
Alt kattaki ikinci müzeyse İnkaların nasıl yaşadığını anlamak için mutlaka gezilmeli.
* Raychi’de Wiracocha Tapınağı ve Pukara Müzesi...

Haberin Devamı

Viva el Peru

Faruk Akbaş’la Sri Lanka

Gazella Turizm, Vietnam’la başlayıp Kenya’yla devam eden fotoğraf turlarına Sri Lanka’yı da kattı. Faruk Akbaş önderliğindeki turlarda hem fotoğrafın incelikleri öğrenip güzel kareler yakalayacak hem de Sri Lanka’nın tapınaklarını ve renkli kültürünü keşfederek unutulmaz bir tatil yaşayacaksınız.
Sri Lanka’nın mistik dünyasını ve doğal yaşamını konu alan turun ardından, Akbaş’ın seçeceği fotoğraf, çeşitli dergilerde yayımlanacak. 18-26 Ağustos
tarihleri arasında gerçekleşecek turun fiyatı 1990 euro.
www.gazella.com