Cadde YENiKÖY’ÜN ESKi YENiSi: YELKEN

YENiKÖY’ÜN ESKi YENiSi: YELKEN

11.02.2012 - 20:39 | Son Güncellenme:

Çağrılı olduğum her yeni mekana içimde bir parça tereddütle giderim...

YENiKÖY’ÜN ESKi YENiSi: YELKEN

Özel hizmet, özel mutfak sunumu, aşırı ilgi bir süre sonra boğucu olur çünkü. Hafta içinde gittiğim Yeniköy’deki Yelken Balık’ta usulüne göre hizmet aldım, epeyi de memnun kaldım. Bir de doğal tatlarla çok oynamasalar...

Haberin Devamı

Bir kere mekan kendini satıyor. Oradan başlamak lazım. Boğaz’ın en özel köşelerinden Yeniköy’de henüz altı ay önce açılan Yelken Balık, hoş bir ambiyansa sahip. Altı ay önce açılmışlar ama Yeniköy’de yeni değiller. Önceki mekanları da oradaymış. Daha da geçmişe gidersek, kökleri Yeşilköy’deki Yelken’e dayanıyor ki, bunu duymak benim için hanelerine yazılacak artı bir puan demek.
Bülent Ilgaz Bey, genç yaşına rağmen görmüş geçirmiş, belli ki işinin ehli. Diğer ortak Enis Yuda’yla da tanıştık. İkisi de işlerini zevkle yapan, keyifli insanlar. Bu sıcaklık, elbette mutfaktan başlayarak tüm mekana yayılıyor.

YENiKÖY’ÜN ESKi YENiSi: YELKEN

Mezeler sınıfı geçiyorMutfaktan bahis açmanın da zamanı geldi böylece. Bir kere açık mutfakları var, içeride neler ‘döndüğünü’ görüyorsunuz. Koku falan da yok, gayet başarılı. O gece bize sunulan çeşitli tabaklar arasında hiçbiri vasatın altında değildi, öncelikle bunu söylemem gerek. Şaşırtan lezzetler de oldu; “Daha iyisi yapılabilirdi” dediklerim de.
Soğan salatası dedikleri özel tabakları, gerçekten özel bir lezzet. İşin sırrı kullanılan malzemenin tazeliğinde. Zira, yapılması çok kolay. Domates, iri doğranmış soğan ve biberden mütevellit sulu bir salata söz konusu olan. Lezzeti müthiş. Somona sarılmış levrek, artık hemen her balık lokantasında gördüğümüz bir seçenek. Kabak çiçeği dolmasının içi diri kalmış, bu açıdan güzel. Ama herkesin ayıla bayıla sevdiği bu lezzeti, ben nedense bir türlü benimseyemedim diyeyim. Taramaları bir parça tuzlu (ki ben öylesini severim) ama gayet güzel. Lakerdaları içinse aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Torikten yapılmış, burası önemli ama sıkı değil. Bir de dolapta bir parça fazla beklemiş sanırım. O kadar kusur kadı kızında olur deyip ara sıcaklara geçelim öyleyse...

Haberin Devamı

Saf lezzetler yeterGüveçte ot kavurması, ilginç bir lezzet ki benim otla motla pek aram yoktur. Sıcak patlıcan getiriyorlar sonra masaya. Hafif kaşar eritmişler üzerinde. Başarılı. Deniz mahsulleri krep de ilginç, hamur yok içinde ama sanki hamur yermiş gibi hissediyorsunuz kendinizi. Balık mantısı bildiğimiz mantı gibi. Kalamaları tava yapacak gibi halka halka kesip ızgara etmişler. Yumuşacak, iyi marine edilmiş belli. Karidesli mantarlı pazı sarma bir parça tuzlu, sanırım pazı yapraklarından kaynaklanıyor. Kadayıf soslu karides, küçük shot bardakları içinde dibindeki sosuyla birlikte geliyor. Değişik mi? değişik ama saf lezzetlerle oynamaya gerek yok, en azından bu kadarını söyleyeyim.

Haberin Devamı

YENiKÖY’ÜN ESKi YENiSi: YELKEN

Dengeyi tutturmak şartAna yemek olarak sütte balık yiyoruz. Levrek ve küçük parçalar halinde deniz mahsulleri var içinde. Güveçte geliyor. Süt tadını alıyorsunuz, farkı yaratan da bu. Bu da lezzetli bir tabak ama saf lezzetleri tercih ettiğimi tekrarlamam gerekecek. Sütte balık özelinde söylemiyorum ama genellikle fark yaratmak adına pek çok restoran çeşitli tarzlar deniyor. Bunda, üç tarafımızın denizle çevrili olmasına rağmen deniz ürünlerine pek yüz vermeyen halkımızın etkisinin büyük olduğunu düşünüyorum. Bana saf lezzetler hitap ediyor ama. Balığın ızgarası-tavası, deniz ürünlerinin sosa bulanmamış halleri. Onlar zaten lezzetli, bana göre yapılanlar bu lezzeti baskılamaktan öteye gitmiyor. Tabii bu benim kişisel görüşüm, yoksa insanımıza balığı, deniz ürünlerini sevdirmek için yapılan bu tip uygulamaların işe yaradığı bir gerçek. Dengeyi tutturmak şartıyla...

Haberin Devamı

Tatlıyla arası olmayan ben... Finali tatlıyla yapıyoruz. Valla 40 yıl önüme koymasalar yemek aklıma gelmez. Kabak ve ayva tatlısı için ayrıcalık yapmaya da niyetli değildim ama ısrar üzerine ikisinin de tadına baktım. Manda kaymağı da tam kıvamındaydı hani. Önümden almasalar nereye kadar giderdim bilmiyorum!

NE UCUZ NE ÇOK PAHALI

Yelken Balık, kibar, işinin ehli ortakları, halden anlayan işbilir garsonları, mekanı kullanma maharetiyle vasatın çok üzerinde bir lokanda. Hele yazın Boğaz manzarası eşliğinde yenilecek bir yemek için ideal. Fiyatları ne çok uçuk ne de ucuz:
Mezeler: 8-18 TL
Salatalar: 7-10 TL
Ara sıcaklar: 5-20 TL
Tatlılar: 6-12 TL arasında değişiyor. Balıklarsa alışına göre fiyatlandırılıyor.
Mekan, hafta sonları zengin bir kahvaltı da veriyor. Onun fiyatı da 40 TL.

Haberin Devamı

Adres: Köybaşı Caddesi
No: 58 Yeniköy
Tel: 0 212 262 94 90