Cadde YAZ HASTALIKLARI - BÖCEK SOKMASINA DiKKAT

YAZ HASTALIKLARI - BÖCEK SOKMASINA DiKKAT

18.06.2013 - 20:40 | Son Güncellenme:

Açık havada geçirilen uzun saatler ve deniz keyfi, beraberinde bazı tehlikeler getirebiliyor. Böcek sokması, denizanası zehirlenmesi ve deniz kestanesi batması bunlardan bazıları

YAZ HASTALIKLARI  - BÖCEK SOKMASINA DiKKAT

Emsey Hospital Tıbbi Direktörü Dr. Tansel Turan, bazı hayvanların insanla teması sonucu ortaya çıkabilecek alerjik reaksiyonlar ve zehirlenmeler hakkında bilgi verdi: “Sivrisinekler, karasinekler, karıncalar beslenmek için; bal ve eşek arılarıysa kendilerini savunmak için sokarlar. Soktukları yerde acı veren iz kalır. Bazen de zehirleyici bir reaksiyon ortaya çıkabilir. Arı, sinek ve böcek sokmasından sonra ortaya çıkan reaksiyon, kişiden kişiye göre değişir. Sonradan oluşan tepki; lokal reaksiyon, genel reaksiyon ve sistemik toksik reaksiyon olarak ayrılır.
Seyrek olarak böcek sokmasından 1-2 hafta sonra serum hastalığı ya da anafilaksi (aniden ortaya çıkan ve kısa sürede ölümle sonuçlanabilen şiddetli tepki) görülebilir. Özellikle ailesinde ve geçmişinde ciddi alerji vakaları bulunanların çok dikkatli olmaları gerekir. Her türlü böcek ısırmasında ilk yapılacaklar; varsa iğnenin çıkarılması, ardından bölgenin soğuk su ve sabunla yıkanması.”

Haberin Devamı

BU SEMPTOMLAR VARSA DiKKAT

l Vücudun herhangi bir yerinde uyuşma l Böceğin ısırdığı yerde kızarıklık veya renk solması l Nefes almada zorluk çekme l Baş ağrısı l Mide bulantısı, kusma ve ishal l Kalp atışlarında hızlanma
l Yutkunma güçlüğü l Konsantrasyon kaybı ve sinirlilik

ARI SOKMUŞSA

l İğneyi çıkardıktan sonra sokulan bölgeyi su ve sabunla yıkayın l Soğuk tampon yapın l Sokulmuş bölgenin yukarıda durmasına dikkat edin l Sokulan bölgeyi kaşımaktan kaçının
l Acı varsa bölgeye buz koyun l Ağrı kesici alın l Lokal aneztezi için kullanılan spreylerden kullanın.
Bölgedeki kızarıklık birkaç gün devam ederse mutlaka bir doktora görünün. Her türlü ciddi alerjik reaksiyonu engellemek için yazın mutlaka çantanızda, arabanızın torpido gözünde bir anti-histaminik (anti-alerjik) bir ilaç bulundurun.

Haberin Devamı

DENiZANASI ZEHiRLENMESi

200’den fazla türü olan denizanaları, insanları zehirleyebilir. Tende yanma ve kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösteren zehirlemesinin mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Denizanasının temas şekli ve süresine bağlı olarak değişebilen zehirlenme belirtileri, genellikle kızarıklıkla, nadiren de hafif kanamayla ortaya çıkar. Daha ciddi zehirlenme durumlarında karın ve kas ağrısı, karın bölgesinde sertlik, mide bulantısı, kusma, nefes darlığı görülebilir.

Hekime ulaşılamadığı durumlarda...
l Kaşıntı, kızarıklık, ağrı ve benzeri şikayetler sona erene kadar sirke, yüzde 40 veya yüzde 70’lik alkol ya da amonyak, denizanasıyla temas eden bölgeye uygulanabilir. Bu malzemelere ulaşılamadığı durumda idrar da kullanılabilir.
l Deri, deniz suyuyla yıkanmalı, tatlı su veya buz tatbik edilmemeli.
l Kaşınmaya engel olunmalı, olası tahrişler engellenmeli.
l Denizanasıyla temas eden bölgeye 15 dakika boyunca sirke uygulanmalı.
l Kaşıntının şiddetli olduğu durumlarda anti-histaminik ilaç kullanılabilir.
l Denizanasının parçaları ciltteyse cımbız yardımıyla deriden uzaklaştırılmalı. Bu parçaların alındığı bölgeye kum serpilmeli, temiz havluyla hafifçe silinmeli.
l Denizanası parçalarının gözle teması halinde, tatlı suyla gözler yıkanmalı.

Haberin Devamı

DENİZ KESTANESİ BATMASI

Deniz kestanelerinin dikenleri, çıplak ayağı yaralayabilir. Böyle bir durumda ayağın üzerine basmadan, dikenleri cımbızla almak gerekir. Ayak tabanında batma sonrasında görülen çok sayıdaki siyah nokta, yakından incelenmeli ve batık parçalar varsa çıkarılmalı. Diken çıkarıldıktan sonra ayağı sıcak su içinde tutmak, ağrıları azaltır. Tabanda iltihap oluşmuşsa bir hekimden yardım alınmalı. Antibiyotik kullanımı gerekebilir.

YARIN: GÜNEŞ ÇARPMASI VE YANIKLARI