Skorer 'Artık boğulmak yok'

'Artık boğulmak yok'

01.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yüzmede baraj derecelerini bileğinin hakkıyla geçen Milli Takım ilk kez yedi sporcuyla olimpiyata katılacak. Havuzdaki yeni nesil, birçok rakibini geride bırakmaya hazırlanıyor

Artık boğulmak yok




Artık boğulmak yok
Küçüğünden büyüğüne, derininden sığısına uluslararası pisinlerde boğulmaktan bir türlü kurtulamayan yüzme, Sidney'de yeni nesil yetenekleri ve Derya Büyükuncu kozuyla bu kez su üzerinde kalacak.
İlk kez yedi kişiyle olimpiyata katılacak olan ve rekor sayıda üç bayan yüzücü bulunan milli takımımız, artık FINA'nın kontenjanlarıyla değil, bileğinin hakkıyla baraj derecelerini aşan sporcularıyla havuzda "biz de varız" demeye hazırlanıyor.

Derya, ABD'de çalışıyor

Son Avrupa ve Dünya Kısa Kulvar Şampiyonaları'nda 100 metre sırt üstünde kürsüye çıkan ve Türkiye'ye bu düzeyde ilk madalyalarını getirerek formda olduğunu kanıtlayan Derya Büyükuncu, çalışmalarını ABD'de sürdürüyor. 200 metre karışıkta ülkemizi temsil edecek Orel Oral da, Sidney'e ABD'deki hazırlık çalışmalarını tamamladıktan sonra geçecek. 100 metre kurbağalamada yarışacak Hakan Kiper ise dev organizasyona İzmir'de hazırlanıyor. Bu üç yüzücümüz dışında kalan üç bayan sporcumuz İlkay Dikmen (100 - 200 kurbağalama), Derya Erke (100 - 200 sırt) ve Ayşe Diker (100 metre kelebek) ile erkeklerde 200 ve 400 metre serbest yüzecek olan Aytekin Mindan, antrenörleri Yılmaz ve Ali Özuak nezaretinde İstanbul'da günde çift antrenmanla çalışmalarını sürdürüyor.
Üçüncü kez olimpiyata yüzme antrenörü olarak katılacak olan Yılmaz Özüak, son dönemde özellikle yeni jenerasyonun çıkışına dikkat çekiyor ve geç kalınmadan planlı bir çalışmayla bu yeteneklerin önünün açılmasını istiyor. Özüak, Türk yüzmesi ve Sidney ile ilgili görüşlerini şöyle açıklıyor:

"Olanaklar yetersiz"

"Özellikle bayanlarda güzel bir çıkış yakaladık. Ancak yakında eğitim ve teknik imkansızlıklar nedeniyle bu sporcuları da kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyayız. Milli takımın bir resmi antrenörü bile yok. Planı, programı yok. Kamp yeri yok. Burhan Felek Kamp Tesisi'nde bir kondisyon salonu bile mevcut değil. Masaj masası olmadığı için, çocuklar yemek masasında masaj oluyor. Milli takım için Sidney'in ardından hemen 2004 Atina için hazırlıklara başlamalıyız. Hafta sonları kampları ve iki - üç ayda bir uluslararası temaslarla ilerlemeliyiz. Yoksa bu genç yeteneklere yazık olacak. Sidney'de göreceksiniz, yüzücülerimiz artık sonuncu olmayacak. Birçok rakibi geride bırakacak kapasiteye sahipler. Derya Büyükuncu ise olimpiyatta A finali yüzen ilk sporcumuz olabilir".
Üç bayan yüzücü ve Aytekin Mindan'ın hedefi de Sidney'de kendilerini aşarak Türkiye rekorlarını kırıp yarı finale kalabilmek. Şimdilik bir kulüp takımı havasında bölük börçük çalışan yüzücüler, ancak 3 Eylül'de Sidney'de bir araya gelip, tam milli takım olacak ve iki hafta süreyle son hazırlıklarını olimpiyat köyünde sürdürecek.

'28 yıldır varız'

1972 Münih'te ilk kez olimpiyat havuzuna giren Türk yüzücüleri, bugüne kadar oyunlarda finale kalma başarısı gösteremedi. 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta'da da yarışan Derya Büyükuncu, üçüncü kez katılacağı olimpiyatta yüzme takımımızın olduğu kadar kafilenin de en tecrübeli üyelerinden biri olacak. Diğer altı yüzücümüz ise ilk kez olimpiyat heyecanını yaşayacak. Atlanta'da Nida Zühal'in ilk bayan sporcumuz olduğu yüzmede bu kez havuzda üç bayanla temsil edileceğiz. Oyunlarda bugüne kadar en iyi derecemizi 100 metre sırt üstünde 19. olan Derya Büyükuncu elde etti.

Toygarlı gururlu

Yüzme Federasyonu Başkanı Haluk Toygarlı, ilk kez yedi yüzücüyle olimpiyata gidecek olmanın gurur ve heyecanını yaşadığını söyledi. Toygarlı, bu sporcuların hepsinin olimpiyat baraj derecelerini geçerek Sidney'de yarışacak olmasının ayrı bir önem taşıdığını da belirterek, "Tabii çok zor bir dal olan yüzmede ülkemizin kapasitesi belli. Derya Büyükuncu dışında kalan sporcularımdan en iyi derecelerini yaparak klasmanda iyi bir yer edinmelerini istiyoruz. Derya ise eğer Avrupa Şampiyonası'nda üçüncü olduğu performansını sürdürürse A finali yüzebilir" diye konuştu.

Baba - oğul antrenör

Sidney'e tam bir aile havasında hazırlanan yüzme milli takımının antrenörlüğünü gerçek bir aile yapıyor. 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta'da antrenör olan Yılmaz Özüak, bu kez Sidney ekibini oğlu Ali Özüak ile birlikte hazırlıyor. Galatasaray'ın başantrenörü Yılmaz hoca ile Fenerbahçe yüzme takımının çalıştırıcısı Ali Özüak'ın antrenörlük kariyerleri kulüpçülükte ayrılsa da milli takımda kesişmiş.

En küçüğü Ayşe

OLİMPİYATTA 100 metre kelebek yüzecek 15 yaşındaki Ayşe Diker, sadece Sidney kafilesinin değil, Türk olimpiyat tarihinin de en küçük sporcusu olmaya aday. Yaşından büyük işler başaran Ayşe, kendi kategorisinin çok üstünde performasla büyüklerde Avrupa 10.'su olmayı başardı. Diğer iki bayandan Derya Erke 16, İlkay Dikmen de 19 yaşında. Üç sporcumuzun yaş toplamı 50'yi, yaş ortalaması da 16.5'i ancak buluyor.

Dört branşta madalya şansı

SİDNEY'de halter, güreş, boks ve okçulukta madalya bekliyoruz, Halil, Naim, Hamza ve Natalia'ya güveniyoruz. Türk Spor Ajansı'nın 50 spor gazetesi arasında yaptırdığı anketin sonuçlarına göre, olimpiyatta madalya şansı en yüksek branşlar halter, güreş, boks ve okçuluk olarak gösterildi. Ankete katılanlardan 49'u halterde, 47'si güreşte, 32'si boksta, 26'sı da okçulukta madalya alınacağını iddia etti.

ANKETİN en ilginç sonucu ise "Mutlak madalya kazanacak isimler kim?" sorusunda yaşandı. Halil Mutlu, 44 oyla bu klasmanda zirveye çıkarken, 30 oyda kalan Naim Süleymanoğlu'na da büyük fark attı. Bu klasmanda üçüncü sırayı 18 oyla Hamza Yerlikaya aldı. Okçumuz Natalia Nasaridze 13 oyla dördüncü oldu. Spor yazarlarının madalya beklentisi de üç ile 26 arasında değişti. En fazla oyu 10 madalya seçeneği topladı.

Şanssız Kil

ATICILIKTA milli takıma, kontenjanla son anda dahil olan Dünya Şampiyonu bayan sporcumuz Ayşe Kil, büyük şanssızlık yaşadı. Böbrek taşı nedeniyle sancılanan Kil'e ağrısını gidermek üzere ilaç tedavisine başlanırken, uzun uçak yolculuğunda serum ve acil müdahale malzemeleri hazır bulundurulacak.

Malzeme kaosu

OLİMPİYAT takımın sponsoru olan Adidas'ın gönderdiği malzemelerin bedenlerinin tutmaması ve eksik çıkması kafilede hoşnutsuzluk yarattı. Adidas tarafından 130 bin marka üretilen ve yurt dışından gelen malzemelerle ilgili olarak federasyonun bildirdiği beden numaralarında yanlışlıklar olduğu ortaya çıktı.

Özel harcırah

SPORCULARA üç büyük şehrin belediyeleri ile Merkez Sigorta özel harcırah verecek. Kafileyi sigortalayan Merkez Sigorta'nın 400'er, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de 500'er dolar vereceği, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri'nin de katkıda bulunacağı bildirildi. Yol ve konaklama bedelleri Avustralya hükümeti tarafından karşılandığı için, devlet, kişi başına 129 Avustralya doları olan harcırahın sadece üçte birini ödeyecek.

Atletlere brifing

OLİMPİYAT süresince EPO (kan) testine tabi tutulma olasılığı en yüksek olan atletlerimiz, bu konuda uyarıldı. Atletlerin, böyle bir testin her an, her yerde yapılabileceği konusunda dikkatleri çekilirken, sporcularımızdan yolculuk ve kalış süresince yiyecek ve içeceklerine dikkat etmeleri istendi.

Test krizi

HALTER Milli Takımı sporcularından hiçbirinin bugüne kadar idrar örneği vermemesi dikkat çekti. Diğer branşlardaki sporcularımızın kamp ve müsabaka dönemlerinde alınan idrar örnekleri bulunmasına rağmen, halterde sporcuların böyle bir idrar testi yatırmadığı öğrenildi.