Cadde Müziğin Küçük Prens ile valsi!

Müziğin Küçük Prens ile valsi!

22.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

BİFO’nun genç müzisyenlere destek amaçlı düzenlediği özel konserinin konuk şefi Ali Poyrazoğlu’ydu. Poyrazoğlu, Küçük Prens temasıyla Türkiye gündemine de değindi

Müziğin Küçük Prens ile valsi

İstanbullular önceki akşam Lütfi Kırdar UKSS’de enteresan bir gece yaşadı. İş ve sanat dünyasından başarılı isimlerin bağış karşılığında Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı yönetme şansını elde ettiği ve bu bağışların başarılı bir genç sanatçının yurtdışında eğitim görmesi için kullanıldığı, ilki 2006’da düzenlenen ve 2010’dan itibaren biletle izlenebilinen Borusan Özel Konseri önceki akşam Gürer Aykal ve konuk şef Ali Poyrazoğlu yönetiminde gerçekleşti. Poyrazoğlu’nun konser için seçtiği Küçük Prens teması geceye damgasını vurdu.

Poyrazoğlu’nu da dinledik
Onursal şefi Gürer Aykal’ın yönetiminde sahneye çıkan BİFO, konserin ilk bölümünde Emmanuel Chabrier’nin ‘Espana Rapsodisi’, Çaykovski’nin Yaylı Çalgılar İçin Serenat’ından bir bölüm ve Ravel’in Kaz Ana süitinden ‘Le jardin feerique’ bölümünü seslendirdi. Orkestra aynı zamanda genç viyolacı Naz Altınel’e Franz Anton Hoffmeister’ın Viyola Konçertosu’nda eşlik etti.
Konserin konuk şefi, aynı görevi 2012’de de üstlenen oyuncu Ali Poyrazoğlu, sahneye sarı uzun bir eşarp ve bir uçak maketiyle çıktı. Antoine de Saint-Exupery’nin klasik eseri ‘Küçük Prens’i baz alarak, Saint-Exupery’nin uçuşlarını, hayatının aşkı ve birçok kez ayrılıp barıştığı Salvadorlu eşi Consuelo’yu ve 1944’teki son uçuşunu teatral bir anlatı olarak aktaran Poyrazoğlu, performansını BİFO’nun seslendirdiği eserlerle birleştirdi. Küçük Prens’in ve Saint-Exupery’nin çocukluğunun teması, Şostakoviç’in ünlü 2 no’lu Valsi’ydi, Consuelo ise Piazzola’nın “Libertango”suyla özdeşti. Mezzosoprano Ceren Şahin, Rachel Portman’ın ‘The Little Prince’ operasından Tilki’ şarkısını başarıyla seslendirdi.
Poyrazoğlu’nun yaka mikrofonunun kapatılmaması ve kendisinin mırıldandığı melodilerden aldığı nefeslere kadar her sesin tüm salonda yankılanması geceye damga vuran bir aksaklıktı. Bundan kendisi de rahatsız olan Poyrazoğlu, bazı anlarda mikrofonu itti.

Haberin Devamı

‘Zeytinlerin dibine gaz sıkarlar’

Poyrazoğlu performansının bir noktasında Türkiye gündemine de bağlandı. Soma’da zeytin ağaçlarının kesilmesine değinen Poyrazoğlu, Küçük Prens’in gezegen yok eden baobablarına değinerek, “Baobablar zeytinlerin dibine gaz sıkarlar ve zeytin ağaçları köklerinden yanmaya başlar” dedi ve seyirciden büyük alkış aldı. Poyrazoğlu bu konuda sözlerini şöyle noktaladı: “Baobablar bir süre sonra birbirlerini yerler, ama birbirlerini yiyip bitirmelerini beklerken bir küçük gülün bile ölmesine izin veremem, dedi Küçük Prens”.
Konserin sonunda Şostakoviç’in çocukluğu simgeleyen valsiyle, sahneye Borusan Çocuk Korosu çıktı.
Poyrazoğlu Küçük Prens’in cam bir fanus içindeki gülünü temsilen yanına aldığı maket gülü, Yıldız Kenter’e alkışlarla takdim etti.