Gayrimenkul Haberleri Hangi Patron Hangi Binayı Satın Aldı?

Hangi Patron Hangi Binayı Satın Aldı?

Son Güncellenme:

Her geçen gün daha fazla turist çeken İstanbul’da Beyoğlu turizmcilerin gözdesi oldu. Önce Talimhane otel bölgesi olarak ilan edildi. Bölgedeki yatak sayısı hızla arttı. Ancak, talebi karşılamaya yetmedi.

Hangi Patron Hangi Binayı Satın Aldı

21 bin yatak kapasitesine sahip Beyoğlu’nun artan talebi karşılayabilmesi için 30 bin ilave yatak kapasitesine ihtiyacı var. Yatırımcılar, tarihi binaları butik otele dönüştürmek için kolları sıvadı. Ağaoğlu’ndan Ulusoy’a, Çiller’den Acarlar’a kadar ünlü isimler Beyoğlu’nda otel açma yarışına girdi. Afrika Han, Rumeli Han, Sarkuysan Han gibi birçok tarihi bina otele dönüştürülecek.



İstanbul’un kültür, sanat ve eğlence merkezi Beyoğlu turizm bölgesi olma yolunda ilerliyor. İstanbul’da ilk modern ticaretin yapıldığı bölgede özellikle son yıllarda yüzlerce yıllık binalar otel olarak yeniden doğuyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’a göre sekiz sene öncesine kadar 6 bin yatağa sahip Beyoğlu’nda bugün 21 bin yatak kapasitesine ulaştı. Ancak bu rakam da talebi karşılamaya yetmiyor. Son dönemlerde butik otel yatırımları ile dikkat çeken Beyoğlu Güzelleştirme Derneği Başkanı Nizam Hışım bölgede en az 50 bin yatağa ihtiyaç olduğunu söylüyor



İstanbul’un her geçen gün artan turizm potansiyeli dikkate alındığında rakamlar abartılı değil. Nitekim İşadamı Nizam Hışım “İstanbul’a gelen turist sayısı 7 milyon. Paris’teki Eyfel Kulesi’ne çıkan turist sayısı da 7 milyon. İstanbul şu anda hak ettiği turist sayısını almıyor. Bunun için çok iyi oteller açmamız lazım. İnsanları Beyoğlu’na getirecek yapılarımız var, onları iyi hale getirdiğimizde bölge çok iyi kalkınacak” derken kentin ne kadar büyük bir turizm potansiyeli olduğunun da altını çiziyor. İstanbul, son yıllarda hızla bir dünya kentine dönüştü. Her yıl kente gelen turist sayısı da katlanarak artıyor. Bir zamanlar Paris, Londra ve Berlin’den sonra adını anılan İstanbul, bugün Avrupa listelerinde ilk sırada yer alıyor.



Yatırımcının önü açık

İstanbul’da turizmin kalbi ise Beyoğlu’nda atıyor. Beyoğlu, sadece kentin merkezi olması ile değil, aynı zamanda sahip olduğu tarih, kültür, sanat ve eğlence mekanlarıyla da dünya çapında popüler bir merkeze dönüştü. Ancak, Beyoğlu gibi tarihi dokusu yoğun bir bölgede otel kurmak hiçte kolay değil. Bu yüzden tarihi binaların renovasyondan sonra otele dönüştürülmesi tercih ediliyor. İlçe bu bakımdan atıl bir bina stoku da barındırıyor. Koruma Amaçlı İmar Planı da bölgede turizm alanlarının arttırılmasını ön görüyor. Bu kapsamda sadece Beyoğlu değil komşu bölgeleri olan Cihangir ve Tophane de yeni turizm bölgeleri olarak öne çıkıyor. Yani, yatırımcının önü açık.



Herkes bina arıyor

Bölge ünlü firmaların da yatırım yeri olarak gün geçtikçe değerine değer katıyor. Ağaoğlu’ndan Ciner Grubu’na, Metro Grup’tan Gulf Petrolcülük’e kadar pek çok firma Beyoğlu’nda otel açacaklarının sinyalini verdi. Beyoğlu’nun sadece binaları değil, tarihi nitelikteki yapılar da otele dönüştürülecek. Bölgenin geçmişinde önemli yere sahip olan Afrika Han ve Rumeli Han’ın da otel olarak hizmete sunulacağını söyleyen Nizam Hışım da şu günlerde satın aldığı Bereket Han’ı 18 odalı butik otele dönüştürmek için çalışıyor.



Şehrin kalbinin attığı Beyoğlu’nda bugüne kadar yapılan otel sayısı hayli fazla. Bunlardan biri Ciner Grup’un bölgede açtığı İstanbul Park Otelleri. Eski Başbakan Tansu Çiller’in oğlu Mert Çiller’in de bölgede yatırım bedeli 23 milyon doları bulan Pera Rose, Pera Tulip ve Tulip City olmak üzere üç tane oteli bulunuyor. Bölgede eski futbolcu Emre Aşık da, Beyoğlu’nda 123 yıllık tarihi binayı 28 odalı bir butik otele dönüştürdü. Emre Aşık, Odda Hotel’i bu sene açtı. Odda Hotel Balo Sokak’ta bulunuyor.
Bölgede bulunan 19.yüzyıl Fransız mimarisine sahip Meşrutiyet Caddesi’ndeki 34 numaralı bina da, Miapera ismiyle otel olarak hizmet vermeye başladı. Miapera Hotel 61 odadan oluşuyor.



Serdar Bilgili’nin otel projesi


Bölgeye otel yatırımı yapan isimler bununla da sınırlı değil. Ayrıca, Beşiktaş Kulübü eski başkanlarından Serdar Bilgili Eski Amerikan Konsolosluğu’nu otel yapacak. Uzun süredir boş olan ve 5 dönüm içinde 3 ayrı bloktan oluşan bina, şimdi Bilgili Holding bünyesinde 110 odalı çok özel butik bir otele dönüşecek. 40 milyon Euro yatırım yapılacak otelin 2012 Eylül’ünde açılması planlanıyor.
Dilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı İskender Dilek ise, bölgede 133 odalı oteli otel açacak. 60 milyon dolar yatırım bedeline sahip otelin 2012 Aralık’ta açılması planlanıyor.



Sarkusyan Han Ciner’e geçti


Martı Otel İşletmeleri de Park Enerji şirketine ait 11 katlı binayı kiralayarak 300 odalı, 5 yıldız bir otel açacak. 2012 ilkbaharında açılması planlanan otel 22 bin metrekarelik alanda hayata geçecek.
Bölgede üstlendiği projelerle adından sık sık söz ettiren Galata A.Ş’den alınan bilgilere göre firma, Galatasaray bölgesinde tarihi özellikli bir üçleme gerçekleştirmeye hazırlanıyor.



Yine Bankalar Caddesi’ndeki Sümerbank Binası’nı 2010 yılında Simurg Turizm’in sahibi Timur Özdemir’den 9 milyon dolara satın alan işadamı Yılmaz Ulusoy, binayı otele dönüştürüyor. Otel 2012’de hizmete açılacak. Beyoğlu’ndaki tarihi yapılarla ilgilenen Ulusoy, buralarda butik otel açmak istiyor. Ulusoy’un hedefi 2015’e kadar 5 butik otel açmak. Sarkuysan Han’ı almak için çok uğraşan Ulusoy, hanı Ciner Grubu’na kaptırdı.



Turgay Ciner'in sahibi olduğu Park Elektrik, Sarkuysan'ın Şişhane'deki binasını geçtiğimiz ağustos ayında 30.5 milyon dolara satın aldı. Nizam Hışım’ın verdiği bilgiye göre tarihi Sarkuysan Han’ın kaderi de otel olmak.



Beyoğlu Ağaoğlu’nu da ağırlayacak


Beyoğlu’ndaki otel trendini çok faydalı bulduğunu söyleyen ünlü müteahhit Ali Ağaoğlu, turizm yatırımları da yaptığını ve Beyoğlu’nda otel açma projesiyle ilgilendiğini vurguluyor.



Ali Ağaoğlu, özellikle bölgedeki tarihi nitelikteki binaların turizme kazandırılması gerektiğini belirterek, “Beyoğlu’nda gerçekten çok güzel binalar var. Bunların alınıp, hiç olmazsa butik oteller haline getirilmesi gerekir” diyor.


Ağaoğlu, “Türkiye turizmden yaklaşık 25 milyar dolar para kazanıyor. Ama Türkiye’nin ve İstanbul’un potansiyeli bu değil. Ben sadece tek başına İstanbul’un turizm potansiyelinin 30 milyar dolar olduğuna inanıyorum. Bugün Londra, Paris 50-60 milyar dolar turizm geliri elde ediyorsa İstanbul bunu rahatlıkla elde eder ve hak ediyor. Onun için özellikle Beyoğlu’ndaki otel sayısının artması İstanbul turizmine büyük katkı sağlayacak” diyerek konuya ne kadar önem verdiğini gösteriyor.



Narmanlı Han, Afrika Han gibi Beyoğlu’ndaki bu tarihi binaların çok değerli olduğunu dile getiren Ağaoğlu, “Eğer biz İstanbul’u dünya şehri yapacaksak bu yapıları bizim çok acil dönüştürmemiz lazım” diyor.



Kim hangi binayı aldı

Ciner Grubu: Sarkunsan Binası ve Halk Bank.

Serdar Bilgili: Eski Amerikan Konsolosluğu binası.

Gulf Petrolcülük: Afrika Han.

Nizam Hışım: Alkazar Sineması ve Bereket Han.

Martı Otel: Kocatepe Mahallesi ve Abdülhamit Caddesi’nde yer aldı.

Yılmaz Ulusoy: Sümerbank Binası’nı aldı.

Ali Ağaoğlu: Otel için yer bakıyor.

Dilek Holding: Şişhane’de otel açıyor.

Galata A.Ş: Galatasaray’da olacak tarihi üçlemenin adresi verilmiyor.

Rumeli Han: Otel projesinin sahibi açıklanmıyor.

Metro Grup: İki otel için yer bakıyor.

Reisler Grup: Otel için yer bakıyor.



Kaynak: Emlak Rotası Dergisi