Dekorasyon Çizgi Filmden Fırlamış Gibi: Forest Spiral

Çizgi Filmden Fırlamış Gibi: Forest Spiral

Son Güncellenme:

.

Çizgi Filmden Fırlamış Gibi: Forest Spiral

Walt Disney’in bir filminden fırlamış gibi gözüken bu rengarenk sarmal apartman ünlü ve sıra dışı mimar Friedensreich Hundertwasser’e ait. Almanya’nın Darmstadt şehrindeki yapı Forest Spiral (Spiral Orman) ismiyle anılıyor. Bina, çocuk resminin vücut bulmuş hali gibi gözükmesinin yanı sıra çatısında yaşayan ormanıyla masalsı bir diyarı gerçek dünyaya taşıyor. Apartmanın tasarımı aslen Avusturyalı mimar Hundertwasser’e ait ancak binanın planını ve uygulamasını mimar Heinz M. Springmann gerçekleştirmiş.

Haberin Devamı

Sıra Dışı Bir Çatı Bahçesi

Çizgi Filmden Fırlamış Gibi: Forest Spiral

Bu acayip ve eğlenceli yaşam alanı insan kiracılarının yanı sıra Hundertwasser’in pek sevdiği söylenen deyişiyle “ağaç kiracıları” için de çok ilginç bir yer olmalı. Küresel ısınma ve iklim değişikliği neticesinde yeşil çatıların giderek önem kazandığı bir zaman diliminde iken, yapımına 1990’da başlanan bu bina, yeşil çatı uygulamaları için eşsiz bir örnek teşkil ediyor. Zira yeşil çatılar, kentsel ısı adası etkisinin azaltılması, yağmur suyunun emilimi ve iç mekanlardaki sıcaklığın korunması gibi nedenlerle büyük önem taşıyor.

Sarmal Bir Yaşam

Çizgi Filmden Fırlamış Gibi: Forest Spiral

Apartmanda 105 daire, otopark ve çeşitli kiosklar yer alıyor. Sarmalın en tepesinde bir çatı kafe ve bar bulunuyor. İçine doğru dönen binada ayrıca bir iç avlu ile oyun alanları ve yapay göl konumlanıyor. 41 metre yüksekliğine ulaşan ve 12 katlı olan bina, sarmal yapısı boyunca nefes kesen bir yeşil çatı deneyimi sunuyor. Çatı, çimenler, çalılar, çiçekler ve ağaçlar ile bitkilendirilmiş durumda. Bunun yanı sıra bazı bitkiler cephe boyunca da yerleştirilmiş. Dairelerin bazıları Hundertwasser’in kişisel tarzında donatılmış. Bu kuralsız mimarlar bütünleşen bir malzeme olan renkli çinileri banyo ve mutfak tasarımında kullanmış. Öte yandan düz çizgiye ve köşelere karşı olan Hundertwasser, apartman dairelerinde çatı ve duvar boyunca tüm köşeleri yuvarlayarak tasarlamış.

Haberin Devamı

Uyumsuzluk Estetiği

Çizgi Filmden Fırlamış Gibi: Forest Spiral

Apartman, cephe görüntüsüyle de kendine has kimliğini ortaya seriyor. Düzenli bir şema izlemeyen cephe tasarımı, rastlantısal gibi gözüken pencere boyutları, yerleşimleri ve dışarı fırlayan ağaç dalları ile kaotik yapılı bir çevre örneği sunuyor. Tüm eğlence bundan ibaret değil tabii ki! Eğer bir gün bu yapıyı ziyaret etme fırsatı bulursanız her biri birbirinden farklı olan pencelerini saymayı deneyebilirsiniz. 1000’den fazla penceresi bulunan apartmanda kapı ve pencere kolları da benzer bir uyumsuzluğu yakalıyor, yani binada kullanılan hiçbir kapı ve pencere kolu eşleşmiyor! Tüm bunlar yeterli bir uyumsuzluk unsuru değilmiş gibi çatının çeşitli noktalarında yer alan yaldızlı soğan kubbeler de bu garip estetiği tamamlıyor.