Skorer Avrupa sesimizi duydu

Avrupa sesimizi duydu

29.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Avrupa sesimizi duydu

Avrupa sesimizi duydu


Türkiye’de yılın olayları


       Avrupa'nın yükselen yıldızı olarak göz kamaştıran Türk futbolu 1999'da yine rakiplerinin korkulu rüyası oldu.
       Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde 1998'i, 2 - 0'lık Moldova galibiyetiyle kapatan A Milliler, grupta tek mağlubiyeti yaşadığı Finlandiya'dan rövanşı deplasmanda 4 - 2 'lik farklı skorla alırken, kalan maçlar için şansını oldukça güçlendirmiş oluyordu. Deplasmanda oynadığı diğer maçlarda önce K.İrlanda'yı 3 - 0 yenen millilerimiz Moldova ve Almanya beraberlikleriyle grubu ikinci sırada tamamlayarak Play - Off oynamaya hak kazandı. Ay - Yıldızlılar, İrlanda eşleşmesinde ilk maçı deplasmanda 1 - 1 tamamladı ve rövanştaki 0 - 0 ile 1996'daki başarıyı tekrarladı, finallere adını yazdırdı. Ümit Milliler de grup maçlarını lider tamamlayarak play - off'ta Polonya'yı saf dışı bıraktı ve tarihinde ilk kez finallerde oynama hakkı elde etti.
       Şampiyonlar Ligi'ni üçüncü sırada tamamlayan Galatasaray, UEFA Kupası'nda Bologna'yı 1 - 1 ve 2 - 1'lik skorlarla eleyerek yine ülkeyi sokağa döktü ve Dortmund ile eşleşti. 1998 - 99'da 78 puanla 13. kez şampiyonluğunu ilan eden Galatasaray, 37. Türkiye Kupası'nı ve TSYD Kupası'nı da müzesine götürdü.
       Şampiyonlar Ligi ön eleme maçı oynayan Beşiktaş, İsrail'in Hapoel Haifa takımını "hafife" almanın bedelini 1 - 1 ve 0 - 0'lık skorlarla elenerek öderken, UEFA Kupası'nda Fenerbahçe Macar MTK karşısında deplasmanda elde ettiği golsüz beraberliğin avantajını kullanamayarak sahasında 2 - 0 yenildi. UEFA Kupası'nda Ankaragücü ise Faroe Adaları'ndan Torshavn'ı ön elemede rahat geçerken, birinci turda eşleştiği Atletico Madrid'e elenmekten kurtulamadı. İntertoto'da İtalyan Perugia'yı saf dışı bırakarak sükse yapan Trabzon, Hamburg karşısında aynı başarıyı gösteremedi.
       Tarih sayfalarına geçen diğer bir olay da Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın ikinci ligden Pendik ile Ç.Dardanel'e elenmeleriydi.

Ne Mutlu haltere

       Dünya ve Olimpiyat şampiyonu haltercimiz Halil Mutlu üstün performansını geçen yıl da sürdürürken, katıldığı yarışmalarda zirvedeki yerini korudu.
       Yunanistan'ın başkenti Atina'da yapılan 70. Dünya Halter Şampiyonası'nda 56 kiloda Mutlu, adeta rakipleriyle alay edercesine şov yaptı ve beş dünya, dokuz Avrupa rekoru kırarak üç altın madalya kazandı. Aynı şampiyonada bir de bronz madalya kazanan Türkiye takım sıralamasında da dördüncü sırada yer aldı.
       İspanya'nın La Coruna kentinde 14 - 18 Nisan'da yapılan Avrupa Halter Şampiyonası'nda da Mutlu, üç altın madalya kazandı. Milli Takım iki gümüş, beş de bronz madalya elde etti. Dünya Üniversiteler Halter Şampiyonası'nda Bünyamin Sudaş üç altın madalya aldı. Ayrıca Türkiye, sekiz gümüş ve beş bronz madalya aldı.
       Dünya Genç Erkekler ve Genç Bayanlar Halter Şampiyonası'nda 4 gümüş, 3 bronz madalya kazandık. Avrupa Gençler Halter Şampiyonası'nda Türkiye 4 altın, 12 gümüş ve 12 bronz madalyaya ulaştı.

Madalya yağmuru

       Dünya Serbest Güreş Şampiyonası'nda Harun Doğan altın, Yüksel Şanlı ve Adem Bereket ile bronz madalya kazandık, Milli Takımımız 45 puanla üçüncü oldu. Dünya Grekoromen Güreş Şampiyonası'nda ise Nazmi Avluca altın, Şeref Eroğlu gümüş aldı. Türkiye, takım sıralamasında dördüncülüğü elde etti.
       Avrupa Serbest Güreş Şampiyonası'nda Harun Doğan altın, Aydın Polatçı da gümüş madalya kazandı. Avrupa Grekoromen Güreş Şampiyonası'nda ise Hamza Yerlikaya altın, Şeref Eroğlu gümüş madalyaya ulaştı.
       Güreş Birinci Ligi'nde şampiyonluğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi dördüncü kez kazandı. Avrupa Gençler Serbest Güreş Şampiyonası'nda Tekin Çağlar altın, Ferhat Gül gümüş, Yusuf Düzer bronz kazandı. Dünya Yıldızlar Grekoromen Şampiyonası'nda Selçuk Çebi ve Adem Taşçı altının sahibi oldular. Dünya Yıldızlar Serbest Güreş Şampiyonası'nda Erhan Bakır altın kazandı. Dünya Gençler Serbest Güreş Şampiyonası'nda Yusuf Düzer gümüş, Hüseyin Uzuner bronz aldılar. Grekoromende Fahrettin Özata gümüş, Selahattin Şahin bronza ulaştılar. 638. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı Ahmet Taşçı, sekizinci kez kazandı.

OKÇULUK

       Küba'nın başkenti Havana'daki 5.Dünya Salon Şampiyonası'nda Natalia Nasaridze, Elif Altınkaynak ve Deniz Günay'dan oluşan bayan takımımız, finalde Fransa'ya 253 - 251 yenilerek gümüş kazandı. İngiltere'deki Avrupa Gençler Şampiyonası'nda da bayan ekibimiz Avrupa Şampiyonu olurken, erkekler üçüncülük kürsüsüne çıktı. ABD'deki Uluslararası Arizona Kupası'nda, Türkiye, erkeklerde bir birincilik ve ikincilik elde etti. Uluslararası Altın Ok Grand Prix Turnuvası'nda Türkiye, bayanlarda birinci olurken, bir gümüş ve bronz madalya aldı. Sidney'deki Grand Prix'de bayan takımımız gümüş, Tunç Küçükkayalar ile erkek takımımız da bronz kazandılar.

JUDO

       Dünya Şampiyonası'nda Selim Tataroğlu, artı 100 kilo ile açık sıklette gümüş ve bronz, Hüseyin Özkan gümüş madalyanın sahibi oldular. Avrupa Şampiyonası'nda Selim Tataroğlu altın, Hüseyin Özkan ve Selim Tataroğlu bronz kazanırken, Türkiye takım halinde üçüncü oldu. Tunus'taki Uluslararası A Kategori Şampiyonası'nda Türkiye dört birincilik, bir ikincilik ve üç üçüncülük aldı. Dünya Ümitler Kupası'nda Eymen Ergener ve Cihan Kahveci altın aldı.

ESKRİM

       Bulgaristan'ın Varna şehrinde yapılan Balkan Yıldızlar ve Gençler Şampiyonasında bir altın üç gümüş iki bronz madalya kazandık.

YÜZME

       Avrupa Kısa Parkur Şampiyonası'nda Derya Büyükuncu 100 metre sırtüstünde gümüş madalya kazandı. Balkan Gençler Şampiyonası'nda Aytekin Mindan ve Gülşah Gönenç altın madalyaya ulaştılar.

KARATE

       Avrupa Şampiyonası'nda bayanlar, kumitede altına ulaşırken, bir gümüş, üç bronz madalyanın sahibi olduk. Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda, Sarıyer Belediyesi Bayan Takımı şampiyon oldu. Dünya Ümitler ve Gençler Karate Şampiyonası'nda Yavuz Karamollaoğlu altın kazandı. İspanya'nın Oviedo kentindeki Avrupa Ümitler Şampiyonası'nda Hakan Kara altın, Erdal Özsoy gümüş kazanırken, iki bronz aldık. Balkan Şampiyonası'nda 6 altın, 7 gümüş ve 5 bronz madalya ile en başarılı ülke olduk. Dünya Şampiyonu Haldun Alagaş, Uluslararası Barcelona Şampiyonlar ve Zagreb'teki Süper 10 Turnuvası'nda üçüncülük kürsüsüne çıktı.

HENTBOL

       Avrupa Bayanlar Şampiyonası ön eleme grubunda Türkiye, Litvanya'yı iki maçta da yenerek play - off'a kaldı. Türkiye Hentbol şampiyonluğunu erkeklerde Çankaya Belediyesi, bayanlarda TMO üçüncü kez kazandılar. Türkiye Kupası'nı erkeklerde Beşiktaş, bayanlarda Yeni Karamürsel müzesine götürdü. Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı Çankaya Belediyesi aldı. Bayanlar Başbakanlık Kupası da Yeni Karamürnsel'in oldu. Bayanlar Federasyon Kupası'nı Anadolu Üniversitesi elde etti. Avrupa Erkekler Şampiyonası eleme grubunda ikinci olan Milli Takımımız play - off'a kaldı. Yugoslavya'daki Dünya Üniversitelerarası Şampiyona'da Rusya'ya 25 - 23 yenilen Türkiye dördüncü oldu.

YELKEN

       Avrupa Kupası Laser Radyal sınıfında Alp Alpagut birinciliği kazandı. Balkan Şampiyonası'nda Türkiye, 6 altın, 5 gümüş ve 8 bronz madalya kazandı. Avustralya'daki Dünya Şampiyonası'nda Türk sporcuları dereceye giremedi.

MASA TENİSİ

       Süper Lig'de erkeklerde Kocaeli Sarkuysan, bayanlarda da Fenerbahçe şampiyon oldu. Avrupa Nancy Evans Kupası'nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Avusturyalı ve Macar rakiplerini eledikten sonra çeyrek finalde Alman temsilcisine yenilerek elendi.

SUTOPU

       Türkiye Ligi'nde finalde İYİK'i 3 - 0 yenen Galatasaray şampiyonluğa ulaştı. Uluslararası İstanbul Turnuvası'nda Türkiye, üçüncü oldu.

TENİS

       Davis Kupası Avrupa - Afrika II.Eleme Grubu klasman mücadelesinde Yugoslavya'yı 3 - 2 yenen Türkiye ligde kaldı. İspanya'daki Federasyon Kupası Avrupa - Afrika II.Eleme Grubu karşılaşmalarında Türk Bayan Milli Takımı, dört maçını da kazanarak tarihinde ilk kez birinci gruba yükseldi. Türkiye Ligleri'nde TED, erkekler ve bayanlarda şampiyonluğa ulaştı.

ENGELLİLER

       10.Özel Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye, 9 altın, 10 gümüş, 6 bronz madalya kazandı. Bedensel Engelliler Tekerlekli Sandalye Basketbol Ligi'nde İskenderun Ortapedik Özürlüler yenilgisiz şampiyon oldu. İşitme Engelliler Futbol Ligi'nde şampiyonluk Kepez Belediyesi'ni 3 - 1 yenen Karşıyaka'nın oldu.

TEKVANDO

       Dünya Şampiyonası'nda Türkiye erkeklerde üç gümüş, bayanlarda da iki bronz madalya kazandı ve takım halinde üçüncü oldu. Avrupa Poomse Şampiyonası'nda Seyfullah Kim altın, Nevin Baş gümüşün sahibi oldu. İspanya Uluslararası Tekvando Şampiyonası'nda beş birincilik, üç ikincilik ve 12 üçüncülük elde ettik.

BUZ SPORLARI

       Türkiye Buz Hokeyi Şampiyonluğu'nu finalde İstanbul Paten'i 4 - 3 yenen Gümüş Patenler Kulübü kazandı. Dünya Buz Hokeyi Şampiyonası'nda Türk Milli Takımı, grubunda iki galibiyet ve altı yenilgiyle yedinci oldu.

BADMİNTON

       Türkiye Ligi'nde şampiyonluğu EGO, namağlup olarak kazandı. Balkan Şampiyonası'nda Mert Aydoğmuş tek erkeklerde bronz madalya kazandı. Balkan Gençler Şampiyonası'nda bir gümüş, iki bronz madalya kazandık.

MOTOR SPORLARI

       Dünya Ralli Şampiyonası'nda Volkan Işık - Erkan Bodur'dan kurulu Toyota Mobil Türkiye ekibi, FIA Takımlar Kupası'nda dünya ikinciliğine ulaştı. Balkan Motosiklet Pist Şampiyonluğunu Süleyman Memnun kazandı.

BİSİKLET

       Uluslararası Cumhurbaşkanlığı Turu'nda, genel bireysel klasmanda Erdinç Doğan, üst üste ikinci kez birinci oldu. Takım klasmanında Türkiye beşincilikte kaldı. Balkan Yol Şampiyonası'nda Nevzat Kıral ve Mustafa Maral bronz madalya kazandılar.

VÜCUT GELİŞTİRME

       Avrupa Şampiyonası'nda Hamdullah Aykutluğ altın kazandı. Akdeniz Ülkeleri Şampiyonası'nda Serkan Çetin ve Kerem Tüfenk gümüş aldı. Dünya Bayanlar ve Karışık Çiftler Şampiyonası'nda Tülay Özbek bir dördüncülük, bir de altıncılık elde etti. Dünya Gençler ve Masterler şampiyonasında genç erkeklerde Serkan Aktaş altın, master erkeklerde Fehmi Kosovalı gümüş madalya kazandı.

BİNİCİLİK

       Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı Ülkan Delikan, Deka Grandios isimli atıyla aldı. Atatürk Kupası'nı ise Tuncer Can "Idiro" isimli atıyla ilk kez kazandı. Türk sporcuları uluslararası turnuvalarda yedi altın, 12 gümüş ve sekiz bronz olmak üzere toplam 27 madalya elde etti.

ATICILIK

       Dünya Şampiyonası'nda Oğuzhan Tüzün, genç erkekler trapta altın aldı.

BİLEK GÜREŞİ

       Avrupa Şampiyonası'nda Türkiye yedi altın, bir gümüş, dört bronz madalya kazandı.

GENÇLİK OYUNLARI

       Dünya Gençlik Oyunları'nda Türkiye, atletizmde Ümit Koçlardan ile bir altın, judoda Rüştü Yıldırım ile bir gümüş ve yüzmede Gülşah Gönenç ile bir bronz madalyaya ulaştı.

BİLARDO

       Portekiz'deki Avrupa Üç Bant Bilardo Şampiyonası'nda, Semih Saygıner şampiyonluğa ulaştı.

SATRANÇ

       Türkiye 1. Satranç Ligi'nde Kayseri Yeni DSİ Spor 59 puanla ikinci kez şampiyon oldu. Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı Emre Karadeniz kazandı.