Cadde Garbo’nun muhteşem dönüşü

Garbo’nun muhteşem dönüşü

24.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Pera Palace Jumeriah, 92 yıl önce İstanbul’a bir film projesi için gelip 50 gün kadar kalan Hollywood’un unutulmaz yıldızı Greta Garbo’yu bir sergiyle anıyor

Garbo’nun muhteşem dönüşü

Hollywood’un özellikle sessiz film döneminin efsane isimlerinden Greta Garbo, 1924 yılında İstanbul’a gelmiş ve yaklaşık 50 gün boyunca bir film çekimi için İstanbul’da kalmış. Ancak söz konusu film çeşitli nedenlerden bir türlü hayata geçirilememiş. Bu sırada Noel ve yılbaşında da Garbo İstanbul’daymış. Hatta İsveç Konsolosluğu’nun düzenlediği partilere katılmış. Pera Palace Hotel Jumeriah’ın genel müdürü Pınar Kartal Timer’den aldığımız bilgiye göre tüm bu 50 gün boyunca da Pera Palace’ta kalmış. Yine Timer’in belirttiğine göre Garbo’nun İstanbul’u çok severek ayrıldığı bilinirmiş. İşte şimdi, bu İstanbul seyahatini yâd etmek amacıyla otelde bir sergi düzenleniyor.
Yeşilçam’a katkılarıyla bilinen yapımcı ve yönetmen Necip Sarıcı ve koleksiyoncu, yayıncı Şerif Antepli güçlerini birleştirerek Garbo’nun otelde kalışının 92. yılı vesilesiyle ‘Greta Garbo- 92 Yıl Sonra Tekrar’ adlı sergiyi hazırladılar. 28 Eylül’e dek sürecek sergide kartlar, dergiler, posta pulları, hatıra pulları, sesli film zamanında konuşmalarından parçalar olan ‘longplayler’lar ve hatta Garbo desenli dikiş yüksükleri var. Sergiye eşlik etmesi amacıyla da ‘Mata Hari’ filmi de bir perdede gösteriliyor. Sergiyi hazırlayanlardan Şerif Antepli, “Buraya Garbo’yu koleksiyonlarımızla getirmeyi amaçladık. Garbo 1930’lu yılların çok önemli bir yıldızı. Bilenlere hatırlatmak bilmeyenlere de tanıtmak amacıyla böyle bir sergi hazırlamak istedik. Garbo’ya hayran olmamaya imkân yok. Ben onca sanatçı arasında Garbo’ya hayran oldum ve onun hakkında ne bulursam biriktirmeye başladım. Son 20 yıldır da biriktirdim” diyor.

‘KADINLAR GARBO, ERKEKLER CLARK GABLE’

Necip Sarıcı ise, “Ben sinemacıyım bunun dışında bende sayısız arşivler var. Lale Film’de öğrendim mesleği, şimdi onun devamındayım ve 70. yıla doğru kürek sallıyoruz. Garbo’ya ben estetik olarak hayran oldum. Eşi benzeri olmayan bir stili var. Ondan başka kimseye yakışmayacak bir stil bu. Bir de fotoğraf sanatıyla kurduğu bağ da çok önemli. Tek bir kameraman, fotoğrafçıyla çalışmış. İnanılmaz pozlar, kostümler ve arka planlarla kendini fotoğraflarında ‘Dünyanın en güzel kadınıyım ben,’ diyerek sergilemiş” diye anlatıyor. Sarıcı ayrıca İstanbul’da geçmişte büyük bir Greta Garbo hayranlığı olduğunu belirterek, “Kadınlar o dönemde Greta Garbo’yu, erkeklerse Clark Gable’ı taklit ederlerdi. Hatta Sedat Simavi’nin bir karikatürü var, orada kadınlar Garbo erkekler Gable olarak gösterilmiş. Garbo’nun filmleri Melek Sineması’nda, Saray Sineması’nda tabii çok gösterildi, filmleri vizyon gördü. Dönem kadınları çok iyi tanıyor. Greta Garbo’nun koleksiyonu toplu olarak geldi bana. Bir Osmanlı hanımı toplamış, torununa geçmiş. Orada 350’si Greta Garbo olan 1000’e yakın Hollywood kartpostalı vardı. Onlar bana geldi” diyor. Sergi Pera Palace Jumeirah’nın Grand Pera Salonu’nda ziyaret edilebiliyor.