Cadde YÜKSEK TANSiYON BAŞ AĞRITIYOR

YÜKSEK TANSiYON BAŞ AĞRITIYOR

09.02.2012 - 23:21 | Son Güncellenme:

Eğer tansiyon hastasıysanız baş ve ensede ortaya çıkan ağrıları iyi takip etmeniz gerekiyor. İhmal edilen bu ağrılar, ölüme ya da ciddi sakatlıklara yol açabiliyor

YÜKSEK TANSiYON BAŞ AĞRITIYOR

Beyin, omurilik ve sinir cerrahı uzmanı Prof. Dr. Hidayet Akdemir; tansiyona, sinüzite ve nevraljiye bağlı ağrıların özellikleri hakkında bilgi verdi: “Toplumda en sık görülen hastalıklardan yüksek tansiyonda beyin kanamasına yol açmayan, ensede odaklı baş ağrıları görülür. Hastalık, tam anlamıyla tedavi edilemezse küçük veya büyük beyin kanamalarına neden olabilir. Bu da ölüm ve ağır sakatlıklara yol açabilir. Özellikle ileri yaşlarda düşme ve yaralanmalara bağlı beyin zarları arasında meydana gelen kanamalar da hafif baş ağrılarına sebep olur. Hastalar, zamanında doğru ve erken teşhisle başarılı bir operasyon geçirirse baş ağrısıyla nörolojik şikayetlerden kurtulur.

Sinüzite bağlı ağrılarBu ağrı, başın ön kısmında görülen bir ağrı şekli. Günün ilerleyen saatlerinde ortaya çıkar, özellikle burun akıntısı ve diğer şikayetlerle birlikte görülür. Eğer sinüzitlerin uygun ve spesifik tedavileri yapılamazsa menenjit, beyin absesi gibi çok daha ciddi beyin hastalıklarına dönüşebilir. Başlangıçta baş ağrısıyla doktora giden hastanın durumu, ölüm ve nörolojik sakatlıklara neden olan ağır beyin hastalıklarına dönüşebilir.

Trigeminal ve oksipital nevralji ağrılarıKranial sinirlerin hastalıklarına bağlı zonklayıcı ve nöbetlerle ortaya çıkan çok şiddetli, ‘bıçak saplanır gibi’ ağrılardır. Tek taraflı, nadiren de çift taraflı olup bir ileri yaş hastalığıdır. Eğer genç yaşlarda trigeminal nevralji görülürse buna multipl sklereoz da eşlik edebilir.
Kadınlarda daha sık görülen bu ağrılar, yüzün sol tarafında daha çok hissedilir. Yüz ağrıları özellikle, kişi yemek yerken, su içerken, konuşurken, dişini fırçalarken ortaya çıkar. Adeta elektrik çarpması tarzındadır. Gün içinde seyrek ağrılar olarak ortaya çıkar. Geceleri uykuyu bozmaz. Hastalık kronikleştikce nöbet sayısı ve sıklığı artar. Trigeminal nevralji ağrılarında başlangıçta ilaç tedavisi uygulanır. Değişik anti-epileptik ilaçlar, nevralji ağrısına fayda eder. Ancak zamanla bu ilaçlar, ağrıyı kontrol etmede başarısız kalır. Dirençli yüz ağrıları veya ilaca tolerans geliştiren nevralji ağrılarında, kapalı ve açık beyin ameliyatları uygulanır.”

BUNLARA DiKKAT EDiN
- Ağrı, kişinin hayatında daha önce hiç tecrübe etmediği kadar şiddetliyse, enseden başlayıp başın ön kısmına doğru yayılıyorsa,
-Bulantı, kusma ve çift görme gibi şikayetlerle birlikte ortaya çıkıyorsa,
-Özellikle ileri yaşlarda düşme ve yaralanmaya bağlı hafif kafa travması sonrası olursa,
-Sinüziti olan hasta ağrının tipi ve yayılımı konusunda fark olduğunu anlarsa,
-Yüksek tansiyonu olan hastanın ilaç kullanmasına rağmen baş ağrısı oluyorsa vakit geçirmeden nörolojik bilimler hekimine başvurulmalı.