Arif Şahin

Arif Şahin

sahinarif88@hotmail.com

Tüm Yazıları

4-22 Eylül 2013 tarihleri arasında Slovenya’da düzenlenecek olan Eurobasket 2013’ün kuraları dün çekildi. Kuraları yazmaya geçmeden önce, turnuvanın formatına kısaca bakalım…

Turnuva ilk kez 24 takımla oynanıyor. İlk turda altışarlı dört grup var, bu gruplarda ilk üç sırayı alan takımlar ikinci tura çıkacak. İkinci turda yine yan grupla eşleşme olacak ve toplamda gruplarda ilk dört sırayı alan takımlar çeyrek finale çıkacak. İkinci turda, ilk turda alınan galibiyetler de hesaba katılacağı için, her maç aynı öneme sahip diyebiliriz.

Haberin Devamı

Kuraya beşinci torbadan giren Türkiye D Grubu’nda sırasıyla Rusya, Yunanistan, İtalya, Finlandiya ve İsveç ile eşleşti. Türkiye neden beşinci torbaya kadar düştü derseniz, bunun nedeni elemelerde gösterdiğimiz performans oldu.

Turnuva için kadrolar daha belli değilken, yorum yapmamız zor ama rakiplerimize kısaca bir göz atalım.

Birinci torbada İspanya-Fransa-Rusya-Makedonya arasından Makedonya’yı seçsek daha güzel olabilirdi ama daha atletik İspanya-Fransa’ya karşı Rusya’nın grubumuza düşmesi çok kötü olmadı diye düşünüyorum. Rusya bu yaz olimpiyat üçüncüsü oldu ama kadrosunda Andrei Kirilenko haricinde bir dünya starı barınmıyor. Alexey Shved yükselen bir star ve Viktor Khryapa da belli bir seviyede. Rusya’da en çok çekineceğimiz isim koç David Blatt olarak duruyor.

İkinci torbada evsahibi Slovenya ile her zaman bize ters gelen Litvanya yerine Yunanistan’ı seçmemiz de kısmen iyi oldu. Yunanistan bu yaz Olimpiyat Elemeleri’ni geçemedi ve yeni bir yapılanmaya gitmeleri olası.

Üçüncü torbadan çektiğimiz İtalya bizi elemelerde iki kez yendi ama özellikle Kayseri’deki maçta çok üstün olmamıza rağmen yenildik. Türkiye’nin esas kadrosuyla çıkacağı bir maçta İtalya’ya karşı zorlanabileceğini düşünmüyorum.

Kalan rakipler; İskandinav temsilcileri Finlandiya ve İsveç. Bu iki takımdan özellikle Finlandiya’ya dikkat etmemiz gerekiyor. Finlandiya Eurobasket 2011’de ikinci tura çıkmıştı ve elemelerde Polonya’yı deplasmanda yenmeyi başardılar. Finlandiya Euroleague’de de oynayan oyuncularla önemli bir basketbol ülkesi olma yolunda ilerliyor.

Haberin Devamı

İsveç ise ev sahibi olduğu Eurobasket 2003’ten sonra ilk kez turnuvada yer alacak. Elemelerde Almanya’nın lider bitirdiği grupta Bulgaristan ve Azerbaycan’ı averajla geçerek gruptan çıktılar. Kadrolarında Detroit Pistons’tan Jonas Jerebko yer alıyor.

Yan gruptan İspanya, Slovenya ve Hırvatistan’ın geleceğini düşünüyorum. Çeyrek finale ilk ikide çıkmak önemli. Kısacası, düşünmemiz gereken ilk tur grubu değil de ikinci tur grubu gibi duruyor. Bunun için de, ilk beş maçta en fazla bir fire vermemiz lazım.

Rakipleri biraz değerlendirdik ama en kapalı kutu olan Türkiye. Milli takımımızın koçu belli değil. Elemeleri Tanjevic’le geçtik ama şampiyonada koç o olmayacak sanırım. Yerli olarak Oktay Mahmuti-Ergin Ataman isimleri öne çıkıyor ama Mahmuti’nin kısa bir turnuvada başarılı olamayacağını, Ataman’ın ise yabancılar olmadan başarılı olamayacağını düşünüyorum. Bu durumda, akla gelen ilk isim Zeljko Obradovic. Tecrübeli koça yüksek bir para teklif edeceğiz gibime geliyor.

Haberin Devamı

Oyuncu kadromuz ise tam bir muamma. Hidayet-Ersan-Ömer Aşık-Kerem Tunçeri-Ömer Onan beşi kadroya katılır diye düşünüyorum. Enes Kanter’in durumu soru işareti, sağlıklı olursa Kerem Gönlüm’ün de Milli Takım’da yer alması önemli.