Cadde ‘Elçi olmak gurur verici’

‘Elçi olmak gurur verici’

08.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünyaca ünlü yıldızları giydiren Zeynep Kartal ve iş ortağı Züleyha Özgül, merak edilenleri anlattı. Kartal, “Türkiye-İngiltere arasında bir kültür köprüsü kurmayı amaçladım” dedi.

‘Elçi olmak gurur verici’

Zeynep Kartal, Bursa’dan başlayan hikayesini İngiltere, Manchester’a taşıdı. Ülkedeki yıldız isimleri giydiren Kartal, Türkiye’de de özel projelere imza atıyor. Yakın arkadaşı Züleyha Özgül’le ortaklık yapan tasarımcıyla, moda üzerine keyifli bir sohbet ettik.

Haberin Devamı

-Kendinizden biraz bahseder misiniz?

Yolculuğum Bursa’dan Manchester’a doğru uzanıyor aslında… Kendimi bildim bileli kumaşlarla beraberim. Moda tasarımı eğitiminin ardından, sektörün farklı disiplinlerinde görev aldım. Moda tutkum, beni dünya starlarıyla bir araya getirdi. 14 senedir Manchester’da yaşayan bir Türk modacı olarak, defileler ve sergilerle Türkiye-İngiltere arasında bir kültür köprüsü kurmayı amaçladım. İş ortağım ve dostum Züleyha Özgül’le Nişantaşı’nda ‘ZZ by Zeynep Kartal’ adlı showroom’umun kapılarını açtık. İlk kez hazır giyim koleksiyonumu, Türk kadınlarıyla buluşturmanın heyecanını yaşıyorum.

- Bursa’da başlayan ve Manchester’da devam eden hikayenizi, sizden dinlemek isteriz...

Haberin Devamı

Bu sürecin nedeni, eşimin işi. Başlangıçta sadece kendisi için gelmiştik ve ilk aşamada bu durum beni biraz ürkütmüştü. Manchester’a yerleştikten sonra, ülkedeki bir moda tasarım okuluna devam ettim. Başarının yolunun, sadece çok çalışmaktan geçtiğine inanırım ve ben de öyle yaptım. Gerçekten büyük emek verdim.

- Size ne ilham verir, tasarım süreciniz nasıl ilerliyor?

Aslında bu, koleksiyonun temasına göre değişiyor. Bazen tarihten ilham alarak muhteşem bir koleksiyon hazırlayabiliyorsunuz. Yüzlerce yıl önce inşa edilmiş bir köprüden ya da bir caminin duvarındaki desenden... Türk tarihinden çok etkilenen bir insanım.
O kadar zengin bir kültürümüz var ki, her detayı ayrı bir ilham kaynağı.

- Yurt dışında ülkemizi temsil etmek, size neler hissettiriyor?

Büyük onur ve gurur. Moda elçisi olarak anılmak benim için tarifsiz bir mutluluk...

‘Elçi olmak gurur verici’

- Sizi, Lady Gaga’nın tasarımcısı olarak biliyoruz....

Lady Gaga, hem tarzını hem de müziğini çok sevdiğim bir dünya yıldızı… Kendisi, koleksiyonuma ait siyah renkteki Fransız dantelli bir elbise giydi. Ellie Goulding, Jessica Taylor, Maisie Williams, Lucy Fallon, Victoria Hervey, Michelle Keegan, Soprano Danielle Denise, Samantha Bond ve Tess Daly, kırmızı halıda giydirdiğim isimlerden birkaçı… SOAP Ödülleri Töreni’nde de Lisa Riley, Nadine Mulkerrin, Jacqueline Boatswain ve Anna Passey’e özel olarak kırmızı halı elbiselerini tasarladım.

Haberin Devamı

- Yeni koleksiyonunuzdan biraz bahseder misiniz?

2018 ilkbahar-yaz koleksiyonumu Fransız şair Guillaume de Lorris ’in ‘Roman de la Rose’ şiirinden ilham alarak, ‘Mystical Garden’ adıyla tasarladım. Kan kırmızısı ve güneş sarısının ipek ve tüllere yansımasıyla sunduğum her bir parçad,a feminenliği ön plana çıkarmak istedim. Ayrıca taşlar ve işlemelerle koleksiyonumu renklendirerek, sezona bir gönderme yaptım.

‘Tül ve dantel başrolde’

- Yeni sezonla ilgili ne gibi stil önerileri verebilirsiniz?

Tül ve dantelin hâkimiyeti, bu yaz da devam ediyor. Uçuşan uzun etekler, geniş pantolonlar ve ipek bluzlar gardıroplardan çıkıyor. Bu yaz, dar kıyafetleri kısa bir süre kenara bırakıyoruz. Kadınların giydiklerinde kendilerini rahat hissettikleri tasarımlar, trend olacak. Renklere gelince; neredeyse pastel renklerin tümünü, bu yaz sokaklarda göreceğiz. Lila, mint ve pudra revaçta… Çiçek baskılarının ve çizgili desenlerin olmadığı bir yaz düşünemiyoruz. Bu sezon, orijinal kombinlerini sıkça göreceğiz. Çizgili bir üstle beraber seçilmiş puantiyeli bir etek, iyi bir seçim olabilir. Ayrıca tercihinizi, ton sür ton renklerin harmonisinin yansıdığı pantolon ve ceket takımlardan yana kullanın derim.

Haberin Devamı

- Bugüne kadar gerçekleştirdiğiniz en özel defilenizi sorsam, ne söylersiniz?

İngiliz Parlamento Binası’nda gerçekleştirdiğim defile... Bu tarihi yapı, ilk kez benim defileme ev sahipliği yaptı. Diğer unutamadığım etkinlikse, Suriyeli çocuklara yardım amacıyla düzenlediğim ve İngiliz futbolcu
eşlerinin podyumda yürüdüğü organizasyonum... Ayrıca şimdiye kadar Londra Moda Haftası’nda sekiz kez yer aldım.

‘Elçi olmak gurur verici’

Züleyha Özgül: ‘Hem dost hem iş ortağı’

- Dostluktan iş ortaklığına nasıl geçtiniz?

Zeynep’le uzun yıllardır sürdürdüğümüz dostluğumuzu, geçtiğimiz mart ayında iş ortaklığına dönüştürdük. Açıkçası çok keyifli bir süreç. Zeynep, 30 yıldır bu sektörün içinde ve A’dan Z’ye her şeye hakim... Birlikte hayata geçirdiğimiz ‘ZZ Fashion’, hazır giyim koleksiyonlarından oluşuyor.

Haberin Devamı

- Siz bu oluşumda neyle ilgileniyorsunuz?

Kreatif ve proje tarafıyla ilgileniyorum. Kadınların iş hayatından, özel davetlere kolayca geçiş yapabilecekleri modeller tasarlıyoruz.

- Yoğun iş temponuz arasında eşiniz ve üç çocuğunuza yetişmek adına nasıl bir planlama yapıyorsunuz?

Saat 17.00’de evde olmaya çalışıyorum. Çocuklarım okuldan geldiğinde onları karşılamanın, aile bütünlüğü açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Hafta içi bir gün de eşimle baş başa yemek yeriz. Hafta sonlarında ise çocukların isteklerine göre aktiviteler yaparız.

- Nasıl bir annesiniz?

Disiplinli ve takipçi bir yapıya sahibim. Ama bu durum, günümüz şartlarının etkisiyle doğru orantılı diye düşünüyorum.

- Çocuklarınızı yetiştirirken en önem verdiğiniz nokta nedir?

İyi insan olmaları. Her zaman babaları gibi çalışkan, mert ve dürüst yetişmelerini istedim. Onların da bizler gibi, geleneklerine bağlı ve inançlı bireyler olmaları, benim için çok önemli.

‘Elçi olmak gurur verici’

‘Elçi olmak gurur verici’