Arif Şahin

Arif Şahin

sahinarif88@hotmail.com

Tüm Yazıları

Euroleague F Grubu 13.hafta maçında CSKA Moskova kendi sahasında Galatasaray Liv Hospital’i uzatmada 86-85 ile yendi. Maç boyunca Galatasaray çok iyi oynadı ve maçın büyük bölümünü önde götürdü. Buna rağmen, uzatmada yıkıldı, yine de sadece 1 sayı farkla yenilerek averaj olarak istediğini aldı.

Maçın Hikayesi

Galatasaray maça klasik beşiyle başladı. Furkan Aldemir’in basketinden sonra 9-0’lık bir seri yakalayan CSKA Moskova maça flaş bir giriş yapmış oldu. Ergin Ataman’ın molasından sonra işler değişti; Milos Teodosic’in sapıtması ve Arroyo-Erceg ikilisinin etkili oyunlarıyla Galatasaray 4-18’lik bir seri yakalayarak 8.dakikada 13-20 ile öne geçti. Çeyrek sonunda gelen karşılıklı basketlerle ilk çeyrek 20-24 bitti. İlk çeyrekte Galatasaray 5/6 ile üçlük attı ve bu alanda sezonun en iyi istatistiğine imza attı.

Haberin Devamı

Zoran Erceg’in ilk 26 sayının 10’unu kaydetmesiyle skorda üstünlüğünü sürdüren Galatasaray’a karşı CSKA Moskova savunmasını sertleştirdi. 18.dakikada 34-34’le skor dengelendikten sonra son bölümde Kyle Hines pota altında etkili oldu ve ilk devre 38-38 eşitlikle sona erdi.

İkinci yarının başında yaklaşık iki dakika boyunca basket atılmadı. 24.dakikada CSKA Moskova 42-40 ile uzun süre sonra ilk kez öne geçtikten sonra 2-7’lik Galatasaray serisi geldi, ardından gelen 6-2’lik CSKA Moskova serisiyle evsahibi tekrar öne geçti ama Zoran Erceg’in üçlüğüyle Galatasaray son çeyreğe 51-52’lik üstünlükle girdi.

Son çeyrek karşılıklı basketlerle başladı. Galatasaray’ın dış atışlarda isabet bulamamasıyla CSKA Moskova öne geçti ve son 5 dakikaya avantajlı girdi: 61-59 Son 3 dakikaya 62-62’lik eşitlikle girildikten sonra bence normal sürenin en kritik pozisyonu geldi. Skor 64-62 iken Kaun-Arroyo arasında yapılan hava atışını Arroyo kazandı ve hemen arkasından Markoishvili’nin üçlük isabeti geldi. Milos Teodosic’in artık klasikleşen ‘kritik dakika sendromu’nu Carlos Arroyo cezalandıramadı ve normal süre 67-67 beraberlikle tamamlandı.

Uzatma bölümü baştan sona ilginçliklerle doluydu. 5 dakikalık uzatma bölümünde, 2-3-4.çeyreklerde atılandan daha fazla sayı atıldı. Uzatmanın başında bu maçtan önce 19/28’le serbest atış atan Malik Hairston kullandığı 4 serbest atışın 3’ünü kaçırdı. Normal süre boyunca sayı üretemeyen Sonny Weems uzatmada 12 sayı üretti. Skor 84-77’ye geldikten sonra 0-7’lik seri geldi. Son 30 saniyede iki takım da savunma yapmadı ve taktik fauller geldi. Ender Arslan’ın kaçırdığı serbest atıştan sonra son 10 saniyede Galatasaray süreyi durdurmak için faul yapmadı ve 1 sayılık farkla yenilgiyi kabul etti.

Haberin Devamı

İstatistikler

CSKA Moskova’da Sonny Weems tamamı uzatmada olmak üzere 12 sayı kaydetti ve 4 ribaund-3 asistle oynadı. Sasha Kaun 14 sayı-4 ribaundla beklenenin üstünde bir performans sergiledi. Nenad Krstic 12 sayı-5 ribaund-3 blokla oynadı ama 6/14 saha içi isabetiyle oynadığını belirtelim. Viktor Khryapa da 7 sayı-9 ribaund-4 asistle her zamanki gibi sahanın her yerinde etkili oldu.

Galatasaray’da Zoran Erceg 35 sayı-9 ribaundla oynarken 7/9 üçlük isabeti kaydetti. Malik Hairston 13 sayı-4 ribaund-2 asistle oynarken uzatmadaki performansıyla hayal kırıklığı yarattı. Carlos Arroyo 9 sayı-3 ribaund-8 asistle oynarken maçın 2.yarısında bekleneni veremedi ve kullandığı 11 atışın sadece 3’ünde isabet bulabildi.

Haberin Devamı

Galatasaray üç sayı çizgisinin arkasından 5/6’le başladıktan sonra 7/22 attı. Serbest atış çizgisinden ise 17/28 gibi vasat bir performans sergilendi.

Genel Yorum

Bu sezon Euroleague’de izlediğim tüm maçlar arasında en iyi maç bu hafta Moskova’da oynandı. Bu maçı izlettikleri için iki takıma, koçlarına, hakem üçlüsüne teşekkür etmek gerekiyor. Sezonun klasikleri arasına girecek bir maçı izledik.

Hakem üçlüsünün en önemli hataları son çeyrekte geldi. Son çeyreğin başında Erceg’e üçlük pozisyonunda faul yapılmasına rağmen çalmadılar. Son dakikalardaki paylaşılamayan top pozisyonunda bence Arroyo’ya faul yapılmıştı ama ortada bir pozisyondu. Hakemlerle ilgili ‘’Maçı Galatasaray’dan aldılar, CSKA’ya verdiler.’’demem, çok iyi bir maç yönettiler, zaten öyle olmasa bu maç da bir Euroleague klasiği olmazdı.

Carlos Arroyo’yu sadece bu maçtaki istatistiğiyle eleştirmek haksızlık olur. Arroyo maalesef Fenerbahçe Ülker maçındaki etkisiz performansının etkisinde kalmış, zaten arada böyle bir maçı boşverirseniz bu tip etkileri beklemeniz gerekir.

Sezon boyunca Zoran Erceg’in savunmada zaten etkisiz olduğunu ve kötü şut attığında ‘katlanılamaz’ olduğunu söylemiştim. Erceg bugün de savunmada farklı şeyler yapmadı ama hücumda çok iyi bir performans sergileyince takdiri hak etti.

Ersin Dağlı’nın da süre almadığı maçta Furkan Aldemir iyi bir görüntü çizmesine rağmen fazla süre alamadı, böylece pota altında Hines-Kaun-Krstic’e karşı Erceg-Macvan kaldı. Erceg de savunma yapmayınca Galatasaray pota altından çok yara aldı.

Real Madrid 81 – 55 Lokomotiv Kuban

Grupta Galatasaray’ı yakından ilgilendiren maçta Real Madrid kendi sahasında Kuban karşısında adeta şov yaptı ve maçı farklı kazandı. İlk çeyrekte müthiş savunma yapan Real Madrid ilk 10 dakikada farkı çift hanelere taşıdı: 19-8 İkinci çeyrekteki 21-6’lık seriden sonra soyunma odasına 46-24 ile gidildi. İkinci yarı da fark 20 sayı civarında gitti. Lokomotiv Kuban bir türlü hücumda etkili olamadı ve Real Madrid oyun disiplininden kopmadı. Madrid’de İspanyol oyuncular şov yaptılar. Felipe Reyes 15 sayı-6 ribaund, Sergio Rodriguez 13 sayı-4 ribaund-7 asist ve Sergio Llull 13 sayı-1 ribaund-6 asistle oynadılar. Lokomotiv Kuban maç boyunca 19 tane top kaybı yaparken 2/21’le üçlük attı.

Bayern Münih 92 – 94 Maccabi Electra Tel-Aviv

‘‘Euroleague’de haftanın maçı’’ olarak seçilen maç gerçekten de haftanın en iyi maçlarından birine sahne oldu. Yanlış hatırlamıyorsam, Euroleague’de bu sezon bir çeyrekte atılan en fazla sayı da ilk çeyrekte atıldı. Bayern Münih’in bir ara 9 sayı farkla öne geçtiği ilk çeyrek 32-32 berabere bitti. Devre 58-54’le geçildikten sonra 3.çeyreğin ortasında skor 70-63’e geldi ve bu noktada işler değişti. 9 dakika içinde 3-20’lik bir seri yakalayan Maccabi önemli bir üstünlük sağladı. Bayern Münih maç sonuna kadar farkı kapatırken son ribaundu Tyus alınca maç Maccabi üstünlüğüyle sona erdi. Bayern Münih’te Malcolm Delaney 17 sayı-7 ribaund-10 asistle triple-double yapmaya yaklaştı. Maccabi’de skor dağılımı dengeli olurken 13/18 gibi çılgın bir üçlük isabetiyle oynadı.

Bu sonuçla çok büyük ihtimalle ilk çeyrek final eşleşmesinin adı da belli oldu: Emporio Armani Milano-Maccabi Eşleşmeyi sonraki hafta daha derin bir şekilde incelemeyi düşünüyorum ama çeyrek final eşleşmeleri arasında oynanacak olan en zorlu eşleşme olabilir. Bu sonuçla Bayern Münih de tura veda etti.

Bu haftaki maçların ardından, Galatasaray’ın çok büyük ihtimalle çeyrek finalist olduğunu ve Barcelona’yla eşleştiğini söyleyebiliriz. Son maçlardaki senaryoları yazalım;

Galatasaray v Partizan ; Lokomotiv Kuban v Bayern Münih

_ Galatasaray ve Kuban maçlarını kazanırsa; Lokomotiv Kuban lehine toplamda 23 sayılık bir sayı averajı oluşmazsa Galatasaray dördüncü olacak.

_ Galatasaray ve Bayern Münih kazanırsa; Galatasaray dördüncü olacak.

_ Partizan ve Kuban kazanırsa; Lokomotiv Kuban dördüncü olacak.

_ Partizan ve Bayern Münih kazanırsa; üçlü averajda Galatasaray önde olduğu için Galatasaray dördüncü olacak.