Beşiktaş Beşiktaş - Galatasaray derbisinde Mert Günok ve Fernando Muslera etkisi! Vincent Aboubakar ve Mauro Icardi için zor geçecek

Beşiktaş - Galatasaray derbisinde Mert Günok ve Fernando Muslera etkisi! Vincent Aboubakar ve Mauro Icardi için zor geçecek

30.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ligin kaderini etkileyecek Beşiktaş-Galatasaray derbisi öncesi iki takımın serileri göze çarpıyor. Son 9 lig maçının 7’sini kazanan Beşiktaş ve son 19 lig maçında 17 galibiyet alan Galatasaray, 3 puanı çok istiyor, iki ezeli rakip eşit oranda favori gözüküyor.

Beşiktaş - Galatasaray derbisinde Mert Günok ve Fernando Muslera etkisi Vincent Aboubakar ve Mauro Icardi için zor geçecek

Beşiktaş ile Galatasaray, Vodafone Park’ta sezonun en kritik 90 dakikasına çıkacak. Galatasaray şampiyonluk yolunda dev bir adım atmak, Beşiktaş ise zirve yarışında umutlarını yeşertmek için kesinlikle 3 puan isteyecek.

Haberin Devamı

Bu 3 puana ulaşma yolunda ise rakamların dilinde iki takımın ‘galibiyet serileri’ dikkat çekiyor. Galatasaray’ın son 19 lig maçında elde ettiği 17 galibiyet liderliğini pekiştirmesinde çok önemli oldu. İki takım da bu formda görüntüleriyle keyifli bir maç vaat ediyor. İki ezeli rakip eşit oradan favori gözüküyor.
Beşiktaş’ın ise son dönemdeki çıkışında son 9 lig maçında aldığı 7 galibiyet büyük rol oynadı. İki takım bu serileri yakalarken içeride ya da dışarıda fark etmeksizin zaferlere imza attı. İki takım da Kadıköy’de Fenerbahçe’ye karşı farklı galibiyetleriyle (3-0/4-2) göze çarptı.

İki takım da kazanırken bol gollü galibiyetleriyle taraftarlarını da mutlu etti. Ligde attığı 67 golle en skorer ikinci takım olan Galatasaray, 40.8 dakikada bir gol atıyor. Bu da her iki devrede bir gol atma anlamına geliyor. 418 şutla bol bol şut deneyen Galatasaray, 216 isabetli şut buldu.

Haberin Devamı

Beşiktaş - Galatasaray derbisinde Mert Günok ve Fernando Muslera etkisi Vincent Aboubakar ve Mauro Icardi için zor geçecek

Şenol Güneş’le hücum gücünü artıran Beşiktaş, 57 golle ligin en skorer 4. takımı konumunda. 50 dakikada bir gol atan siyah-beyazlılar, bilhassa son 9 maçta 19 gol attı. Beşiktaş iç sahadaki son 4 maçında da kazanırken 11 gol kaydetti. Galatasaray ise deplasmanlarda bu sezon bol gollü flaş galibiyet aldı. Sarı-kırmızılılar bu sezon dış sahalarda Başakşehir’e 7 gol, Fenerbahçe’ye 3 gol, Alanyaspor’a 4 gol ve Giresunspor’a 4 gol kaydetti.

ORTA SAHADA DİNAMİZM

Beşiktaş ve Galatasaray’da orta sahalar da önemli rol oynayacak. İki takımın ideal 11’inde dinamizmi yüksek isimler var. Galatasaray’da Lucas Torreira ve Beşiktaş’ta Gedson Fernandes öne çıkıyor.

Torreira 25 lig maçında skor katkısı yapamasa da yüzde 88’lik pas isabeti, maç başına 1.4 top kapma oranı, yüzde 61’lik ikili mücadele kazanma yüzdesiyle dikkat çekiyor.

Beşiktaş - Galatasaray derbisinde Mert Günok ve Fernando Muslera etkisi Vincent Aboubakar ve Mauro Icardi için zor geçecek

Gedson Fernandes de 28 lig maçında gol atmasa da 4 asist yaptı. Maç başına yüzde 84 pas isabeti olan Gedson, 1.9 top kapma oranı, yüzde 58’lik ikili mücadele kazanma gibi rakamlar ortaya koydu. 

LİDER STOPERLER

Dev derbide savunma hattındaki lider stoperlere büyük iş düşecek. Ara transferde Beşiktaş’a katılan Omar Colley kısa sürede güven kazandı. 30 yaşındaki stoper yüzde 88 pas isabeti, 2.9’luk hava topu kapma ortalaması, yüzde 56 ikili mücadele kazanma ve 1.0’lık top kapma yüzdesi oluşturdu.

Haberin Devamı

Galatasaray’ın yıldız savunmacısı Victor Nelsson yüzde 86 pas isabeti, 2.9 hava topu kapma, 0.5 top kapma, yüzde 54’lük ikili mücadele kazanma rakamlarına sahip.

Beşiktaş - Galatasaray derbisinde Mert Günok ve Fernando Muslera etkisi Vincent Aboubakar ve Mauro Icardi için zor geçecek

SOL BEKLERİN PERFORMANSLARI

Vodafone Park’taki derbide hiç kuşkusuz kanat beklerinin önemi de büyük olacak. Özellikle sol bekte iki takımın mevcut yıldızlarının performansı yakından izlenecek. Beşiktaş’ta Şenol Güneş döneminin yıldızlarından Arthur Masuaku takımın da mihenk taşlarından biri. 29 yaşındaki sol bek 27 lig maçında yüzde 80 pas isabeti, yüzde 60 ikili mücadele kazanma, maç başına 1.8 gibi başarılı dribling ortalaması, maç başına 1.4’lük isabetli orta ve maç başına 1.1 top kapma ortalamalarıyla göz dolduruyor. Masuaku ayrıca 2 gol, 4 asistlik skor katkısına da sahip.

Ara transferde Hatayspor’un ligden çekilmesiyle Galatasaray’a katılan Adekugbe ise kısa sürede takımına uyum sağladı. Şu ana kadar 5 maçta 1 asisti olan Kanadalı sol bek, maç başına 33 pas isabeti, yüzde 59 ikili mücadele kazanma oranı, yüzde 85 pas isabeti ve maç başına 1.5 hava topu kapma ortalamasıyla önemli özelliklere sahip.

Haberin Devamı

GÜÇLÜ KALECİLER

Vodafone Park’taki dev derbide takımların golcüleri kadar kalecilerine de büyük iş düşecek. Bir yanda Şenol Güneş döneminin parlayan yıldızı Mert Günok, öte tarafta artık Türk futbolunun simgeleşmiş isimlerinden olan Fernando Muslera bulunuyor.

Beşiktaş - Galatasaray derbisinde Mert Günok ve Fernando Muslera etkisi Vincent Aboubakar ve Mauro Icardi için zor geçecek

İki kaleci de tecrübeleri ve kaliteleriyle dikkat çekiyor. Beşiktaş bu sezon ligde 28 gol yerken, maç başına 0.9’luk gol yeme ortalamasına sahip. Galatasaray da bu sezon ligde 23 gol yedi ve maç başına 0.8’lik gol yeme ortalaması tutturdu.

Mert Günok, 18 lig maçında yüzde 76’lık kurtarış yüzdesi yakaladı. 34 yaşındaki eldiven, topu oyuna sokmada da yüzde 81’lik isabet sağladı. 27 lig maçında oynayan Muslera da yüzde 75’lik kurtarış yüzdesi buldu. Topu oyuna sokmada da yüzde 88’lik isabet yakalayan 36 yaşındaki kaleci, birbirlerine benzer özelliklere sahipler.

Haberin Devamı

İki kaleci de topu oyuna çok iyi sokuyor. Ayaklarını çok iyi kullanan Mert ve Muslera, taraftarları tarafından da çok seviliyor. Mert, ceza sahası dışından yüzde 89’luk kurtarış yüzdesiyle oynarken, Muslera da ceza sahası dışından yüzde 88’lik kurtarış oranına sahip.

REDMOND VE MERTENS

Bu akşamki derbide kuşkusuz iki takımda öne çıkması beklenen oyuncular arasında Nathan Redmond ve Dries Mertens bulunuyor. Son dönemin formda ismi Redmond ligde 5 gol 5 asist yaptı. Fenerbahçe derbisinde 3 asist 1 golle yıldızlaşan Redmond, maç başına 1.2 başarılı dripling ve maç başına 1.5 isabetli şut ortalamasına sahip.

Galatasaray’ın tecrübeli yıldızı Mertens de 6 gol, 3 asistlik skor katkısı verdi. Maç başına 2.0’lık isabetli şut ortalaması ve 1.1’lik isabetli orta yüzdesine sahip Belçikalı yıldız derbi öncesi de takımına güven aşılıyor.

Beşiktaş - Galatasaray derbisinde Mert Günok ve Fernando Muslera etkisi Vincent Aboubakar ve Mauro Icardi için zor geçecek

GOLCÜLERİN ZOR MESAİSİ

Beşiktaş-Galatasaray derbisinde golcüleri zor bir mesai bekleyecek. Bir yanda Aboubakar ve Cenk Tosun gibi kaliteli isimler, diğer yanda Icardi, Zaniolo ve Gomis gibi ünlü yıldızlar bulunuyor.

Sadece ligimizde değil, Avrupa’da da yakından tanınan bu forvetler, son dönemde de önemli çıkışlar yaptı. Şenol Güneş döneminde Beşiktaş’ta tekrar buluşan Cenk Tosun ve Aboubakar, en son 4-2 kazandıkları Fenerbahçe derbisinde yıldızlaşmıştı. Aboubakar kısa sürede farkını ortaya koydu ve 11 lig maçında 7 gol kaydetti. Cenk Tosun da Şenol Güneş’le çıkışa geçerek ligde 12 gole ulaştı.

Galatasaray tarafında ise Icardi kalitesi ve klasıyla öne çıkıyor. Sakatlık problemi olmazsa derbilerde fark yaratabilen bir isim... Ligin ilk yarısında 2-1 kazanılan Beşiktaş derbisinde 2 gol birden atmıştı. Kadıköy’de 3-0’lık Fenerbahçe derbisinde de son 15 dakikada 1 gol, 1 asist yapan Icardi, toplamda 18 lig maçında 13 gol kaydetti.

Devre arasında gelen Zaniolo ve ufak çaplı bir kriz sonrası takıma geri dönen Gomis de Okan Buruk’un derbideki golcü kozları.

PAS YAPMAYI SEVİYORLAR

İki takımın derbi öncesi ortak noktalarından bir tanesi de pas oyununu seviyor olmaları. İki takımın teknik heyeti de pas yapmayı seviyor. Galatasaray, ligde 13 bin 168 pas yaparken 10 bin 756 isabet sağladı, pas başarı oranında yüzde 81.7’yi yakaladı. Maç başına da 470.3 pas ortalaması tutturuldu. Beşiktaş’ta Şenol Güneş’le beraber pas başarısı arttı. 12 bin 768 toplam pas yapan siyah-beyazlılar 10 bin 320 isabet yakaladı. Yüzde 80.8 pas başarı yüzdesi tutturan Kartal, 90 dakika başına 440.3 pas yaptı.

Ezeli rekabette, Beşiktaş ve Galatasaray ligde 130. kez karşılaşacak. Bugüne kadar ligde Galatasaray 48 kez kazanırken, Beşiktaş 38 galibiyet aldı, 43 maç berabere bitti.

ORTA RAKAMLARI

- Bu sezon Süper Lig maçlarının ilk yarılarında en fazla gol atan iki takım derbide karşı karşıya gelecek: Beşiktaş 31 gol atarken Galatasaray 30 gol kaydetti.
- Beşiktaş’ın Süper Lig’deki son 10 golünün yedisinde Nathan Redmond’ın imzası var. İngiliz yıldızın 4 gol, 3 asisti var.
- Bu sezon Süper Lig’de 20 golde payı bulunan Mauro Icardi, 13 gol ve 7 asistle oynadı. 
- Bu sezon Süper Lig’de en fazla maçta açılış golünü atan takım olan Galatasaray (19), aynı zamanda 1-0 öne geçtiği karşılaşmalarda en fazla galibiyet alan ekip konumunda (16 galibiyet). Beşiktaş ise evinde ilk golü attığı lig maçlarının tamamını kazanan tek taraf (9 galibiyet).
- Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Beşiktaş’a karşı son 3 lig maçının 2’sini kazandı, 1 yenilgi aldı. 
- Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, Okan Buruk’a karşı 6 galibiyet 1 beraberlik ve 1 yenilgi yaşadı.