Skorer Artık şakası yok

Artık şakası yok

07.08.2010 - 01:05 | Son Güncellenme:

Avrupa Ligi play-off turunda iki güçlü, iki dişimize göre rakiplerle eşleştik. 19 Ağustos'ta Galatasaray ile Beşiktaş İstanbul'da, Fenerbahçe ile Trabzonspor ise deplasmanda oynayacak. Rövanşlar 26 Ağustos'ta yapılacak

Artık şakası yok

LIVERPOOL
Bir kura oyunu
Trabzonspor’un kuraya giren 74 takım içinde en yüksek puana sahip Liverpool’u çekmiş olması şanssızlık. Ama 21’inci yüzyılda bir gün Trabzon tekrar Liverpool’la oynayacak denseydi, herhalde rakibin en zayıf haliyle yakalanabileceği, tercih edilebilecek gün de bugün olurdu.
İngiltere futbol tarihinin en fazla şampiyonluk kazanan takımı Liverpool zor rakip, ama şu sıralarda kritik günler geçirdiğini de inkâr etmemek gerek. Kulübün sahipleri Gillett-Hicks satış hazırlığı yapıyorlar, üstelik 7 yıllık Rafael Benitez dönemi de geçtiğimiz ay sona erdi. Takımın yeni çalıştırıcısı Roy Hodgson, geçtiğimiz yıl Fulham’ı iki kupada finale çıkararak 2010’un en çok konuşulan teknik adamlarından biri olmuştu, ama tabii dört büyüklerden birini çalıştırmak başka bir yarışma sayılır.
Neyse ki Hodgson için işler fena başlamadı, Avrupa Ligi üçüncü ön eleme turunda Rabotnicki’yi iki tane 2-0’lık galibiyetle geçtiler. Torres’in sakatlığında bolca oynama fırsatı bulan Ngog her iki müsabakada attığı gollerle moral depoladı. Yeni transferler Joe Cole ve Jovanovic de kırmızılara uyum sağlama aşamasındalar.
Liverpool, Trabzonspor’a benzeyen 4-3-3 oyunu oynuyor. Umut’un pozisyonunda Torres (Ngog), Alanzinho’nun yerindeyse Gerrard var. Kanat oyuncuları Kuyt, Cole, Jovanovic de hem asistçi hem skorer. Takımın hücumdaki sürpriz kozuysa sağ bekten yaptığı etkili çıkışlarla Glen Johnson... Güneş’in muhtemelen sol kanat oyuncularına Johnson’la ilgili bilgiler vermesi gerekecek.
Anfield Road tabii ki deplasmana gitmesi zor bir stat, ama Trabzon’un Yattara, Alanzinho ve Engin gibi çok hızlı kontra atak silahları var. Hodgson’ın Trabzon’u hiç tanımıyor olması ve bordo-mavili ekibin de geçen seneki beşinciliğinden çok çok daha iyi bir durumda olması bizim için önemli avantajlar...

KÜNYE
Kuruluş: 1892
Stadyum: Anfield Road/Liverpool (45 bin 200)
Başkan: Martin Broughton
Teknik direktör: Roy Hodgson
2009 performansı: Şampiyon

Güneş karşılaştı
Liverpool daha önce tam 4 kez Türklerle eşleşti, Trabzonspor da iki kez İngilizlerle oynadı. Bu eşleşmelerin biri de, belki de en popüleri Trabzonspor’la Liverpool arasındaydı. 1976-77 Şampiyon Kulüpler Kupası ikinci turunda dev rakibini Trabzon’da 1-0 mağlup eden bordo-mavililer, rövanşta 3-0 kaybederek veda etti. Bu maçlarda şimdiki Teknik Direktör Şenol Güneş de Trabzonspor kalesini korumuştu. Avrupa kupalarında İngilizlerle Türkler arasında oynanan 51 maçtaysa 14 kez Türkler, 22 kez İngilizler güldü, 15 müsabaka beraberlikle sonuçlandı.

PAOK

Artık şakası yok

Kontraları tehlikeli
2007 yazında iflasın eşiğine gelmiş PAOK’un başkanlığına geçen Zagorakis, oyunculuğundaki başarısını yöneticilikte de gösterdi. 3 yıl içinde ciddi aşama kaydeden kulüp, bugünlerde hemen hemen bütün büyük takımları korkutacak tehlikeli bir kontratak ekibine dönüştü.
Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi üçüncü ön eleme turunda çektiği Young Boys da iyi bir proje ekibi görüntüsü veriyordu, PAOK’un da benzer özellikler taşıdığını söylemek mümkün. Sadece 3 yıl öncesine kadar çok kötü yönetilen ve 30 milyon euro borçla iflasın eşiğine gelen PAOK’ta 2007’de başkanlığı devralan Zagorakis işleri düzeltmiş durumda. Euro 2004’ün en iyi oyuncusu seçilen efsanevi ön libero, üç yıllık kalkınma planıyla önce borçları bitirdi, sonra da ligde üst üste alınan iki iyi dereceyle sportif başarıyı da beraberine ekledi.
Bu süreçte takımın teknik direktörlüğünü yapan Fernando Santos’un Yunanistan’ın başına geçmesi tabii PAOK için önemli handikap. Onun yerine göreve getirilen Beretta’nın (hazırlık maçlarında alınan kötü sonuçların ardından) sadece 38 gün içinde kovulması ve görevin Dermitzakis’e verilmesi işlerin kötüye gidebileceği ihtimalini doğurmuş. Ama yeni teknik adam ilk iki resmi maçında Ajax’a karşı iki beraberlik alınca sular durulmuş ve PAOK artık ciddi bir biçimde Avrupa Ligi hayalleri kuruyor.
Geçen yıl Yunanistan’da sezonu 3. bitiren PAOK, play-off sonucu Ş.Ligi üçüncü ön elemesine girmeye hak kazanıyor. Ajax’a 1-1 ve 3-3’lük sonuçlarla elenilirken kontratak golleri dikkat çekti. Yunan Ligi’nin 28 Ağustos’ta başlayacak olması da PAOK’un F.Bahçe maçlarına konsantre olabilmesi için bir avantaj.

KÜNYE
Kuruluş: 1926
Stadyum: Toumba Stadı, Selanik (28 bin 700)
Başkan: T.Zagorakis
Teknik direktör: Pavlos Dermitzakis
2009-2010 performansı: Play-off ikinciliği

İlk kez Türk rakip
PAOK, ilk kez bir Türk takımıyla eşleşiyor. Fenerbahçe’yse 2002-2003 UEFA Kupası 2. turunda Panathinaikos’la oynamıştı. Sarı-lacivertliler, İstanbul’daki 1-1’in ardından deplasmanda 4-1 yenilerek Avrupa’ya veda etmişti. Türklerle Yunanlılar Avrupa’da 7 kez eşleştiler, 11 maçın 5’ini Türkler, 3’ünü Yunanlılar kazandı.

KARPATY

Artık şakası yok

Metalist düzeyinde değiller
Ukrayna’da lig 1 ay önce başladığı için Karpaty de Young Boys gibi sezona biraz daha hazır durumda. Ama Shakhtar-Dinamo-Metalist kalitesinde bir takım olmadıkları için tur biletine sadece fizikman hazır olmaları yetmeyecektir.
Lviv kenti ekibi, aynen Galatasaray gibi Aslanlar olarak anılan 47 yıllık genç bir kulüp... Takımı 3 sezondur Beyaz Rus Kononov çalıştırıyor ve hücumcu bir hoca olarak tanınıyor. 4-3-3 sistemini tercih eden Kononov’un kozu, hızlı kanat oyuncuları...
Daha önce tarihinde sadece 2 kez Avrupa kupalarına katılabilmiş Karpaty’yi geçen sezon lig beşincisi yapan Kononov, Avrupa Ligi ikinci ön elemesi biletini de elde ediyor.
Karpaty önce Rejkjavik’i (İzlanda) 3-0, 3-2 sonra da Zestafoni’yi (Gürcistan) 1-0, 1-0’la yenerek Galatasaray’ın rakibi oluyor. Karpaty halen 4 haftası tamamlanan Ukrayna Ligi’nde de 5 puanla yedinci sırada.
Öte yandan, Lviv kenti de çok soğuk bir bölge değil. Polonya sınırındaki kent, Galatasaray’ı muhtemelen 20 derecelik bir ısı ve yaz yağmuruyla karşılayacaktır.

KÜNYE
Kuruluş: 1963
Stadyum: Ukrayna Stadı/Lviv (28 bin)
Başkan: Petro Dyminski
Teknik direktör: Oleh Kononov
2009-2010 performansı: Beşincilik

İlk eşleşme
Bu Lviv ekibinin Türklerle ilk eşleşmesi, Galatasaray’ınsa Ukraynalılarla ikinci karşılaşması oldu. Daha önce 2008-2009 sezonunda UEFA gruplarında Metalist’le İstanbul’da karşılaşan G.Saray maçı 1-0 kaybetmişti.
Türklerle Ukraynalıların Avrupa’da oynadığı 14 maçtaysa yalnızca 3 galibiyet ve 3 beraberlik alabildik.

HELSINKI

Artık şakası yok

15 yıl öncesi gibi
Gerek Fin futbolu, gerekse bu ekolün en kuvvetli temsilcisi HJK, 15 yıl önce Beşiktaş’la eşleştikleri günden çok ileriye gitmiş değiller. Partizan’a her iki maçta yenilen HJK’lı oyuncuların bu turda da hedefi muhtemelen Quaresma’nın formasını almak olacak.
Fin futbolunun en büyüğü HJK, geçen yılı şampiyon tamamlayarak Ş.Ligi ikinci ön elemesinde kendine yer bulmuş. Litvanya temsilcisi Ekranas’ı 0-1 ve 2-0’la geçmişler ama Partizan’a 0-3, 1-2 ile takılarak Avrupa Ligi play-off turunun yolunu tutmuşlar. Kuzey Avrupa’nın iklimsel farklılığı nedeniyle halen kendi ligleri de devam ediyor, ilk 16 haftada kazandıkları 36 puanla da açık ara lider konumdalar.
Finlandiya Milli Takımı’nı çok uzun bir süre çalıştırdığı için Avrupa’nın yakından tanıdığı Anti Muurinen, 2007’den beri HJK’nın başında... Muurinen 1999’da HJK’yı Ş.Ligi gruplarına sokarak ülkenin gururu olmuş bir hoca.
Klasik 4-4-2 anlayışını benimsiyor, orta sahasının yükünü çok koşup mücadele eden 3 Afrikalı oyuncu çekiyor. Takımın diğer iki yabancısıysa Brezilyalı sağ bek Rafinha ve İsveçli stoper Magnusson...

KÜNYEKuruluş: 1907
Stadyum: Finnair
Stadı/Helsinki (10 bin 700)
Başkan: Olli-Pekka Lytikainen
Teknik direktör: Anti Muurinen
2009 performansı: Şampiyon

İkinci randevu
Beşiktaş’la HJK Helsinki Avrupa’da daha önce bir kez daha karşılaşmış, gülen taraf Siyah-Beyazlılar olmuştu. Beşiktaş, 1994-95 Kupa Galipleri Kupası birinci turunda zayıf rakibini 2-0 ve 1-1’le geçmişti. Türk takımlarıysa Avrupa’da toplamda 4 kez Finlilerle eşleştiler, hepsinde turu geçtiler. Toplam 8 maçın 4’ünü Türkler galip bitirirken dördü de beraberlikle sonuçlandı.

NE DEDİLER?
Hedef tur
Trabzonspor Asbaşkanı Hayrettin Hacısalihoğlu, Liverpool’u kazanma arzularını ve mücadelelerini sahaya yansıtarak yenmek ve Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmek istediklerini söyledi. Hacisalihoğlu, Liverpool'un dünyanın en önemli kulüplerinden bir olduğunu da hatırlattı, "34 yıl önce Trabzon'da otel fazla yoktu. Şimdi ise İngilizleri modern bir şehirde en iyi şekilde ağırlayacağız" dedi.

Güneş'e övgü
Liverpool kulübünün resmi internet sitesinde Teknik Direktör Şenol Güneş'e ve takıma önemli yer verildi. Trabzonspor'un 1976 - 1977 sezonunda oynanan Şampiyon Kulüpler Kupası'ndaki ilk maçı 1-0 kazandığını ve ikinci maçta rakiplerini Steve Heighway, David Johnson ve Kevin Keegan'in attığı gollerle 3-0 mağlup ettiklerini yazan sitede "Şenol Güneş, 2002 yılında Türkiye Milli Takımı'nı, Dünya üçüncüsü yapmıştır" ifadesi de yer aldı.

‘Mücadele şart’
Fenerbahçe Asbaşkanı İlhan Ekşioğlu, PAOK ile eşleşmelerini, "Rakip kim olursa olsun, sahada futbolcuların gerekli mücadeleyi yapmaları gerekir" diye değerlendirdi. Kura çekiminde Fenerbahçe Kulübü’nü temsil eden Ekşioğlu, FBTV’ye yaptığı değerlendirmede, "İlk maçın deplasmanda olması avantaj, ama bunlar hep kağıt üzerinde. Mücedele etmeliyiz" dedi.

‘Zor bir rakip’
Yunanistan’da forma giyen Fenerbahçeli eski futbolcu Erol Bulut, Lig TV’ye yaptığı açıklamada, Fenerbahçe’nin zorlu bir kura çektiğini, PAOK’un geçen sezonu çok iyi geçirerek 2. olduğunu kaydetti. Bulut, "Hem taraftarı olsun hem de takım olsun, PAOK iyi bir ekip. Geçen yıl ofansif bir futbol oynadılar. Duran toplarda etkili oyuncuları var" dedi.

‘Zayıf takım yok’
Yönetici Doğan Küçükemre, play-off seviyesinde yer alan bir takımın zayıf olduğunu düşünmenin pek doğru olmayacağını söyledi. Küçükemre, "Futbolda güçlü zayıf faktörü sadece kağıt üzerinde gözüküyor. Zaman zaman saha üzerinde bunun tam aksi durumlar yaşanmıyor değil. Viktoria Plzen eşleşmesinde de görüldüğü gibi rakibimiz hiç de zayıf bir ekip çıkmadı. Biz Beşiktaş olarak karşımıza çıkan hiç bir rakibi küçümseyemeyiz ama şu da bir gerçek ki biz UEFA Avrupa Ligi'nde final hedeflemiş bir kulübüz. Rakip kim olursa olsun bu hedefe ulaşmak için yenmemiz gerekli" dedi.

5