Skorer BOKSTA SKANDAL

BOKSTA SKANDAL

11.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Özbek Rakhimov mafya üyesi diye Avustralya'ya alınmadı. IOC ile AIBA ayağa kalktı

BOKSTA SKANDAL




Sidney'de ilk skandal yaşandı ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Uluslararası Boks Federasyonu komisyon başkanlarından Özbek Gafur Rakhimov'un "mafya üyesi" suçlamasıyla ülkeye alınmaması üzerine Avustralya hükümetine dava açmayı kararlaştırdı.

Bilgiler FBI'dan
ABD gizli servisi FBI'ın dosyalarında Rus mafyasıyla ilişkisi olduğu yolunda bilgiler bulunmasını öne sürerek, Rakhimov'u ülkeye almayan Avustralya ve Sidney Organizasyon Komitesi, IOC Başkanı Samaranch'ın da büyük tepkisini çekti. Samaranch, Rahhimov'un ülkeye kesinlikle giremeyeceğinin kesinleşmesinden sonra AIBA'ya gerekli yasal yollara başvurması talimatını verdi.

"İntikam alıyorlar"
AIBA Asbaşkanı ve Boks Federasyonu Başkanı Caner Doğaneli, IOC'nin kararları doğrultusunda boks ve basketbol başta olmak üzere Avustralya'ya bir daha uluslararası spor müsabakasını verilmemesinin de gündeme gelebileceğini söyledi. Doğaneli, Avustralya'nın kendinden intikam almaya çalıştığını ve AIBA'nın da dava açmaya hazırlandığını belirterek şöyle konuştu:
"Organizasyon komitesi bizden televizyon yayınları için maçlarda açık oylama yapılmasını istedi. Bunun kurallara aykırı olduğunu söyledik ve izin veremeyeceğimizi bildirdik. Öfkelenip, bizden zararları olan 33 bin doları ödememizi istediler. Biz de bu parayı ödedik. Ancak hala tatmin olmamışlar ki, bu kez de üst düzey bir yetkiliyi alıkoydular. Bundan önce de Başkan Chawdory'i Sidney'e almamakla tehdit etmişlerdi. Bu son gelişmeler bütün iplerin kopmasına neden oldu."

Parti protestosu
Doğaneli, alınan kararı protesto etmek amacıyla bütün boks yetkililerinin dün verilen partiye katılmadığını da sözlerine ekledi.
Öte yandan Samaranch'ın bazı Avustralyalı gazetecilerin, "Rakhimov'in FBI'da dosyası var" sözleri üzerine, "Duyduğum kadarıyla sizin başbakanınızın da varmış" diye, sert bir şekilde cevap verdiği öğrenildi.

Notlar...

'Naim tehlikede
AVUSTRALYA basını, Naim Süleymanoğlu'nun dördüncü şampiyonluğunun şüpheli olduğunu iddia etti. Naim'in rakibi Hırvat Nikolay Pechalov'un idmanlarda 155 kilo ile Cep Herkülü'nün uzun zaman kırılamayan rekorundan 2.5 kilo daha iyi derece yaptığını belirten gazeteler şu yorumda bulundular: "Bu kez işi hiç kolay olmayacak. 33 yaşındaki Naim, uzun süren ayrılıktan sonra kendini ateşin ortasına atacağı Sidney'de daha önceki üç olimpiyatta olduğu kadar rahat değil" yorumunda bulundular.

Son pazar
OLİMPİYATIN başlamasından önceki son pazar gününü sporcuların çoğu dinlenerek geçirdi. Türk kafilesinin büyük bir bölümü de ya çevre gezisi yaparak, ya da köyde dinlenerek oyunların stresinden biraz olsun uzaklaşmaya çalıştı. Darling Harbour'dan Sidney'in muhteşem görüntüsünü izleyen sporcular, bu güneşli günde diğer ülkelerin temsilcileriyle de yeni dostluklar kurdular

Şeref Eroğlu trafikten dertli
SİDNEY'de grekoromen güreşin madalya umutlarından Şeref Eroğlu gürültüden rahatsız oldu. Olimpiyat köyünde yol kenarındaki bir odada kalan Eroğlu, günün erken saatinden başlayıp, gece yarısına kadar süren otobüs ve insan gürültüsü nedeniyle uyuyamıyor.

Aytekin'den yeni moda
DÜNYA havuzlarına hızla yayılan yüzücülerin vücutlarını tam saran mayo giyme modasının Türkiye adına temsilcisi Aytekin Mindan olacak. Türkiye'deki son antrenmanında denemeye başladığı ve sürati artırıcı özelliği nedeniyle köpek balığı derisine benzetilen mayoya iyice alışan Mindan, 200 ve 400 metre serbest yarışlarına bu yeni kostümüyle katılacak.

Arap yüzücü tarihe geçti
BAHREYNLİ Fatema Abdulhameed, Körfez ülkelerinden olimpiyata katılan ilk bayan sporcu olarak tarihe geçecek. 12 yaşında olmasına rağmen 50 metre serbestteki derecesiyle olimpiyata katılmaya hak kazanan Abdulhameed, "Olimpiyatta yüzeceğimi söylediklerinde şaka yapıyorlar sandım. Ama işte buradayım ve ülkemin kadınları için yüzeceğim" dedi.

Musa'dan iddia
AVUSTRALYA grekoromen takımında yer alan Musa İlhan, Sidney'de yarışacak bazı güreşçilerin kesinlikle dopingli olduğunu iddia etti. İlhan, yapılan doping kontrollerinden büyük memnunluk duyduğunu, ancak herkesi tek tek incelemenin imkansız olduğunu vurgulayarak, "Ülke ismi vermek istemiyorum, ama doping yapanlar da burada bizim yanımızda yarışacak. Bu çok büyük haksızlık" dedi.

Yazarlar