Futbol Afrikalı sporcular kayıp!

Afrikalı sporcular kayıp!

05.10.2014 - 11:33 | Son Güncellenme:

Afrikalı sporcuların, özellikle Avrupa ülkelerinde ve ABD'de düzenlenen şampiyonalarda "ortadan kaybolmaları", yasa dışı göçün yeni bir yöntemi olarak görülüyor.

Afrikalı sporcular kayıp

Refah düzeyi yüksek ülkelerde düzenlenen olimpiyat oyunları gibi önemli uluslararası organizasyonlara katılan Afrika kıtasından milli sporcular, yoğun güvenlik önlemlerine rağmen müsabakalardan kaçarak yasa dışı yollarla yeni bir hayata başlamanın hayalini kuruyor.

Afrikalı yetkililer, bu soruna çözüm bulmak için uluslararası turnuvaya katılan milli sporcuların pasaportlarına el koymak gibi çözümler üretmeye çalışsa da yabancı bir ülkede resmi belgelerinden yoksun kalmak, sporcuların kaçmasını engelleyemiyor.

- İltica için başvuruluyor

Haberin Devamı

Vize süresi dolan kaçak sporcuların bazıları, refah düzeyi kendi vatanlarına oranla çok daha yüksek durumdaki ülkelerde kanun dışı yollarla yeni bir hayata başlarken, birçoğu ise iltica hakkına başvuruyor. Diğerleriyse sığındıkları ülkede uzmanlaştığı spor dalındaki kulüplerle anlaşarak sportif kariyerlerine devam etmenin yolunu arıyor.

Birçok Afrikalı sporcunun yasa dışı göçmen potansiyeli taşımasına sebep olan durumun temel nedeni olarak ülkelerindeki sosyoekonomik yapının bozukluğu gösteriliyor. Sporcular, ülkelerinde uzun yıllar devam eden iç savaş veya kötü çalışma koşullarından kaçarken, bazıları açlık sınırında yaşayan ailesini geçindirmek için bu yola başvuruyor.

- Afrikalı sporcular hayaline kavuşuyor

Haberin Devamı

Afrikalı spor sosyologları, sporcuların Avrupa, Asya ve ABD'ye iyi bir yaşam özlemiyle kaçtıklarını ve çok daha yüksek maaş ve iyi çalışma şartlarına kavuşarak hayallerini gerçekleştirdiğini vurguluyor.

Afrika'da çok başarılı sporcular yetişmesine rağmen federasyonların bu kişilere gereken önemi ve maddi imkanları verememesinin bu duruma yol açtığı ve koşullarda köklü değişiklikler olmadıkça sorunun devam edeceği belirtiliyor.

- "Kaçış bileti" uluslararası turnuvalar

Olimpiyatlar ve Akdeniz Oyunları gibi geniş katılımlı uluslararası organizasyonlar, Afrikalı sporcuların ülkelerinden kaçma düşüncesini gerçekleştirmek için uygun bir ortam olarak görülüyor.

ABD'nin Atlanta kentinde 1996'da düzenlenen yaz olimpiyatlarında, yeni adı Demokratik Kongo Cumhuriyeti olan Zaire'nin basketbol takımının neredeyse tümü oyunlardan kaçarak yasa dışı yöntemlerle ABD'de kalmıştı.

2000 Sidney Olimpiyatları'nda ise 4 Tunuslu sporcu, "kendilerinden bir daha haber alınamayan" isimler arasına girdi.

Firari sporcu sayısında özellikle 2000'li yıllardan sonra artış yaşandı. Finlandiya'da 2003'te yapılan 17 Yaş Altı Dünya Gençler Futbol Şampiyonası'ndan elenerek ülkelerine dönüş yapmaya hazırlanan Sierra Leone takımından 13 oyuncu ve 1 yönetici de havaalanında izlerini kaybettirdi.

2005 Ağustos ayında ise 40'a yakın Kenyalı atlet, Katar ve Bahreyn adına yarışmak için iltica talebinde bulundu. Bunlar arasında en tanınmış atlet, eski ismiyle Stephen Cherono, yeni adıyla Saif Saaeed Shaheen idi. 3 bin metre engellide dünya rekorunu elinde bulunduran Shaheen, Katar adına 2 kez de dünya şampiyonu oldu.

Pekin'de 2008'e düzenlenen yaz olimpiyatlarına katılacak 3 Mısırlı boksör de oyunlara hazırlık aşamasında izini kaybettirerek yurt dışına kaçtı.

İtalya'nın Pescara kentinde 2009'da düzenlenen 16. Akdeniz Oyunları'nda mücadele eden bazı Cezayir, Fas ve Mısırlı'nın yanı sıra 5 Tunuslu sporcu da ortadan kayboldu.

Londra'da 2012'de düzenlenen yaz olimpiyatlarında ise 7 Kamerunlu boksör, Fildişi Sahili'nden 3 delegasyon üyesi ve güreş takımı antrenörünün yanı sıra meşaleyi taşıyan Etiyopyalı Natnael Yemane dahil birçok Afrikalı atlet kayıplara karıştı. Daha sonra ortaya çıkan boksörler, gazetecilere yaptıkları açıklamada, İngiltere'de kalmak için böyle bir yola başvurduklarını söylemişti. Somalili bazı atletler de ülkesine dönmek yerine siyasi sığınma talebinde bulundu.

Geçen yıl Nice kentinde düzenlenen Frankofon Oyunları'nda da Fildişi Sahili'nden çoğu kadın basketbolcu 10 kişi ile Kongolu birçok sporcu turnuvadan kaçarak izini kaybettirdi.

- Kafileler kayboluyor

Haberin Devamı

Afrikalı sporcuların yeni bir hayata başlamasına olanak sağlayan bir diğer önemli turnuva ise İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları oldu.

2006 Mart'ında Avustralya'nın Melbourne kentinde düzenlenen oyunlarda, Batı Afrika ülkesi Sierra Leone'nin 21 kişilik milli takım kafilesinin 3'te 2'si, oyunlar köyünden kaçarak Avustralya'dan siyasi sığınma talep etti. 2010'da Yeni Delhi'de düzenlenen sonraki organizasyonda ise 30 kişilik Sierra Leone delegasyonundan sadece 10 kişilik bir ekip turnuvanın ardından ülkesine döndü.

İskoçya'nın Glasgow kentinde bu yıl 23 Temmuz-3 Ağustos tarihlerinde düzenlenen son organizasyonda ise Kamerun Milli Takımı'nda yer alan 15 sporcudan 10'u ekonomik krizle boğuşan ülkesine dönmeyi tercih etmedi.

Yazarlar