CaddeKanser tedavinde immünoterapi

Kanser tedavinde immünoterapi

16.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kişinin kendi bağışıklık sisteminin tedavi amacıyla kullanılması esasına dayanan İmmünoterapi, vücut direncini destekleyerek kanserli hücrelerin yok edilmesine yardımcı oluyor.

Kanser tedavinde immünoterapi

Stranford Üniversitesi Kanser Merkezi İmmünoterapi Bölümü ve Genentech Kanser İmmünoterapi Bölüm Başkanı Dr. Daniel Chen, İmmünoterapi’yi anlattı.

Haberin Devamı

İmmünoterapi nasıl bir tedavi?

İmmünoterapi, hastaların kendi bağışıklık sistemlerini kullanarak kanserle savaşmasına dayanan bir tedavi şekli. Bağışıklık sistemimiz insanoğlunun evriminden bu yana gelişim gösteriyor. Virüs, bakteri ve kendisine zarar verecek bir tehlikeyle karşılaştığında ne kadar güçlü cevap verebildiği son yıllardaki araştırmalarla daha da ön plana çıktı.

Bağışıklık sistemi, vücuttaki herhangi bir yabancı maddeyi bulup, yok etmekle sorumludur. Normal hücreyle, anormal hücreyi birbirinden ayırarak, hastalıklı olanı vücuttan atar. Kanser hücreleri, mutasyona uğramış normal hücrelerdir. Bağışıklık sistemi bunları da bulur ama yok edemez. Bunun nedeni de ortaya çıktı. Kanser hücrelerinde bulunan PD-L1 adlı molekül, hastalıklı hücrelerin bağışıklık sistemi tarafından fark edilmeden vücutta saklanmasına yardım ediyor.

Haberin Devamı

Kanser tedavileri kemoterapi ve radyoretapi, bağışıklık sistemini baskılayan yöntemler. O yüzden ilaçlarla bağışıklık sistemini güçlendirip vücudun kendi kendini onarmasına olanak sağlayan İmmünoterapi öne çıkıyor.

Kanser türlerinin hepsinde kullanılabiliyor mu?

Öyle bir tedavi şekli ki, sadece birkaç kanser türü ve sayılı hastada kullanılmıyor. Kişinin kendi bağışıklık sistemi kullanıldığı için global bir tedavi şekli. Kanser araştırmalarında gelinen nokta, hastalığın biyolojisi hakkında yeni şeyler söylüyor. Bu, tıp alanında yeni keşiflerin yaşandığı özel bir süreç.

Eskiden her kanser hastasına aynı tedavi sunuluyordu. Ancak insaoğlu o kadar komplike bir yaratık ki, tedaviler herkeste aynı etkiyi yaratmıyor. Hangi tedavinin ya da ilacın nasıl etki ettiği, vücutta yarattığı farklılık çok değişken.

Araştırmalar ne aşamada?

Roche’un ilaç geliştirmeye yönelik bilimsel çalışmalarında kanseri takip edebileceğimiz ‘Biyo-işaretler’ yakaladık. Bu işaretleri takip ederek, hedefe yönelik tedavilerle kanseri ortadan kaldırma konusunda emin adımlar atılabilir. Daha çok araştırmaya ihtiyacımız var ama immuneterapi, kanseri tedavi etmede hastalara bir umut ışığı. Hangi kanser hastalarının İmmnuterapi’ye yanıt verdiklerini biliyoruz artık. Ve bu tedaviler, hayatın yönünü değiştirebilecek türden.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler