Diğer Bilardoda yıldızlar ilk kez Türkiye’de!

Bilardoda yıldızlar ilk kez Türkiye’de!

26.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

World Snooker Tour Nirvana Turkish Master, 7-13 Mart tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek. Ronnie O’Sullivan, Mark Selby, Judd Trump, John Higgins gibi klasmanda ilk 64’te yer alan yıldızlar Türkiye’de şampiyonluk mücadelesi verecek.

Bilardoda yıldızlar ilk kez Türkiye’de

ERKAN AYRAÇ

Haberin Devamı

Türk bilardo severler üç bantta Semih Saygıner’in şampiyonluğunu kutlarken, bir yandan da 7-13 Mart tarihleri arasında snooker’da yaşanacak büyük şölene hazırlanıyor.

Uluslararası turnuva düzenleme konusunda birçok ülkeden alkış alan Türkiye, dünyanın en önemli 20 spor organizasyonundan biri olarak nitelendirilen Dünya Snooker Turnuvası ile bilardonun önemli yıldızlarını ağırlayacak.

Ersan Ercan döneminden itibaren önemli işlere imza atan Türkiye Bilardo Federasyonu, Dünya Snooker Federasyonu ile yaptığı anlaşmayla beraber 4 yıl boyunca bilardoseverlere büyük bir şölen yaşatacak olan World Snooker Tour Nirvana Turkish Master, ilk olarak Mart 2022’de Antalya’da düzenlenecek.

İki Türk yarışacak

Aslında Türkiye’nin nasıl büyük bir organizasyona ev sahipliği yapacağı katılacak isimlere bakıldığında anlaşılabilir. Bilardoseverler Ronnie O’Sullivan, Mark Selby, Judd Trump, John Higgins gibi yıldızların yanında snooker klasmanında ilk 64’te yer alan yıldız sporcuları televizyondan değil, bu kez canlı izleme fırsatı bulacak.

Nirvana Turkish Masters 64 oyuncu toplam 500 bin pound para ödülü için yarışacak ve bu organizasyon Türkiye’deki ilk profesyonel etkinlik olacak. Ana tabloya ulaşmak için bir maç kazanması gereken oyuncularla eleme turu düzenlenecek. Ayrıca Antalya’daki ana müsabakada iki Türk wild card hakkıyla yer alacak.

Turnuva, TRT Spor, TRT Spor Yıldız, Eurosport ve Matchroom Live dahil olmak üzere dünya çapındaki birçok yayıncı tarafından ekranlara getirilecek.

Haberin Devamı

Açılış Aspendos’ta

World Snooker Tour Nirvana Turkish Master, 7-13 Mart 2022 tarihleri arasında yapılacak, organizasyonun açılışı ise 6 Mart’ta olacak. Türkiye’den ve dünyadan birçok bilardoseverin ilgiyle takip edeceği organizasyonun biletleri biletix.com’dan satın alınabilecek. Turnavanın açılışı ise Serik’te bulunan Aspendos Antik Kenti’nde görkemli bir törenle yapılacak.

Hedef devamlı kılmak!

Türkiye Bilardo Federasyonu ve Nirvana Cosmopolitan’ın tabii ki ilk hedefi organizasyonu 2025’e kadar en iyi şekilde düzenlemek olacak. Dünya Snooker Turnuvası, dünyanın en önemli 20 spor organizasyonundan biri olarak gösterilmesi nedeniyle asıl düşünce bunu devamlı kılmak olacak. Birçok yayıncı tarafından ekranlara gelecek olan organizasyonu izlemeye binlerce kişi de ülkemize gelecek. Bu da Türkiye’nin spor turizmine büyük bir katkı sağlayacak.

Haberin Devamı

Gözler O’Sullivan’da

Organizasyonda dünya sıralamasında ilk 64 sırada yer alan isimler büyük bir mücadele verecek, ancak tabii ki gözler Ronnie O’Sullivan’da olacak. Hızlı oyun stiliyle roket lakabıyla anılan İngiliz snooker sporcusu son olarak 20 Aralık’ta sona eren Dünya Grand Prix’sinde mutlu sona ulaştı. O’Sullivan finalde 7-5 geriye düştüğü karşılaşmada Neil Robertson’ı 10-8 yendi ve kariyerinin 38. sıralama turnuvası zaferini elde etti.
Öte yandan yıldız sporcunun Türk yemekleri ile arası oldukça iyi. Kebap ve baklavayı çok seven O’Sullivan, 2021 yılında gittiği bir turuvada kebap ile baklava yerken maçı kaçırmıştı.

Nasıl oynanır?

Snooker masası üzerinde 15 kırmızı ve hepsinden birer tane olmak üzere altı adet renkli top vardır. Temel amaç, beyaz topla bir kırmızıyı içeri attıktan sonra arkasına bir renkli koyarak masadan puan almaktır.

Kırmızılar bitene kadar renkliler hakem tarafından ceplerden çıkarılır ve yerine konur. Rakibinin yetişemeyeceği puana ulaşan oyuncu, ‘frame’ adı verilen oyunu kazanır.

Maçın skor formatına göre alınan belli miktarda frame de galibi belirler. Müsabakada 15 kırmızı top ‘1’ puan değerinde olduğu için tek başlarına fazla şey ifade etmez.

Onların hemen ardından atılmasıgereken renklilerin değeri daha yüksektir. Siyah yedi, pembe altı, mavi beş, kahverengi dört, yeşil üç ve sarı iki puan değerindedir.

Öte yandan sıradaki topa değememek, yanlış topa değmek ya da beyazı cebe göndermenin ise dört puandan başlayan cezaları mevcut.
Bu sayede bir taraf masada aslında olmayan puanı kazanarak, gitmiş gibi görünen frame’in de galibi olabilir.

Haberin Devamı

Snooker terimleri

Frame: Maçta bir oyuna verilen isim.
Pot: Topu cep adı verilen deliğe göndermek.
Güvenli vuruş: Top sokmak değil pozisyon vermemek için yapılan vuruş.
Snooker: Rakibe hata yaptırmak için hedef topu saklayarak yapılan vuruş.
Rest: Oyuncunun uzanamadığı pozisyonlarda topa vurmak için kullandığı aparat.

Haberin Devamı

‘Tek bir noktadan çıkış olacak’

Akdeniz Ruhu ile tasarlanmış Nirvana Cosmopolitan ise dev organizasyona büyük bir hızla hazırlanıyor. Organizasyon hakkında bilgiler aldığımız Nirvana Hotels Sportif Direktörü Burçin Badem, “Nirvana Cosmopolitan olarak bu organizasyonu özel kılmak için elimizden geleni yapacağız. Ağırlayacağımız misafirlerimiz hem maçları takip edebilecek hem de aynı anda yemeklerini yiyip güzel bir gün geçirebilecek” dedi.
Saatler sürecek maçlar için bilgi kirliliğine ve bilet karmaşasına neden olmamak için önemli bir konuya da açıklık getiren Burçin Badem, “Öncelikle hem ülkemizin hem de dünyanın kovid-19 ile mücadelesi devam ediyor. Bu yüzden zaten organizasyon için birçok önlem alınacak. Ayrıca sabahtan akşama kadar sürecek maçlar için gelen misafirler istediği zaman otelden ayrılabilecek. Ancak şunun altını çizmeliyim. Bu tek bir güvenlik noktasından olacak” ifadelerini kullandı.