Cadde Prostat hastalıkları

Prostat hastalıkları

03.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Prostat, erkeklerde idrar kesesinin hemen altında yer alan, idrar borusunu saran, meninin oluşumunda önemli rolü olan bir salgı bezidir. Prostat bezi hastalıkları, erkeklerin yaşam kalitelerini ciddi oranda etkiler.

Prostat hastalıkları

Bu sorunlar yaşa göre farklılıklar gösterir. Genç yaşlarda iltihaplanmalar ön plandayken, 50’li yaşlarda iyi huylu büyümeler ve kanser görülebilir.

Haberin Devamı

İdrar yollarının herhangi bir seviyesindeki enfeksiyon, ‘prostatit’ adını verdiğimiz prostat iltihabına yol açabilir. Bu iltihabi sorun ateş, karın alt bölgesinde ağrı, sık ve ağrılı idrar yapma, halsizlik gibi ciddi belirtiler vereceği gibi sinsi de ilerleyebilir. Prostat bezi, antibiyotiklerin zor ulaştığı bir bölge olduğu için etkili, uygun ilacı yeterli süre boyunca kullanmak gerekir.

Bu belirtilere dikkat

İyi huylu prostat büyümesi, belirli bir yaştan sonra tüm erkeklerde beklenen bir durumdur. Önemli olan, belirli bir boyutun üzerine çıkması ve şikayetlere yol açmasıdır. Sık sık idrara gitme, gece tuvalete kalkma, kesik kesik, damla damla idrar yapma, idrar kesesini tam boşaltamama hissi, idrar tutmada güçlük, idrar akış gücünde azalma, idrar yapmaya başlarken zorlanma gibi şikayetler prostat büyümesini akla getirmelidir.

Haberin Devamı

Prostat kanseri iyi huylu büyümelerle aynı belirtileri verir. Fakat erken dönemde hiçbir belirti göstermeyebilir.

Bu nedenle şikayeti olsun, olmasın 45 yaşından itibaren her erkek yılda bir kez ürolojik muayeneden geçmeli ve kanserin erken tanınmasını sağlayan PSA kan testini yaptırmalı.

Ürolojik muayenenin en önemli kısmını makattan parmakla yapılan muayene oluşturur ki, en değerli bilgiyi o verir. Tıbbın bu kadar ilerlediği bir dönemde kanser dahi olsa, böyle bir hastalıktan ölmek gerçekten çok yazık ve acı.

İyi huylu prostat büyümelerinde hastanın şikayetleri hafifse ilaç tedavisi uygulanır. Hastanın ciddi yakınmaları varsa veya tekrarlayan enfeksiyonlar, tıkanmalar ve böbrek yetmezliği bulgularına yol açıyorsa cerrahi tedavi önerilir.

Günümüzde robotik cerrahinin devreye girmesiyle erkeklerin korkulu rüyası olan ameliyat sonrası iktidarsızlık yok denecek kadar azaldı.

ŞiŞMANLIK NEDiR?

Şişmanlık, vücutta fazla yağ dokusu birikimine bağlı olarak ağırlığın ideal kilodan yüzde 20 fazla olması halidir. Ciddi bir sağlık problemidir. Şişmanlık tanımlamasında kullanılan bazı ölçüm yöntemleri vardır. Bunlardan biri, ‘ideal kilo’dur. Kabaca kişinin boyundan 100 sayısını çıkarmakla ideal kilo hesaplanabilir. Örneğin 170 cm. boyundaki bir kişinin kilosunun 70 olması gerekir.

Haberin Devamı

Şişmanlık sınırlarını saptamakta kullanılan bir diğer formül de ‘Vücut Kitle İndeksi (VKİ). Ağırlığın metre cinsinden boyun karesine oranıyla hesaplanır.

25 kg/m2 normal kabul edilir.

Bel çevresinin erkekte 102 cm., kadında 88 cm.’yi geçmesi, ya da bel çevresinin kalça çevresine oranının erkekte 0.9, kadında ise 0.8’den fazla olması yine şişmanlık olarak değerlendirilir.

Şişmanlık, önlem alınmaması ve uzun süre devam etmesi halinde, vücutta birçok sistemi olumsuz etkiler. En çok kalp damar, hormon, solunum, sindirim, genital ve idrar, kas - iskelet, deri ve psikolojik sistemleri etkisi altına alır. Kalp damar sisteminde damar sertliği, kalp damar hastalıkları ve kalp krizi, kalp yetmezliği, tansiyon yüksekliği, beyin kanamaları ve felç gelişmesine yol açar. Ayrıca şeker hastalığına neden olur.

SAĞLIKLI BESLENME

Sağlıklı beslenme, yeterli ve dengeli beslenmedir. Vücudumuzu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışması için yağ, karbonhidrat, protein, vitamin ve mineralleri yeterli miktarda almalıyız. Vücudumuzun tüm bu besin maddelerine ihtiyacı var. Tek taraflı beslenmek, yani sadece protein veya karbonhidrat tüketmek yanlış.

Haberin Devamı

Beslenme piramidi, beş ana besin grubunu içerir. Piramit en altta yer alan ve sıklıkla tüketilmesi gereken karbonhidratlarla başlar ve daha az tüketilmesi gereken gıdalara doğru gider. Bu besin grupları karbonhidratlar, mineraller, proteinler, yağlar ve şekerdir. Beslenme piramidi gıdaların doğru seçimi için rehberiniz olmalı.

Prostat hastalıkları