Diğer Boksta şike yapılacak!

Boksta şike yapılacak!

04.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Olimpiyatlardaki boks müsabakalarında eşleşmelerin bazılarının ayarlandığı duyuruldu. Bir grup hakemin bir araya gelerek bazı maçların skorları hakkında da anlaştıkları, bu durumun madalya sonuçlarına etki edeceği öne sürüldü

Boksta şike yapılacak

Rio Olimpiyatları, hakkında en çok olumsuz haber çıkan oyunlar olma yolunda hızla ilerliyor. Rusların doping kullanımıyla ilgili gelişmeler, sporcuların kaldığı olimpiyat köyünde yaşanan aksaklıklar, yelken yarışlarının yapılacağı ana rampanın çökmesi, kentteki su kaynaklarında tespit edilen kirlilik gibi bir çok faktörün yanına şimdi de yolsuzluk şüphesi eklendi.

Haberin Devamı

Brezilya’nın ev sahipliğindeki dev organizasyon için ilk şike iddiası bokstan geldi. The Guardian’ın bokstaki bir çok üst düzey yetkiliye dayandırarak verdiği haberine göre, boksun başındaki yetkililerin bir kısmı, hangi sporcunun kimle eşleşeceğini belirleme konusunda ellerindeki yetkiyi kötüye kullanabilirler. Böylece belli boksörlerin maçlarını kazanması ve ardından gidilecek yolda kimlerin madalyaya ulaşacağının tayin edilmesi sağlanacak. Bu bağlamda eşleşmeleri idare eden yöneticilerle bir grup hakemin turnuva öncesi bir araya geldiği ve belli maçların nasıl sonuçlanacağını karara bağladıkları öne sürüldü.

Belge istediler

Uluslarası Boks Federasyonu (AIBA) ise iddiaları yalanladı, spordaki tüm yolsuzluklarla mücadele ettiklerini ve buna devam edeceklerini duyurdu, “Bu konuyla ilgili daha kapsamlı bir yorum yapmamız için iddiaların kanıtlarıyla ortaya konması gerekir” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

2008 Pekin Olimpiyatları’nda, Uluslararası Boks Federasyonu As Başkanı Rudel Obreja, sonuçlara etki etmekle itham edilmişti. 2012 Londra Olimpiyatları’nda ise Azerbaycan’ın altın madalya almak için 10 milyon dolar rüşvet verdiği iddiaları gündeme gelmişti.

Güney Kore unutulmuyor

Boksta akıllarda kalan en önemli şike olayı 1988’deki Seul Olimpiyatları’nda yaşanmıştı. Amerikalı Roy Jones ile G.Koreli Park Si-Hun’un final müsabakasında Jones, rakibinin iki katı kadar yumruk vurduğu karşılaşmayı 3-2 kaybetmiş, Koreli boksörü galip ilan eden jüri üyeleri sonrasında ceza almıştı.