Cadde Sağlığın Vazgeçilmez süreci: Uyku

Sağlığın Vazgeçilmez süreci: Uyku

11.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uyku; okuldaki başarıdan işteki performansa, kalp - damar hastalıklarından ruhsal sorunlara vücudun çeşitli fonksiyonlarına etki eden önemli bir süreç

Sağlığın Vazgeçilmez süreci: Uyku

Uyku; tüm canlıların mutlaka yaşaması gereken, metabolizma ve beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinde rol oynayan, vücut için vazgeçilmez bir dönem. Bir insan hayatının yaklaşık üçte birini uykuda geçirir.

Haberin Devamı

Uyku hali, kasların gevşemiş ve hareketsiz, gözlerin kapalı olduğu, beyindeki elektrik aktivitesinin değiştiği ve etrafımızı algılamadığımız ancak geri dönüşümü olan bir çeşit bilinçsizlik hali.

Derin uykuda iştah ve metabolizmayı düzenleyen hormonlar salgılanırken, rüya sırasında hafıza düzenlenir ve psikolojik tazelenme yaşanır.

Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi, Uyku Bozuklukları Merkezi’nden Uzm. Dr. Figen Hanağası, uykuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Kaliteli uyku’ deyimini biraz açıklar mısınız?

Uykunun kaliteli, düzenli ve yeterli olması, iyi bir gün geçirmeyi sağlar. Bebekler

16 - 18, yetişkinler 7 - 8, yaşlılarsa 6 saat uykuya ihtiyaç duyar. Ancak kişinin uyku ihtiyacı ve uykuya dalma zamanları bireysel olarak değişiklik gösterir. Bu farklılıklar doğuştan belirlenmiştir. Türklerin genelde 7 - 8 saat uyuduğu bilinir. Nüfusun yüzde 10’luk kısmı da 6 saatin altında uyku çekiyor.

Haberin Devamı

Uykusuzluğu nasıl tanımlarsınız peki?

Uykusuzluk, uygun fırsat ve koşullara rağmen uykuyu başlatmada, sürdürmede güçlük ya da erken uyanma olarak özetlenebilir. Stres, hastalıklar, kullanılan ilaçlar, sigara, alkol ve kafein içeren besinler uykusuzluğa sebep olabilir. Ayrıca depresyonun ilk belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

Uykusuzluğun çeşitleri var mı?

Evet, birçok çeşidi var. Özetlemek gerekirse;

İnsomniler: Uygun fırsat ve koşullara rağmen uykuyu başlatmada, sürdürmede güçlük ya da erken uyanma.

Solunum Bozuklukları: Uyku apne sendromları, uykuya bağlı hipoventilasyon - hipoksemik sendromlar.

Hipersomniler: Yeterli süre uykuya rağmen gün içinde uyku hali ya da ani uyku ataklarıyla ortaya çıkan hastalıklar.

Kısmi uyanıklık: Uykuya geçiş sırasında veya uykuda ortaya çıkan bozukluklar. REM uykusu davranış bozukluğu, uyurgezerlik, kabuslar ve inlemeler bu gruba girer.

Ritim uyku bozuklukları: Jet lag ve kaymış uyku fazı sendromu.

Uyku sorunları yaşam kalitesini nasıl etkiler?

Kalitesiz ve yetersiz uyku nedeniyle vücutta birçok metabolik ve ruhsal bozukluklar ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi bozulur, hastalıklara karşı direnç düşer, baş ağrısı, sersemlik hissi, iştah artışı olur, konsantrasyon ve kişinin olaylara karşı tolerans düzeyi azalır. Dikkat azaldığı için iş ve trafik kazalarına neden olarak çevreye de dolaylı zarar verilir. Uyku yetersizliği okul çağındaki çocuklarda ders başarısında düşme, problem çözme becerisinde azalma, derslere ilgisizlik,

Haberin Devamı

dikkat ve konsantrasyon eksikliği gibi birçok sorunu beraberinde getirir.

Tedavi uzun bir süreç mi, neler yapılır?

Tedavi süreci ve takibi, hastalığın tipine göre farklılık gösterir. Örneğin uykusuzluk yakınmasıyla gelen bir hastanın uyku hijyeni kötüyse çeşitli önlemlerle yakınmaları ortadan kaldırılabilir.

Sonradan kazanılmış uyku hastalıklarında kısa süreli ilaç tedavisiyle iyi sonuçlar alınabilir. Hastaların bir kısmında kolaylaştırıcı nedenler tedavi edildiğinde (anemi, vitamin eksikliği) yakınmalar geçebilir.

Hafif şiddette yakınmalar; masaj, sıcak - soğuk uygulama ve egzersiz, kafeinden uzak durarak gerileyebilir.

Haberin Devamı

Sendromun orta ve şiddetli düzeyde seyrettiği hastalarda ilaç tedavisine başlanır. Yakından takip edilen bu hastalarda doz ayarlaması yapılarak hastalığın aktivitesi baskılanır. Hastaların çoğunda yüz güldürücü sonuçlara ulaşmak mümkün.

Cerrahi tedavi ancak küçük bir grup hastada tavsiye edilir. Özellikle yüz-çene bozukluğu ve anormal boğaz yapısı olanlar dikkatle seçilmeli çünkü operasyondan bir süre sonra hastalık tekrarlayabilir.

n Tedavi sonrası neler yaşanır?

Sorunların giderilmesiyle ilk olarak gece uykusu düzelir. Hastaların gece terlemesi ve tuvalete kalkması ortadan kalkar. Sabah uykusunu almış ve dinlenmiş olarak uyanır. Gün içi uyku hali, dikkat bozukluğu, unutkanlık ve depresif yakınmalar kaybolur. Hastaların kilo vermesi kolaylaşarak tansiyon ve şeker tedavilerinde başarı artar. Kalp - damar hastalığı ve inme riski düşer.

‘Uyan da gel’

Yataş Grup, ‘Uyan da Gel’ sloganıyla tüketicilerini uykuya davet ediyor. Yanlış yatak seçiminin olumsuz sonuçlarına dikkat çeken ve doğru ürün kullanımı konusunda bilinç oluşturmayı görev edinen Yataş, yeni teknolojiler üretmeye devam ediyor.
2015’te Leggett & Platt işbirliğiyle dört yeni yay teknolojisi sunan marka, ‘Uyku Devrimi’ni başlatıyor. Air Yatak, Zero Gravity Yatak, Ergocoil Infinity Yatak ve Verticoil Aqua Yatak, yeni seçeneklerden bazıları...
Her vücut tipine uygun destek sağlayabilen Hourglass yay sistemiyle Hourglass Air, farklı bir uyku deneyimi vaat ediyor. Kum saati görünümüne benzeyen üç kademeli yay sisteminde, uç kısımlardaki geniş yaylar vücudu yumuşak şekilde karşılıyor. Orta kısımdaki dar yay şekli, gerektiği zaman ve gerektiği kadar sert destek sağlıyor. Farklı vücut tiplerine ve uyku pozisyonlarına da destek veriyor.
EN ÇOK BUNLARDAN ŞiKAYET EDiLiYOR
Uyku apne sendromu: En fazla dikkat edilmesi gereken ve tedavi edilmediğinde vücutta birçok bozukluğa yol açabilecek bir sorun. Solunum yollarının daralması ya da kapanması sonucu nefes durması veya azalmasıyla birlikte kandaki oksijen düzeyi düşer.
En sık belirtisi, horlamadır. Hasta çoğunlukla nefes durmalarını fark etmeyebilir. Kişinin soluk alıp verme eforu nedeniyle ensesinde ve başında terleme olur. Solunum sıkıntısı yüzünden kalbi zorlanır ve gece sık tuvalete kalkar.
Uyku süresi yeterli olsa bile sabahları yorgun, ağzı kurumuş ve başında ağırlık hissiyle uyanır. Hastalık ilerledikçe hipertansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği, kalp - damar ve beyin - damar hastalıkları ortaya çıkar.
Uygun hastalarda cerrahi tedaviler yapılmakla birlikte, orta - ileri derece vakalarda ‘maskeyle pozitif havayolu basıncı (PAP) yöntemi kullanılır.
Parasomni: Bu gruptaki hastalıklar, kısmi uyanıklık ve uykuya geçiş sırasında veya uykuda ortaya çıkan bozukluklardır. Çocukluk döneminde uykuda konuşma, yürüme, uyku terörü gibi tablolarla karakterizedir. Ailenin diğer bireylerinde de görülebilir.
Erişkin yaşta dikkat edilmesi gereken ve başka hastalıkların habercisi olabilecek parasomniyse REM uykusu davranış bozukluğu. Bu durum uyurken görülen rüyaları yaşamak olarak özetlenebilir.
Rüya sırasında beynimiz uyanıkken olduğu kadar aktiftir ancak kol ve bacak kaslarının hareket etmesi beyin tarafından baskılanır ve gerçek hayatta hareket etmeyiz. REM uykusu davranış bozukluğu olan hastada bu sistem bozulur ve kişi rüya görürken yaşadığı olayları yatakta yapmaya başlar.
Huzursuz bacak sendromu: Genetik geçiş özelliği var. Parkinson, böbrek hastalıkları, demir, vitamin ve mineral eksikliği, bazı romatolojik hastalıklar, depresyon ve psikoz ilaçları, hastalığın ortaya çıkmasında veya şiddetlenmesinde etkili olabilir. Hemen her yaşta ortaya çıkabilir. İleri tetkiklerin yapılması tavsiye edilir. Kişinin günlük yaşamını etkiliyor ve uykuya dalmasını engelliyorsa ilaç tedavisine başlanabilir.
Ne zaman doktora gitmeliyiz?
Rutin saatte yatılmasına ve uygun ortam sağlanmasına rağmen uykuya dalmakta zorluk yaşanıyorsa,
Uykuya daldıktan sonra çok sık uyanılıyorsa ve günlük yaşam etkileniyorsa,
Yeterli uyku süresine rağmen sabahları yorgun kalkılıyorsa,
Geceleri nefes alamama hissiyle uyanılıyor ve sık tuvalete gidiliyorsa,
Çok fazla kabus görülüyorsa.
Hastalar özel merkezlerde izleniyor
Uyku hastalıkların tanısı ve tedavisi, uyku bozuklukları merkezlerinde yapılır. Uzman hekim, hastayı bir gece laboratuvarda misafir ederek gece boyunca uyku düzenini takip eder. Hastanın beyin dalgalarına bakılarak uyku evrelendirmesi yapılır ve sürecin kalitesi değerlendirilir. Ayrı solunum hareketleri ve nefes durmaları tespit edilir, kanda oksijen düzeyi ve kalp ritmi takip edilir, periyodik bacak hareketlerinin kaydı yapılır.
Bu sayede hastanın fark edemediği uykuda gelişen hastalıklar ve vücut sistemlerindeki bozukluklar ortaya çıkarılarak tedavisi planlanır.