Tenis Alp Ustaoğlu yazdı: Wimbledon’da geleneklere devam

Alp Ustaoğlu yazdı: Wimbledon’da geleneklere devam

09.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Eski ve yeni yıldızlar, kraliyet ailesi, tribünlerdeki ünlü isimler, yağmurlu hava, asla esnetilmeyen kurallar, çilek, piknikler ve İngiliz yaşam tarzı... Anlayacağınız Wimbledon’da her şey aynı...

Alp Ustaoğlu yazdı: Wimbledon’da geleneklere devam

Wimbledon bütün öğeleri ve elementleri ile beraber tüm hızıyla oynanmaya devam ediyor. Eski ve yeni yıldızlar, kraliyet ailesi, tribünlerdeki ünlü isimler, yağmurlu hava, asla esnetilmeyen kurallar, çilek, piknikler ve İngiliz yaşam tarzı her zaman olduğu gibi bu sene de turnuvaya eşlik ediyor.

Turnuvanın en önemli figürlerinden olan Roger Federer, kraliyet ailesinin onur konuğu olarak Kate Middleton ile beraber kraliyet locasında Andy Murray’in ilk tur maçını seyrettiler. Federer’e ilgi büyüktü, İngilizler Federer’i her yönüyle Wimbledon’ın yaşayan ruhu olarak görüyorlar, bu anlamda İsviçreli oyuncuya majesteleri denmesi boşuna değil. Andy Murray de maç sonunda yaptığı konuşmada İsviçreli oyuncunun burada olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi, İngiliz oyuncu ilk tur maçının bu şekilde keyifli bir festivale dönüşmesinden fazlasıyla memnundu.

Carlos Alcaraz ise bir maç sonu röportajında “Eğer Federer benim de bir maçımı seyrederse çok mutlu olurum hatta sonrasında onunla sohbet etmek isterim“ diyerek Federer konusunu başka bir boyuta taşımış oldu. Tribünlerde spor, sanat ve iş dünyasından pek çok ünlü var ancak bunların en aktif olanı David Beckham. Oyuncuların da çok sevdiği bir figür olan Beckham, sürekli olarak kort bölgesinde bulunup özel söyleşi ve görüşmeler yapıyor. Örneğin Beckham’ın Tunuslu tenisçi Ons Jabeur ile yaptığı söyleşi fazlasıyla ses getirdi.

Haberin Devamı

HAVA YİNE SIKINTILI

Londra’nın yağmurlu havası bazı yıllar turnuvayı daha fazla etkiliyor... İlk hafta biraz böyle oldu.. Çoğu maç yağmur yüzünden yarım kaldı veya ertelendi. Önümüzdeki hafta da hava tahminleri neredeyse her güne yağmur gösteriyor. Yarım kalacak veya uzayacak maçlar turnuvada bazı favorilerin elenmesine sebep olabilir, tabii ki bu da işin başka bir boyutu. Bununla beraber gece saat 23.00’den sonra maçların oynanmama kuralı da karşılaşmaların ertesi güne sarkmasına sebep oluyor. Yağmura yapacak bir şey yok ama bu gece kuralı bazen ciddi mağduriyetler yaratıyor. Örneğin Perşembe günü 2.tur maçında Stefanos Tsitsipas ile karşılaşan Andy Murray, setlerde 2-1 öne geçip tam rüzgarı arkasına almışken saatin gece 23.00 olmasından dolayı maç ertesi güne kaldı. Cuma tamamlanan maçta aynı havayı yakalamayan Murray karşılaşmayı 3-2 kaybederek turnuvaya veda etti. Wimbledon yönetiminin Roland Garros’ta olduğu gibi gelecek seneden itibaren gece seanslarını ciddi şekilde düşünmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

DJOKOVİC TAM GAZ

Saha içine dönersek; krallığı Federer’den devralan son 4 senenin şampiyonu, Novak Djokovic güle oynaya, çok fazla yorulmadan, maç sonu röportajlarında da bol miktarda eğlenerek aslında finaldeki rakibini bekliyor. Londra’da herkes Alcaraz Djokovic finalini istiyor, bu ihtimal gerçekleşirse ne olur, en fazla bir ay önceki Roland Garros yarı finali gibi olur dolayısıyla Djokovic, Avustralya ve Roland Garros’tan sonra yılın 3. Grand slam şampiyonluğuna çok yakın. Erkeklerde şampiyonun büyük ölçüde belli olması bizi sürprizlerin daha fazla yaşandığı kadınlar tablosuna yönlendiriyor.

Alp Ustaoğlu yazdı: Wimbledon’da geleneklere devam


Kadınlarda Iga Swiatek ve Aryna Sabalenka finalde karşılaşmak için emin adımlarla ilerliyorlar ancak iki oyuncu için de yol üzerinde erkeklerde olmayan çok ciddi mayınlar var. Bunlardan ilki eski şampiyon Petra Kvitova, Çek oyuncu bu sezon çimde çok formda ve şampiyonluğu çok istiyor. Geçen senenin şampiyonu Elena Rybakina, finalisti Ons Jabeurla beraber Ukraynalı Marta Kostyuk gibi herkesi yenebilecek tenisçiler bulunuyor, işin ilginç tarafı tüm bu oyuncular Sabalenka’nın tarafında ve muhtemel rakipleri arasında bulunuyor. Swiatek’in ise yolu daha rahat, final yolunda olası en ciddi rakip olarak çeyrek finalde doğumdan sonra tura muhteşem bir dönüş yapan Elina Svitolina gibi görünüyor.

Londra’da herkes Swiatek-Sabalenka finaline odaklanmış durumda ancak tüm başarılı performansına ve şampiyonluklarına rağmen Iga Swiatek’in oyununda ciddi zaafların olduğunu düşünüyorum, Sabalenka’da gün bazında çok fazla değişkenlik gösterebilen bir tenisçi. Bu anlamda Swiatek ve Sabalenka’dan ziyade kadınlarda şampiyonun çok daha sürpriz bir isim olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

MEDVEDEV TURLADI

Teniste sezonun üçüncü grand slam turnuvası Wimbledon’da tek erkeklerin üç numaralı seribaşı olan Daniil Medvedev yoluna devam etti. Üçüncü turda Macaristan’dan Fucsovics ile karşı karşıya gelen Rus raket, 4-6, 6-3, 6-4, 6-4’lük set sonuçlarıyla rakibini 3-1 mağlup ederek dördüncü tura yükseldi. Tek kadınlarda Kvitova Sırp Stevanovic’i 6-3 ve 7-5 ile 2-0 mağlup ederek turladı.

Haberin Devamı

VANDY MURRAY YARDIM EKİBİ

İngiltere’deki evsiz, ihtiyaç sahibi ve bakıma muhtaç kişilere barınma, yemek, vb. gibi destekler sağlayan City Harvest London’ın sahip olduğu özel soğutuculu minibüslerden birine Andy Murray’in de özel izni alınarak “Vandy Murray“ adı verildi. Minibüs ve ekibi, Londra bazında 35 ayrı vakıf ile iş birliği yaparak ihtiyaç sahiplerine ayda 67.000, yılda yaklaşık 800.000 porsiyon yemek dağıtımı yapıyor. Bu operasyona 150.000 Pound yardım yapan Wimbledon Vakfı geçen hafta Andy Murray ile beraber özel çekimler yaptı. Minibüsle poz veren ve içeride aracın ön panelini imzalayan Andy Murray böylesine anlamlı bir çalışmaya dahil edildiği ve ismi verildiği için çok mutlu olduğunu belirtti.

Alp Ustaoğlu yazdı: Wimbledon’da geleneklere devam

GARY LİNEKER & SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PANELİ

The All England Club Perşembe günü sürdürülebilirlik ve iklim değişimi konulu bir panel düzenledi. Moderatörlüğünü İngiliz futbolunun efsane ismi Gary Lineker’in yaptığı panele; Suzann Pettersen (eski golfçü ve Avrupa Solheim Kupası Kaptanı), Lord Sebastian Coe (Dünya Atletizm Birliği Başkanı), Hannah Mills (2 olimpiyat altın madalyalı yelkenci) ve İngiliz Tenisçi Heather Watson katıldı. Özellikle iklim krizi ve konuyla ilgili 2030 hedeflerinin konuşulduğu panelde, spordaki sürdürülebilirlik temasının yaygınlaştırılması ve her türlü sporda iklim krizi ile ilgili daha somut adımların atılması temalarının üzerinde duruldu. Panel sonrası açıklama yapan Wimbledon Sürdürülebilirlik Direktörü Hattie Park ise bu çalışmaların Wimbledon gibi global bir organizasyonun iklim krizi konusundaki farkındalık yaratma çabalarını göstermesi açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

GERİ DÖNÜŞLER, VEDALAR…

2020’de Avustralya Açık şampiyonu ve Roland Garros finalisti olduktan sonraki dönemde tenise bir süre ara veren Sofia Kenin 3 eleme maçını kazanarak katıldığı Wimbledon’da ilk turda favorilerden Coco Gauff’u da eleyerek artık geri döndüğünü herkese ilan etmiş oldu. 10 ay önce doğum yapan ve kortlara geri dönen Elina Svitolina da geçen ay Paris’teki performansının rastlantı olmadığını Londra’da da gösterdi. Burada da 4.tura yükselen Ukraynalı oyuncunun aslında artık turnuvanın gizli favorilerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Doğum sonrası Wimbledon Kupası muazzam bir hikaye olabilir. Anett Kontaveit ise sırt rahatsızlığı nedeniyle 27 yaşında bırakmak zorunda kaldığı profesyonel teniste son turnuvasını Wimbledon’da oynadı. 2.turda elenen Kontaveit bu şekilde hüzünlü bir şekilde kortlara da veda etmiş oldu.

DAVİD BECKHAM ONS JABEUR BULUŞMASI

Geçen yılın Wimbledon finalisti Tunuslu tenisçi Ons Jabeur ile David Beckham özel bir söyleşi gerçekleştirdi. Afrika’nın ve geldiği coğrafyanın en önemli sporcularından birisi olan Ons Jabeur aynı zamanda spor ve özel yaşantısı, verdiği mesajlar ile de gelecek nesiller için önemli bir rol model konumunda bulunuyor. David Beckham da halen dünyanın en önemli spor ikonlarından birisi dolayısıyla böylesine farklı iki ismin buluşması da oldukça renkli diyaloglara sahne oldu. Sonrasında Amerikalı efsane kayakçı Lyndsey Vonn ile de buluşan Jabeur, Vonn ile de keyifli bir sohbet yaptı, günün sonunda kayak öğrenmek için Vonn’dan söz alan Jabeur, Amerikalı kayakçıyı Tunus’a davet etti.

Alp Ustaoğlu yazdı: Wimbledon’da geleneklere devam

 

 

 

 

Yazarlar