Cadde Dünyanın en büyük altın parası

Dünyanın en büyük altın parası

28.06.2010 - 03:52 | Son Güncellenme:

Avusturya'nın başkenti Viyana'daki açık arttırmada 1 milyon Kanada doları değerindeki altın para, 3.7 milyon euro'ya açık artırmayla satıldı.

Dünyanın en büyük altın parası

Üzerinde Kraliçe II. Elizabeth figürü bulunan para, Avusturya’nın en ünlü galerisi Dorotheum'da satışa çıkarıldı. ‘Dünyanın en büyük madeni altın parası' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na da giren madeni paranın ‘yazı’ tarafında Kanada’nın milli sembolü olan 3 yaprak bulunuyor. 100 kilo ve 53 santimetre çapında olan para, saf altından üretilmiş.
Dorotheum, açık artırma günün altın değerinden başlatıldı ve 3.7 milyon euro'ya satıldı. Alıcının İspanyol bir müevherat tüccarı olduğu belirtildi.
Kanada’dan 1 milyon dolar damgalı 2007 tarihli altın para 100 kg ağırlığa sahip. Bilinen tüm rekorları alt üst eden ve eni 53 cm, ağırlığı 100 kg ve iki erkek yetişkin kişi tarafından bile yerinden kaldırılamıyor.
Altın para yüzde yüz (999,9/1000) altından olup herhangi bir katkı içermiyor. Dünya rekorlar kitabı Guinness’e de giren altın paranın üzerinde İngiliz Kraliçesi 2. Elisabeth figürü yer alıyor. Paranın diğer yüzünde ise Kanada bayrağını simgeleyen Akçaağaç yaprağı deseni bulunuyor. Paranın değişim değeri olan 1 milyon dolar şu andaki altın kurunun çok altında bulunuyor. Altın para şu anda Viyana’da dünyanın en önemli metal para koleksiyonlarının bulunduğu Sanat Tarihi Müzesi’nde yer alıyor.