Dekorasyon Dünyanın En Küçük Gökdeleni: Newby - McMahon

Dünyanın En Küçük Gökdeleni: Newby - McMahon

Son Güncellenme:

.

Dünyanın En Küçük Gökdeleni: Newby - McMahon

Bu bina Amerika'nın ve Teksas'ın 20. yüzyıl başlarındaki hayatına ışık tutuyor. Petrol gelirleri ile büyük bir yükselişe geçen eyaletin ve bölgenin Büyük Buhran ile nasıl dönüştüğünü anlatan Newby - McMahon binası ilginç mimarisi ve merak uyandıran geçmişi ile trajikomik bir hikaye sunuyor. Newby - McMahon binası, 12 metrelik yüksekliği ile "Dünyanın En Küçük Gökdeleni" ünvanını taşıyor. Bir gökdelenden çok daha küçük, hatta sıradan bir apartman binasından bile küçük boyutta olan bu binanın bir gökdelen olarak anılmasının sebebi ise yapım aşamasında yatıyor.

Haberin Devamı

Teksas'ın Yükselişi

Dünyanın En Küçük Gökdeleni: Newby - McMahon

Bu ikonik binanın hikayesi ile Teksas'n 20. yüzyılın başında yaşadığı olaylar birebir örtüşüyor. 1912 yılında Teksas Eyaleti'ndeki Wichita'da oldukça büyük bir petrol rezervi bulunuyor. Bu da bölgede yaşayanların hayatını değiştiriyor, bölgenin zenginliği her geçen gün artıyor. 1918'e gelindiğinde Wichita'daki petrol kaynaklı yerleşimci sayısı 20.000'in üzerine çıkıyor. Fakat bölgedeki gelişmeyi karşılayabilecek bir altyapı olmaması sorun teşkil etmeye başlıyor. Büyük maden anlaşmalarını, derme çatma ofislerde gerçekleştirmek zorunda olan zengin işletmeler için yeni bir ofis alanı gerekiyor. O sıralarda daha da küçük bir bina olan Newby Binası'nda yedi kiracı yer alıyor. Bunlardan biri de Philadelphialı McMahon'un petrol firması.

Haberin Devamı

Dünyanın En Küçük Gökdeleni: Newby - McMahon

McMahon ihtiyaca cevap verecek oranda binayı büyütmek istediğini duyurduğunda etrafında birçok yatırımcı ve şimdinin parası ile 3 milyon dolara yakın bir sermaye buluyor. İşte Newby - McMahon'un garip hikayesi de burada başlıyor. Binanın 150 metre (480 Feet) olacağını düşünen yatırımcılar ve binayı 12 metre (420 inç) uzunluğunda inşa eden Newby arasında yaşanan süreç yargıya taşınsa da taslakları 12 metre olarak imzalayan yatırımcılar bir kazanç elde edemiyor.

Teksas'ın Düşüşü

Dünyanın En Küçük Gökdeleni: Newby - McMahon

Binanın taslaklarında merdiven bulunmaması, 150 metre beklenirken sadece 12 metre çıkması gibi yatırımcılar için oldukça şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıktığında, Newby Teksas'ı çoktan terk etmişti. Bina 1919 yılında tamamlandığında bir utanç kaynağı olarak Teksas tarihine geçti. Teksas'ın başına gelenler bununla da bitmiyor. Eyaletin ve bölgenin yükselişini sağlayan Petrol Balonu da bir süre sonra sönüyor. Hemen ardından gelen ve neredeyse tüm dünyayı etkileyen bir ekonomik kriz olan Büyük Buhran ise binaya son darbeyi vuruyor. Böylelikle Newby-McMahon Binası yavaş yavaş unutuluyor. Büyük Buhran'ın ardından toparlanma emareleri gösteren bölgede, bina da farklı işletmelerin kullanımına giriyor. Bina birçok kez berber, kafe, mağaza gibi işletmeler tarafından el değiştiriyor ve sık sık yıkım kararı gündeme geliyor. Çeşitli sebeplerle yıkımı yapılamayan, yıkılmadıkça daha da eskiyen bina, bir süre sonra restore edilmesi için devrediliyor. 2000 yılına gelindiğinde ise Şehir Konseyi binanın 3.748 dolar gibi komik bir rakama satılmasına karar veriyor.