Cadde YAŞAM TARZINIZLA GENÇLEŞiN!

YAŞAM TARZINIZLA GENÇLEŞiN!

21.05.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

20’li ve 30’lu yılları geride bırakalı çok olduysa, kendinize yeni bir yaşam tarzı belirlemenin tam zamanıdır.

YAŞAM TARZINIZLA GENÇLEŞiN

Emeklilik günleri geldi. Kendinizi ‘işe yaramaz’ hissetmek de istemiyorsunuz. O zaman hobiler, tatiller ve egzersizler yardımınıza koşmak için hazır.
Bulmaca çözmek, hafızayı güçlendiren oyunlara ağırlık vermek, tombala, tavla ve domino gibi konsantrasyon gerektiren oyunlar sağlığınıza katkıda bulunur.

Haberin Devamı

Tatile giderken
Kullandığınız ilaçları gösteren bir listeyi, geçirdiğiniz ameliyatları, kan grubunuzu ve hastalıklarınızı gösteren bir bilgi kağıdını yanınıza almayı unutmayın. Uçak içinde kısa aralıklarla yürüyüş ve egzersiz yapın. Karayolu yolculuğunda treni tercih etmenizde fayda var. Ama mutlaka arabanızla gitmeniz gerekiyorsa dört saatte bir inip, egzersiz yapın. İçinde yürüyüş yapılabilen gemi seyahati de yaşlılar için önerilebilecek bir yolculuk çeşidi.
Tatilinizi deniz kenarında geçiriyorsanız sabah güçlü bir kahvaltıdan sonra kumsalda yapacağınız yürüyüş sonrası 10.00-11.00 arası denize girebilirsiniz. Hafif ve sıvı miktarı yüksek bir öğle yemeği tüketin. Deniz kıyısında çok yorulmadan, uzun sürmemek kaydıyla deniz bisikleti ve kano turları yapabilirsiniz. Saat 18.00’den sonraysa yine aşırıya kaçmamak şartıyla masa tenisi, golf ya da dans ve aerobik gibi salon egzersizleri yapabilirsiniz.
Güneş ve yürüyüş, ileri yaşlarda görülen kemik erimesine yani osteoporoza karşı ilaç etkisi yapar. Ancak denge sorunu yaşayan ve kırık riski olan osteoporozlular, engebeli arazideki yürüyüşte düşme riskini göz önünde bulundurarak çok dikkatli olmalı. Ayrıca çok dik yamaçların, kalbi ve tansiyonu tehdit edeceğini aklınızdan çıkarmayın.

Yemeğe dikkat
Tatilin keyifli taraflarından biri de gidilen bölgeye özgü farklı tatları keşfetmek. Ama çoğu zaman bunun ölçüsünü kaçırırız! Fakat ileri yaştaki tatilcilerin bu konuya çok daha fazla özen göstermesi gerekir. Yöresel yiyecekler tüketilirken, yaşlılıktan yavaşlamış olan sindirim sistemini göz önüne alarak, yeni yiyecekler azar azar denenmeli. Tolere ediliyorsa ve bir sorun doğmuyorsa, o yiyeceği almaya devam edilmesinde bir sakınca yoktur.
Sigara içenlerde 40 yaş civarında en az bir kez akciğer tomografisi çekilmeli. Çünkü akciğer filmi yetersiz olabilir. 40 yaş üstünde efor testi, 50 yaş üstünde ise mutlaka kolonoskopi yapılmalı. Bunun yanında doktorunuzun küçük ip uçlarını değerlendirmesi gerekir. Kadınlarda 40 yaş üstü mamografi, erkeklerde PSH dediğimiz prostat testi yaptırılmalı.


Sağlıklı hayatın temel ayakları
n Check-up veya doktor muayenesi
n Bilgilenmek
n Tıbbi ilaçlarınızı doktorunuzun kontrolünde almak (vitamin dahil)
n Bilinçli ve düzenli beslenme
n Hareket
n Stres yönetimi

YAŞLILIK VE EGZERSİZ
Yaşlanmayla birlikte bedenin fizyolojik özelliklerine uygun egzersiz programları geliştirmek gerekir. Egzersizle hem vücudun daha sağlıklı hem de hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlamak bilimsel olarak mümkün. Genel olarak egzersizlerden beklenen amaçlar yaşlılıkta da aynıdır. Ancak bunlara yaşlıların durumlarıyla ilgili bir iki özellik daha eklenmektedir. Bunlar;
n Eklem esnekliğini arttırmak
n Kas gücü ve dayanıklılığını arttırmak
n Kardiyovasküler dayanıklılığı arttırmak
n Kemik mineral yoğunluğunu arttırmak
n Günlük aktiviteleri uygulamak için gerekli olan enerjiyi arttırmak
n Hastalıktan iyileşmeyi çabuklaştırmak ve stresle daha kolay başa çıkabilmek
n Diğer insanlarla bütünleşebilmek için fırsat oluşturmak
n Yaşlıyı daha mutlu kılmak


Sessiz ve sakin bir çevre isteği

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin Türkiye genelinde yaptığı bir araştırma huzurevlerinde kalan yaşlıların kent merkezinden uzakta yaşamak istediklerini ortaya çıkardı. Araştırmada, öne çıkan bazı bulgular şöyle:
l Sakinlerinin yüzde 64,2’si merkezden uzak, sessiz ve sakin bir çevrede, yüzde 35’i ise merkeze yakın, kalabalık ve hareketli bir çevrede yaşamayı tercih etmekte.
l Yaşlılar yaşadıkları çevrede özellikle çarşı, pazar, alışveriş merkezi, açık ve yeşil alan istiyor.
l Yüzde 74’ü tek kişilik odada kalmak istediklerini, yüzde 82,4’ü odayı kendilerinin döşemek istediğini bildirdi.

Haberin Devamı



Uyku düzeni nasıl olmalı?
Uyku apnesi, reflü, burun tıkanıklığı gibi sorunlar uyku kalitesini etkiler. Uyuduğunuz yer karanlık olmalı. En kötü şey, gece uyuduğunuzda televizyon ışığının olmasıdır. Işık, Melatonin adı verilen uyku hormonunun salgılanmasını engelliyor. Sabahları gün doğumuyla kalkmak en güzeli. Bir de gün ışığı çok önemli ve mutlaka yararlanılmalı. Hava bulutlu dahi olsa günde yarım saat gün ışığından faydalanmaya çalışın. Deniz kenarında güneşlenmek için saat 12.00-15.00 arası en tehlikeli zaman. Güneş ışınlarının direkt geldiği bu saatlerde dışarıda olmaktan kaçının.