Cemal Ersen

Cemal Ersen

cersen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Lige radikal değişimlerle başlayan takımlardan biri idi Galatasaray. Geçen sezonu zirvenin 36 puan gerisinde tamamlamak, reformun fitilini ateşleyen en önemli faktördü. Yönetim, zihniyet, sonra teknik kadro ve transfer politikaları yenilendi. Aslında sancılı geçeceği düşünülen ve kabul edilebilir başarısızlıkların yaşanabileceği bu dönemde, Galatasaray beklentilerin ötesinde performans sergiledi.
Muslera, Ujfalusi, Melo, Elmander, Selçuk, Engin, Ceyhun gibi yenilerin arasına Semih (dün akşam oynamasa da)ve Emre gibi genç yetenekleri katıp, kaybetmek üzere olduğu Baros ile diğerlerini uyumlu bir takım haline getirmek, her babayiğidin harcı değildi. Fatih Terim ve öğrencileri zor süreçte düşünülenden fazlasını başardı.
Gaziantep yenilgisiyle yanlışları sorgulayan Terim'in sırrı, bireysel değil takım oyununu ön plana çıkaran, yardımlaşan, savunmada dikkatli, hücumda istekli ve özgüvenli bir ekip yaratma düşüncesiydi.
Son 5 maçı kazanmanın getirdiği moralle Arena'da iştahlı bir takım beklerken, her topu kovalayan, orta alanda baskı yapıp rakibin oyun kurmasını engelleyen Manisaspor karşısında uzun süre bocaladı Galatasaray. Topa daha çok sahip olmasına karşın, pozisyon bulmakta zorlanırken, kullandığı tek kanatta Kazım'ın etkisiz ortaları, pas trafiğini yönetmekle görevli Selçuk'un dilediği gibi inisiyatif kullanamaması, Elmander'in pozisyon bulmasını engelledi. Alternatifi Baros, sık sık geriye gelerek alan boşaltmak istedi. Ancak Manisaspor'un kurallar içindeki sertlikle bezenen oyunu, geriden çıkışlarına alışılan Melo ve Emre gibi sürpriz isimlerin ilk yarı boyunca pozisyona girmesine izin vermedi.
Galatasaray ikinci yarıya risk alarak ve rakibe aynı silahı çekerek başladı. Amaç, önde pres yapıp hem Manisaspor'un direncini kırmak, hem de kontrol edemediği oyuna ağırlığını koymaktı. Fatih Terim Manisaspor savunmasının dengesini bozmak düşüncesiyle hareketli Engin'i de sahaya sürdü. Ve kaleye daha çok sokulmaya başladı. Zorladı, zorladı ve sabırla beklenen gol Terim'in prensi, duran top ustası Selçuk'un ayağından geldi.
Sonrasında Manisaspor'un on kişi kalmasıyla Galatasaray oyunun kontrolünü eline aldı. Daha fazlasını yapamasa da skoru tutmayı bildi.
Kolay değil. Neredeyse sıfırdan başlayan bir uğraşta zirvenin sahibi oluyor ve fark yaratıyorsanız, bunun adı sarı-kırmızılı bir devrimdir ve lideri Fatih Terim'dir.