Cadde SANAYiLEŞME, ASTIM ŞiKAYETLERiNi ARTIRIYOR

SANAYiLEŞME, ASTIM ŞiKAYETLERiNi ARTIRIYOR

12.06.2013 - 21:26 | Son Güncellenme:

Alerji ve astımın dünya genelinde en sık görülen hastalıklar olmasında, sanayileşmenin rolü büyük. İnsanlar, doğadan ve doğaldan uzaklaştıkça daha çok hasta oluyor

SANAYiLEŞME, ASTIM ŞiKAYETLERiNi ARTIRIYOR

Astımda; enfeksiyonlar, mevsim değişimi, nem oranının artması, sigara dumanı, ev tozu akarları, polenler-çiçek tozları, ağaç ve yabani ot polenleri, küf, hayvan tüyü gibi etkenler hava yollarının daralmasına neden olabiliyor. Bu darlık, öksürük, tekrarlayan nefes darlığı, göğüste daralma hissi, hırıltılı solunum ve kolay yorulma gibi sorunları da beraberinde getiriyor.
International Hospital’dan göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Nur Kaşkır Öztürk, hem Türkiye’de hem de dünyada önemli bir sağlık sorunu olan astımın artış nedenleri hakkında, “Astım vakalarındaki artışın en önemli sebeplerinin başında, sanayileşme geliyor. Sanayileştikçe ve doğal ortamdan uzaklaştıkça astım başta olmak üzere çeşitli hastalıklar ortaya çıkıyor” dedi.

Haberin Devamı

ASTIM ÇEŞiTLERi
1-Alerjik astım: Herhangi bir alerjen maddeyle temas halinde ortaya çıkabiliyor. Genellikle bu alerjen maddeler yaşadığımız ortamda sık karşılaş-tığımız; ev tozu akarları, rutubetli ortamlarda bulunabilen küf man-tarları, evlerde beslenen kedi, köpek ve kuş gibi hayvanların tüyleri, hamam böceği ve özellikle bahar-yaz aylarında sıkça maruz kalınan ağaç ve ot polenleri. Bun-lara ek olarak bazı gıda maddeleri de özellikle çocuklarda alerjik nedenli astıma neden olabiliyor. Alerjik astımı olan hastaların büyük bir kısmında aynı zamanda alerjik rinit (burunda sulu akıntı ve kaşıntı) alerjik konjunktivit (gözde kaşıntı ve yanma hissi) ve sinüzit beraber görülebiliyor.
2-Alerjik olmayan astım: Alerjik olmayan astımın en önemli nedeni, doğuştan solunum yolları duyarlı kişilerde, çocukluk çağında geçirilen solunum yolu hastalıkları ve sigara dumanına maruz kalmakla artan darlıktır.
3-Mesleki astım: Gelişmiş ülkelerde en sık görülen mesleki akciğer hastalığıdır. ABD ve Japonya’da yeni tanı alan astım vakalarının yaklaşık yüzde 15’inden meslekler sorumlu tutuluyor. Yaklaşık 250 çeşit maddenin meslek astımından sorumlu olduğu saptandı.
4-Egzersize bağlı astım: Ağır fiziksel hareketler, solunum yolları hassas kişilerde ani daralma yaşanmasına neden olu-yor. Başlangıçta yalnızca egzer-sizle ortaya çıkan astım belirtileri zaman içinde başka faktörlerle de yaşanabiliyor. Astımlı hastalarda egzersize bağlı belirtilerin çıkma sıklığı, yüzde 40-90 arasında değişiyor. Bu astım tipi egzersiz sonrasında ortaya çıktığı için, sporun fazla yapıldığı çocukluk
ve gençlik dönemlerinde daha sık görülüyor. Ancak, diğer yaş gruplarında da ortaya çıkabiliyor. Egzersizden sonra ortaya çıkan
ve 5-10 dakika süren belirtiler
30-60 dakika içinde düzeliyor.
Bu astım tipinde görülen belirtiler diğer astım tiplerinde görülenlerden farklı değil.

Haberin Devamı

SORUNU TETİKLEYEN 5 NEDEN
1-Genetik etkenler: Astım,
genetik özellikleri olan bir hastalık. Ailesinde astım olan kişilerde görülme yüzdesi daha yüksek.
2-Ev tozu akarları: Alerjik astım-lılarda ev tozu, polen, küf mantarı ve evcil hayvanlar, şikayetleri artırıyor. Bu alerjenler içinde en sık rastlanılanı, ev tozu akarları. Türkiye’deki alerjik astımlıların büyük bölümünde ev tozu akarı alerjisi var.
3-Hava değişimleri: Isı, nem değişik-likleri, kokular, stres ve bazı ilaçlar astımı tetikleyebiliyor. Özellikle mevsim geçiş-lerinde yaşanan ısı farklılıkları astım hasta- larının sorunlarının artmasına yol açıyor.
4-Sigara kullanımı: Sigara içilen ortamlarda bulunulması, astım belirtilerini artırıyor ve krizlere neden olabiliyor. Astımlı kişinin yaşadığı mekânda sigara içilmesine izin verilmemesi gerekiyor.
5-Hava kirliliği: Havanın kirli
olması astım hastalarının kriz
geçirmesine neden oluyor. Ayrıca madenciler ya da berberlerin soluduğu gaz, kimyasallar maddeler de astım gelişimine yol açabiliyor.

Haberin Devamı

YARIN: ASTIMI KONTROL ALTINA ALMANIN YOLLARI