Püf Noktaları Karbonat İle Ev Temizliğinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Karbonat İle Ev Temizliğinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Son Güncellenme:

.

Karbonat İle Ev Temizliğinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Neredeyse her mutfakta bulunan karbonat, mutfak başta olmak üzere evin her köşesini temizlemek için kullanılabilecek pratik temizlik malzemeleri içinde yer alıyor. Karbonat olarak da bilinen soda dibi tutmuş tencerelerden kirli fırına, lavabo kenarlarındaki lekelerden halı ve kilimlere kadar pek çok şeyin kolayca temizlenmesine yardımcı oluyor ve kimyasalları daha az kullanmak isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer alıyor. Her ne kadar mucizevi bir madde olarak görülse de, soda ile ev temizliğinde de dikkat etmeniz gereken noktalar mevcut.

Haberin Devamı

Karışım hazırlarken dikkatli olun

Karbonat İle Ev Temizliğinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Temizlik kimyasallarının sağlığa zararlı etkilerinden uzak durmak isteyenler, mutfaklarında bulunan malzemelerin kullanıldığı tarifleri temizlik malzemesi olarak kullanmayı tercih ediyor. Karbonat, sirke ve limon gibi asitli malzemelerle bir araya geldiğinde gaz salınımına neden oluyor. Açığa çıkan gaz her ne kadar sağlığa zararlı bir etki göstermese de, dikkat etmediğiniz taktirde kazalara davetiye çıkarabiliyor. Özellikle kapalı bir kaba konan karışımlar, gaz sıkışması sebebiyle kabın patlamasını ya da çatlamasını sağlayabiliyor. Herhangi bir olumsuz durumla karşı karşıya kalmamak adına, karşımı kullanmadan hemen önce hazırlayabilir, sadece kullanacağınız kadar karışım yapabilir ve artan karışımı kapalı bir kapta saklamaktan kaçınabilirsiniz.

Haberin Devamı

Aşındırıcı etkisini göz ardı etmeyin

Karbonat İle Ev Temizliğinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Karbonatın, çoğu temizlik malzemesi ile kıyaslandığında, oldukça nazik bir temizleme etkisi bulunuyor. Fakat bu durum aşındırıcı özelliği olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Özellikle cilalı yüzeylerde soda ile temizlik yapılırken son derece hassas davranılması gerekiyor. Sertçe ovalamak yerine yumuşak hareketleri tercih edebilirsiniz. Son derece yumuşak bir metal olan altın, kararmaya karşı cila barındıran antika gümüşler ve altın kaplama servis parçaları gibi eşyaların temizliğini soda ile yapmak pek tavsiye edilmiyor. Çizilmelere karşı çok açık oldukları için, bu tip eşyaların temizliğini yapacağınız zaman profesyonellere danışabilir, onlardan destek alabilirsiniz.

Dolgu malzemelerini sıyırmayın

Karbonat İle Ev Temizliğinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Mermer yüzeylerin temizliği için karbonat kullanmak, temizlik önerileri arasında en bilinenlerinden biri. Mermer üreticileri ise, aşındırıcı etkisi nedeniyle mermerin temizliğinde soda kullanımını pek önermiyor. Tekrarlanan soda kullanımı, mermer yüzeylerde kullanılan dolgu macunun aşınmasına sebep olabilir. Doğal dokusu ve güzelliğini kaybetmemesi adına, mermer yüzeyler için özel olarak geliştirilen temizlik malzemelerini tercih edebilirsiniz. Diğer taraftan, mermerin yanı sıra dolgu malzemesi kullanılan diğer yüzeylerin temizliğinde de sodadan uzak durabilir, dolgu malzemelerinin zarar görmesi nedeniyle ortaya çıkabilecek olumsuz durumlardan kendinizi koruyabilirsiniz.

Haberin Devamı

Oksitlenme ihtimalini unutmayın

Karbonat İle Ev Temizliğinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Metal yüzeylerin birçoğu, soda ile fırçalanarak temizlenebiliyor. Fakat bazı metaller, çok aktif olduğu için soda ile temizlendiğinde oksitlenebiliyor. Karbonat metal yüzeylere tümüyle zarar vermese de, şeklinin bozulmasına ve yüzeyinin son derece çirkin görünmesine neden olabiliyor. Siz de alüminyum tencere gibi sodadan etkilenen bir metal eşyayı temizlemeyi planlıyorsanız mümkün olduğunca az süre temas etmelerine özen göstermeli ve anında durulamalısınız. Metal eşyaları uzun süre karbonatlı karışımlarda bekletmeyerek oksitlenme ihtimalini en aza indirebilirsiniz.