Emlak Tapu Devir Ücreti Nedir? 2024 Tapu Harcı (Masrafı) Ne Kadar Oldu?

Tapu Devir Ücreti Nedir? 2024 Tapu Harcı (Masrafı) Ne Kadar Oldu?

02.01.2024 - 11:30 | Son Güncellenme:

Tapu devir işlemlerinin gerçekleştirilme süreçlerinde kişilerde talep edilen belirli bir tapu devir ücretinin varlığı söz konusudur. Bu durum karşısında tapu devir işlemi gerçekleştirmek isteyenlerin aklında Tapu devir ücreti nedir? 2024 tapu harcı (masrafı) ne kadar oldu? Soruları oluşmaktadır. Sizin için tüm bu soruların yanıtlarını detay ve ayrıntıları ile birlikte derledik.

Tapu Devir Ücreti Nedir 2024 Tapu Harcı (Masrafı) Ne Kadar Oldu

Tapu devir işlemleri, insan yaşamının önemli bir parçasını oluşturur. Pek çok insan bir şekilde tapu devir işlemlerini gerçekleştirme gereksinimi duyabilmektedir. Bu durum kişileri konu hakkında bilgi sahibi olmaya yöneltmektedir. 

Haberin Devamı

Tapu Devir Ücreti Nedir?

Gayrimenkul (konut, arazi, arsa, işyeri, arsa vb.) satış işlemleri esnasında hem alıcı hem de satıcının devlete ödediği tapu devir ücretlerinin varlığı söz konusudur. Tapu devir ücreti veya diğer adıyla tapu harcı satışı devri gerçekleştirilen gayrimenkulün tapu dairesinde gösterilen bedelinin %4’ü olarak hesaplanır.

2024 Tapu Harcı (Masrafı) Ne Kadar Oldu?

İş yeri ve konut almak isteyen kişileri en fazla düşündürmekte olan konuların başında tapu harcı (masrafı) gelmektedir. Konut alma arzusunda olan bireyler 2024 yılında tapu harcı (masrafı) ne kadar? Sorusunun yanıtını büyük bir ciddiyetle araştırmaktadır. Tapu harcı bütün gayrimenkul unsurları için tapuda beyan edilmiş durumda olan satış tutarının % 2 oranındadır. Diğer bir ifade ile ilgili gayrimenkulün tapuda beyan edilmiş olan ücretinin yüzde 4'ü kadar ödenme durumu söz konusudur.

Haberin Devamı

Gayrimenkul alım satım sürecinde tapu harcının haricinde bir de 2024 yılı için ortalama 1.300 TL tutarında döner sermaye kaleminin de tahsil edilme durumu söz konusudur. Ancak bu oran gayrimenkulün bulunduğu yere göre değişmektedir. Tapu harcının (masrafının) nasıl hesaplanacağı da ayrı bir merak konusudur. Tapu harcının yüzde 2'sini alıcı diğer yüzde 2'sini ise satıcı ödeyeceği duruma göre hesaplama yapılacak olur ise, tapuda 100 bin lira satış tutarı beyan edilmiş olan bir gayrimenkulün 2 bin lira olan kısmını alıcının, diğer 2 bin liralık kısmının da satıcının ödemesinin gerekliliği söz konusudur. Yani toplam olarak yüzde 4'e denk gelmekte olan 4 bin liralık ödeme yapılmasının gerekliliği söz konusudur.