Dekorasyon Odanıza Uygun Kitaplık Seçimini Nasıl Yapabilirsiniz?

Odanıza Uygun Kitaplık Seçimini Nasıl Yapabilirsiniz?

Son Güncellenme:

.

Odanıza Uygun Kitaplık Seçimini Nasıl Yapabilirsiniz

Kitaplık ve raf sistemleri, ev veya ofis gibi iç mekanlara dekoratif bir hava katmasının yanı sıra, asıl amacı olan kitapların düzenli bir şekilde korunmasını sağlıyor. Okuduğumuz ya da daha sonra okumak için aldığınız kitapları, dergileri bir arada tutmaya yarayan kitaplık modelleri, bulunduğu odanın dekorasyonuna yaptığı estetik katkıyla da öne çıkıyor. Kitaplığın kurulacağı odanın şekli, konumu, duvar rengi, odada kullanılan mobilya ve aksesuarların özellikleri dikkate alınarak ideal bir kitaplık modeli belirlenebiliyor. Peki odanıza uygun kitaplık seçimini nasıl yapabilirsiniz? İç mimar ve uzman dekorasyoncuların kimi önerileri bu konuda yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

Odaya Yakışan Kitaplık

Odanıza Uygun Kitaplık Seçimini Nasıl Yapabilirsiniz

Kitaplık için odanın salon, yatak odası, genç odası kimliğine sahip olması önem taşıyor. Genç veya yatak odasında, mekanın fazla geniş olmadığı varsayılarak alanda az yer kaplayan ergonomik modeller seçilebilir. Salon ve benzeri yaşam alanlarında modern raf sistemleri, odanın dekorasyonu ile uyumlu kitaplıklar tercih edilebilir. Odanın aydınlığına engel olmayan, oda bütünlüğü ile görsel uyumlu modellere öncelik verilebilir.

Geniş veya Dar Odalara Uygunluk

Odanıza Uygun Kitaplık Seçimini Nasıl Yapabilirsiniz

Odanın şekli de unutulmamalı. Mekan darlığı olan odalarda duvarın üst bölümlerine uzanan, dar raflı boydan boya kitaplık tasarımları uygun bir seçenek olarak dikkat çekiyor. Daha ince raf sistemleri olan hacimsiz modeller ise dar odalara işlerlik kazandırıyor. Geniş, ferah odalarda ise mobilya niteliği daha belirgin, dekoratif, gösterişli kitaplıklar odaya hem zarif bir görünüm hem de fonksiyonellik katıyor.

Haberin Devamı

Doğru Malzemenin Belirlenmesi

Odanıza Uygun Kitaplık Seçimini Nasıl Yapabilirsiniz

Kitaplığın yapımında kullanılan malzemelerin niteliğini es geçmemek gerekiyor. Doğal ahşap malzemelerle imal edilen kitaplık raflar, salon benzeri geniş odalarda hoş bir dekorasyon oluşturuyor. Tabi burada kitaplığın odanın genel mobilya dekorasyonu ile uyumu önemlidir. Masif ahşap ve demir konstrüksiyonlu kitaplık modelleri dayanıklılığıyla da uzun yıllar kullanılabiliyor. Mdf ve benzeri kaplama malzemeleri ile hazırlanan modeller daha çok çalışma ve okuma köşesi gibi düzenlenecek alanlara konumlandırılabilir.

İhtiyaca Göre Kitaplık Seçimi

Odanıza Uygun Kitaplık Seçimini Nasıl Yapabilirsiniz

Evinizde çok sayıda kitap, ansiklopedi ve benzeri yazılı materyal mevcutsa, tüm bunları bir arada tutabilecek güçlü kitaplık ve raf tasarımlarına gereksiniminiz olur. Tersi durumda, içini dolduramayacak bir kitaplığa sahip olmanız ise gereksiz masraf yapmanıza neden olacaktır. Odanın mekansal genişliğinin yanı sıra, kitaplığın ana amacına uygun olarak, kişisel ihtiyacınızı ve elinizdeki kitap hacminizi karşılayabilecek modelleri tercih etmelisiniz. Siz de zevk ve beğeninize hitap eden klasik, modern, retro vs. gibi dekorasyon stillerine sahip kitaplık modellerini tercih ederken, odanızın ölçüleri ve ihtiyaçlarınızı da göz önünde bulundurmalısınız.