Dekorasyon Merdiven boşlukları nasıl kullanılır?

Merdiven boşlukları nasıl kullanılır?

Son Güncellenme:

Merdiven boşluklarını değerlendirmenin şık ve fonksiyonel yolları

Merdiven boşlukları nasıl kullanılır

Ülkemizde pek çok konutun mimari tasarımında çeşitli problemler bulunuyor. Özellikle belli bir yaşın üzerindeki evlerde pek çok tasarım hatasıyla karşılaşmak mümkün. Bunun en önemli sebeplerinden biri hiç kuşkusuz yetkin olmayan ve maliyeti her şeyin önünde tutan müteahhitlerin bir dönem konut sektörüne tekellerine almış olmaları.

Haberin Devamı

Neyse ki bugünlerde bu tarz sorunlarla çok fazla karşılaşmıyoruz ve yeni nesil projeler mimari açıdan oldukça gelişmiş düzeydeler. Ancak sonuç olarak halen kullanılmakta olan eski yapılarda böyle sorunlarla karşılaşıyoruz. Tasarım hataları kimi zaman odaların manasız bir şekilde ortadan geçen kolonlarla bölünmelerine, kimi zaman hiç güneş almayan odalara ve çoğu kez de kullanıma kapalı ölü alanlara yol açıyor. Dubleks evlerde merdivenlerin altında kalan bölümler de çoğu kez bu ölü alanlar arasında yer alır. Bu yazımızda merdivenlerinizin altında kalan boş alanlardan nasıl yararlanabileceğinize ilişkin taze fikirler edinebileceğiniz bir derleme yapmaya çalıştık. Herkese ve her keseye hitap eden bu fikirler arasından mutlaka sizin de hoşuna gidecek bir şeyler çıkacaktır.

Haberin Devamı

Elbise dolabınızı merdiven altına taşıyın

(Atelier FB / homify.com.tr)

Eğer altında kalan boşluğu değerlendirmek istediğiniz merdiven evinizin salonu gibi çok merkezi ve ortalıkta bir noktasına açılmıyorsa, bu boşluğu pekâlâ elbise dolabınızın yerine bile kullanmanız mümkündür. Üstelik merdiven altları genellikle köşeli olan yapıları itibariyle bu tarz bir kullanım için çok elverişlidir. Dilerseniz yalnızca ayakkabılar için de bir dolap tasarlayabilirsiniz. Kolaylıkla çok gözlü bir ayakkabı dolabına dönüştürebileceğiniz merdiven boşluğunuz belki de size merdivenin kendisinden bile çok hizmet edecek.

Asimetrik merdiven, çok amaçlı raf grubu

MasifPanel Park / homify.com.tr)

Son derece modern, asimetrik ve iddialı bir tarz sahip bu merdivenin altında oldukça fonksiyonel ve çok amaçlı bir raf grubu bulunuyor. İster içecekleriniz için bir raf, ister kitaplık veya dergilik olarak kullanın, bu tarz bir raf grubunun oturma odanıza renk katacağına hiç şüphe yok.

Merdiven altı çalışma odası

(Hugh Jefferson Randolph Architects / homify.com.tr)

Evinizdeki ölü alanlarla yapabileceklerinizin pratikte hiçbir sınırı yok. Bu yüzden olasılıklara açık olun ve yeni fikirlerden korkmayın. Her santimetrekarenin bile son derece değerli olduğu bu çağda, birkaç metrekarelik fazladan bir alan evinizin çehresini değiştirebilir. Bütünüyle ölü bir alandan adeta müstakil bir oda yaratan bu çalışma odası fikri adeta bir ders niteliğinde.

Haberin Devamı

Muhteşem bir tasarım örneği

(MasifPanel Park / homify.com.tr)

Merdivenlere bütünüyle gizlenmiş geniş çekmeceler, gerçekten de muhteşem bir mobilya tasarımı örneği. Fazlalıklarınız ya da göz önünde tutmak istemediğiniz eşyalarınız için bu türden bir çekmece grubu son derece kullanışlı olabilir.

Yüklük yerine

(Buss / homify.com.tr)

Geçmişte evler bugün oldukları kadar küçük hacimlerde değillerdi. Stüdyo tipi daireler falan zaten söz konusu bile değildi. Her evin bütün hane halkı için yeterince odası, bir hatta iki salonu, misafir odası, kileri ve yüklüğü olurdu. Elbette artık bu tip büyük konutlar mazide kaldı. Konutların yalnızca yaşam alanları olmaktan çıkıp aynı zamanda çok önemli birer yatırım aracı haline geldiği bugünlerde, fazladan bir tek oda bile son derece maliyetli olabiliyor. Bu yüzden yüklük, kiler gibi alanlar ancak köy evlerinde ya da çok geniş villalarda bulunabiliyor. Yine de doğru bir tasarım ve biraz yaratıcı fikirle, siz de kendi evinizde bir yüklük alanı yaratabilirsiniz. Bu akıl dolu tasarımda olduğu gibi basit bir raylı sistemle merdiven altınızda kalan kocaman boşluk bir anda kocaman bir depolama alanına dönüşebilir. Çarşaf, yorgan, boş bavullar ve pek seyrek kullandığınız spor ayakkabıları böyle bir alan sayesinde hem ortalıkta yer kaplamayacak hem de daima elinizin altında bulunacak.

Haberin Devamı

Daha fazla resim ve seçenek için: