Skorer 10 numara bir kupa

10 numara bir kupa

13.07.2010 - 00:44 | Son Güncellenme:

66’yı Almanya kale çizgisiyle hatırlıyoruz, 86’yı Tanrı’nın eliyle... 1970’e Müller’in golleri, 1990’a Maradona’nın gözyaşları damga vurmuştu. Afrika 2010’daysa bunların hepsi bir aradaydı! İngiltere’nin akıllı köpeği Pickles bile tahtını “Ahtapot Paul”e kaptırdı. “Afrika iki bin on” , 10 numara bir kupa olarak yazıldı tarih sayfalarına...

10 numara bir kupa

Kupa ilk kez bir Afrika ülkesinde düzenlendi, Güney Afrika kusursuza yakın organizasyonuyla endişeleri boşa çıkardı. FIFA ilk kez kupaya oyuncu gönderen kulüplere ödeme yaptı, 40 milyon doların büyük kısmı Avrupalı takımlara dağıtıldı.
32 ülkeden 736 oyuncu kupaya futbol oynama ümidiyle gelirken, tek bir kişi (K.Koreli Myong-Won) ismi listeye sehven kaleci olarak yazıldığı için turnuvayı yerinde izleyen bir seyirciden öteye geçemedi. İspanya ilk kez final oynarken, kupa 18’inci farklı finalistine ve 9’uncu farklı sahibine merhaba dedi.
64 maçta 145 gol atılırken, ortalama 2,27 olarak gerçekleşti. Kupanın tek hat-trickini Arjantinli Higuain yaptı, en hızlı golü de 2:38’de Alman Müller’den yiyen yine Arjantin oldu.
En farklı galibiyeti Kuzey Kore’yi 7-0 yenen Portekiz aldı, Queiroz’un takımı (İsviçre’yle beraber) turnuvayı sadece 1 gol yiyerek kapattı. Kupada 15 penaltı kullanıldı, dokuzu gol oldu. İspanya kaçan 6 penaltının ikisine imza atarken, 5 maçta kalesini kapatarak bu şanssızlığını telafi etti. Kupanın belki de en enteresan istatistiğineyse Y.Zelanda imza attı ve en zayıf takım olarak geldiği Afrika’dan tek namağlup ekip olarak ayrıldı...

KUPANIN ÖYKÜSÜ

JARQUE, HER ZAMAN BİZİMLE
İspanyol Iniesta, turnuvanın en geç golünü atarak kupayı İspanya’ya getirmekle kalmadı, kupanın en geç jestiyle de şampiyonluğu hak etti. Hollanda’ya karşı 116’da attığı golün ardından tişörtünden gökyüzüne, Espanyol’un kalp krizi geçirerek hayata veda eden ebedi kaptanı Dani Jarque’ye gönderdiği mesajla kalpleri fethetti: Dani Jarque siempre con nosotros (Dani Jarque, her zaman bizimle)...

Suarez’in eli
Uruguay-Gana çeyrek finalinin yüz yirminci dakikasında çizgiden elle çıkardığı topla takımını yarı finale taşıyan Suarez, Tanrı’nın sağ eli unvanını da almaktan geri kalmadı.

Cruyff etkisi
Dünya Kupası finalinde total futbolun mucidi Hollanda’yla, uygulayıcısı Barcelona etkisindeki İspanya karşılaşınca yeryüzünde manşetlere Johann Cruyff çıktı.

Heinze’nin tokadı
Arjantin’in Meksika’ya attığı ikinci golün ardından gol sevincini tamamlayan Heinze’nin önce kafasını kameraya, sonra da yumruğunu kameramana vurması yıllarca unutulmayacak.

Yeni Zelanda
3’ü boşta, 7’si amatör ligde olan 23 oyuncuyla kupaya gelen Y.Zelanda’nın Afrika’yı tek namağlup takım olarak terk etmesi de en güzel öyküler içinde yerini aldı.

KUPANIN POLEMİĞİ

10 numara bir kupa

Gol çizgisi teknolojisi
Hurst’ün 1966’da Almanya’ya attığı golü tespit etmek için bilgisayarlar devreye sokulmuştu. Lampard’ın 2010’da Almanya kalesinin 20 santim içinden çıkan golünü görmek için de 4 çift göz yeterli gelemedi. Blatter açıkça İngilizlerden özür diledi ve Dünya Kupası’nın ardından gol çizgisi teknolojisinin devreye gireceğini açıkladı.


Kahin ahtapot Paul
Oberhausenlı ahtapot Paul, Euro 2008’deki 6’da 4’lük tahmin başarısını Afrika 2010’da 8’de 8’e çıkararak kupanın gündemine oturdu. Kızgın Uruguay seyircisi “Uruguay usülü kızarmış ahtapot” pankartıyla güldürdü.

Vuvuzela
Afrika’nın sesi, dünyanın geri kalanını 31 gün boyunca ciddi bir biçimde zorladı. Avrupalı tv kanalları sesi kesen teknolojiler geliştirdiler, stattaki seyirciler kulak tıkacı satışlarını patlattılar. Futbolcularsa sabahın altısında vuvuzela sesiyle uyanmaya alışmak zorunda kaldılar.

Jabulani
Gerrard’ın “yapış yapış”, Casillas’ın “hain” sözcükleriyle tanımladığı kupa resmi topu Jabulani, 64 maçta 145 kez fileleri havalandırdı. İngiliz Green, Cezayirli Chaouchi, Japon Kawashima ve Ganalı Kingson onu hiç unutmayacaklar. Gruplardan sonra (kalecilerin alışmasından olsa gerek) çok büyük bir faciaya yol açmaması onu polemiklerde birincilik koltuğundan etti.


Casillas çifti
10 numara bir kupa

İspanyol kaleci Casillas’ın muhabir sevgilisi Sara Carbonero’yla İsviçre ve Paraguay maçları sonrası yaptığı röportajlar gündemi uzun süre meşgul etti. Casillas eğer gruplardaki inişli çıkışlı performansını sonrasına taşısaydı şu anda Carbonero’yu muhtemelen bütün dünya tanıyacaktı.


KUPANIN HAYAL KIRIKLIĞI
10 numara bir kupa


MARADONA
Kupayı kazanırsa çırçıplak koşacaktı, kazanamayınca o duygunun “suratının ortasına bir yumruk yemiş gibi” olduğunu anlattı. 3 ay önce basın toplantısında tanımadığı Müller’le, maç öncesi aksanıyla dalga geçtiği Schweinsteiger’in takımını dağıtması gerçekten yumruk etkisinde olmalı... 6 forvetinin sezon boyunca toplam 172 gol attığı olağan üstü hücum hattını arkada dengeleyemeyerek kupaya acı bir biçimde veda eden Maradona, Afrika’dan en üzgün ayrılan adam oldu kuşkusuz...

Geleceği yazanlar
Bir spor giyim markasının “geleceği yaz” temalı reklamında oynattığı büyük yıldızların felaketiydi Afrika... Söz konusu yıldızlardan Cannavaro iki bireysel hata, Rooney ve Ribery 0, Ronaldo ve Drogba kupaya birer golle veda ettiler.

Asamoah Gyan
Suarez’in düşü, onun kâbusu oldu. Bir Dünya Kupası’nda yarı final görecek ilk Afrikalı Gana’nın Uruguay’ı elemesi onun ayaklarına bakıyordu. 120’nci dakikada üst direğe nişanladığı penaltıyı, herhalde ömrü boyunca unutamayacaktır.

Hakemler
Lampard’ın sayılmayan golü, Rossetti’nin dev ekrandan ofsayt olduğunu gördüğü halde vermek zorunda kaldığı Tevez kafası, Webb’in sarı kartla geçiştirdiği De Jong tekmesi, Klose’nin Sırbistan maçındaki kırmızı kartı ve Amerika’nın Slovenya’ya karşı sayılmayan nizami sayısı, hakemleri 31 gün boyunca çok zor durumda bıraktı. FIFA’nın Dünya Kupası yönetim sistemini gözden geçirmesi gündemde...

Abdul Kader Keita
Bu sütunda Drogba’yla uyumu ve çalımlarıyla yer alma şansını yakalamışken, dünyaya kendini Kaka’yı haksız yere attıran adam olarak tanıttı. Bu hareket sonrası Katar’a gidişi, Rivaldo’nun 2002 sonrası dikey düşüşünü de andırıyor aslında...

KUPANIN YILDIZI

DIEGO FORLAN (Uruguay)
Atletico’yla zaten harika bir sezon geçirmişti, ama bu sefer muhtemelen arkasında daha kötü bir takımla daha büyük iş başardı. Alışık olmadığı forvet arkası pozisyonunda Messi/Sneijder gibilerini aşan bir performans gösterdi, 4’ü süper toplam 5 gol attı. Takımının 40 yıl sonra ilk dörde girmesinde başrol oynadı.

DAVİD VILLA (İSPANYA)
Şampiyon İspanya’nın 8 golünden 5’ine skorer, birine asistçi olarak imza attı. Şili, Honduras ve Portekiz maçlarını tek başına kazanmasaydı, İspanyollar’ın sürpriz erken vedası kaçınılmazdı.

THOMAS MÜLLER
(ALMANYA)

Turnuvanın genç oyuncusu, gol kralı, en genç ve en erken skoreri olarak tarihe geçti. Üstelik gol krallığının yanına 3 gol pasıyla asist krallığını da ekledi.

ANDRES INIESTA
(İSPANYA)

Euro 2008’den sonra Afrika’2010’da da şampiyon olmalarında Xavi’yle birlikte başrol oynadı. Finaldeki golünün yanına Jarque jestini ekleyerek gönüllerin altın adamı oldu.

WESLEY SNEİJDER
(HOLLANDA)

Sezonu 4 kupayla tamamlamaya sadece 4 dakika mesafedeydi. 5 golle krallığa ortak oldu, bir de asist yaptı.


KUPANIN GURBETÇİSİ
Mesut Özil

Almanya’nın bütün maçlarında ilk 11’de sahaya çıktı, 1 gol ve 3 asistle dünya üçüncülüğü başarısında başrol oynadı. Almanya’nın diğer Türk asıllı oyuncusu Serdar Taşçı sadece 2 dakika sahada kalabilirken; üç İsviçreli Eren Derdiyok, Gökhan İnler ve Hakan Yakın gruplarda turnuvaya
veda etmekten kurtulamadılar.


KUPANIN TAKIMI
Almanya

25 buçuk yaş ortalamalı bir takımla 48 sene sonra bir Dünya Kupası yarı finaline çıkan en genç ekiptiler. Ama 8 farklı oyuncudan gelen 16 gol, dörderli Avustralya-İngiltere-Arjantin galibiyetleri, sakin ve âdil oyunlarıyla gönüllerde taht kuracak olgunluğu gösterdiler. (Gümüş takım: İspanya)


KUPANIN HOCASI
Joachim Löw

Kulüplerinde artık saygı görmeyen Klose ve Podolski, ligde henüz saygı görmeyen Boateng ve Khedira gibi adamlarla harika bir takım yaptı. İspanya maçı dahil kendi oyununu oynatmaya çalıştı, kupanın en efektif ve en golcü futbolunu sergiletti. Yardımcısı Hansi’yle birlikte seçtikleri kıyafetler ve karizmalarıyla da hafızalara kazındı. (Gümüş hoca: Marcelo Bielsa/Şili)


KUPANIN KRALLARI
GOL: THOMAS MÜLLER (ALMANYA):
Almanya’nın genç yıldızı, kendisi gibi 5 gol kaydeden (ama birer asisti olan) Forlan, Villa ve Sneijder’i 3 asistle geride bıraktı. Bu dörtlüyü 4’er gollü Vittek (Slovakya), Klose (Almanya) ve Higuain (Arjantin) izledi.

ASİST: Mesut Özil, Thomas Müller, Schweinsteiger (Almanya), Dirk Kuyt (Hollanda), Kaka (Brezilya) üçer asistle krallığı paylaştılar.
performans:?4 ayrı müsabakada (Danimarka, Japonya, Brezilya, Uruguay önünde) maçın adamı seçilen Wesley Sneijder bu alanda krallığı kazandı. Onu üçer maçta ödül kazanan Iniesta, Forlan, Honda ve Ronaldo izledi.
kulüp: Bayern Münihliler kupada tam 12 gol atarak kulüplerini en skorer takım yaptılar. Alman devini 9 golle Interliler, 8 sayıyla Atletico Madridliler takip ettiler.

KUPANIN HAKEMİ
Ravşan Irmatov

2008 FIFA Kulüpler Şampiyonası finalini yönetmesine rağmen Dünya Kupası açılış maçına çıkmasına şüpheyle yaklaşılıyordu. Harika performansıyla şüpheleri boşa çıkardı, Arjantin-Almanya ve dünya üçüncülüğü maçı dahil 5 iyi müsabaka yönetti. Sanırım Azeriler için 1966 Dünya Kupası finali yardımcı hakemi Tevfik Behramov nasıl bir milli kahramansa, Özbekler için de artık Ravşan Irmatov öyle olacak. (Gümüş hakem: Benito Archundia/Meksika)

KUPANIN LEJYONERİ
DIEGO LUGANO

Kupada Süper Lig’den 15 oyuncu forma giydi. Slovak Vittek 4, Brezilyalı Elano 2 golle skor yapan lejyonerlerimiz oldular. Uruguay kaptanı Lugano dünya dördüncülüğüyle hem en ileriye giden, hem de en iyi performans gösteren Süper Lig oyuncusu olarak kayıtlara geçti. Meksikalı Giovani de en iyi genç oyuncu ödülüne aday gösterilerek önemli bir iş başardı.


ZİRVELERİN?BOĞA’SI!
TAKIM
Pas: 3803 (İspanya),
Katedilen mesafe: 767.39 km (İspanya)
Toplam şut: 121 (İspanya)
Kaleyi bulan şut: 46 (İspanya-Uruguay)
Toplam hücum: 107 (İspanya)
Orta: 162 (İspanya), Taç: 152 (İspanya)
Maruz Kalınan Faul: 134 (İspanya)
Gol: 16 (Almanya), Asist: 14 (Almanya)
Ofsayt: 29 (Hollanda), Yapılan Faul: 126 (Hollanda)
Kaleci Kurtarışları: 28 (Almanya)
Sarı Kart: 22 (Hollanda), Kırmızı Kart: 2 (Avustralya)
Elle Oynama: 10 (Hollanda)

Haberin Devamı

OYUNCU
Şut: 17 (D.Villa-İspanya), Pas: 669 (Xavi-İspanya)
Orta: 42 (Xavi-İspanya)
Katedilen mesafe: 80.20 km (Xavi-İspanya)
Yapılan Faul: 19 (Keisuke Honda-Japonya
Maruz Kalınan Faul: 26 (Andres Iniesta-İspanya)
Sarı Kart: 3 (Nigel De Jong-Gregory Van Der Wiel-Hollanda) (Victor Caceres-Paraguay)