Skorer Bu yoldan dönülmez, bu bilek bükülmez

Bu yoldan dönülmez, bu bilek bükülmez

06.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu yoldan dönülmez, bu bilek bükülmez

Bu yoldan dönülmez, bu bilek bükülmez


996 gündür resmi maçlarda deplasman yenilgimiz yok, Avrupa Türkiye’yi konuşuyor, Milliler zaferden zafere koşuyor

       Bir sevda oldu bu takım... Vazgeçilmesi zor bir tutku. Adına tarih yazmak deniyorsa, tarih yazdı. Tam 5 maçtır, ya da başka deyişle 996 gündür resmi deplasman karşılaşmalarında rakiplerine boyun eğmedi. 76 yıllık geçmişinde tıpkı Denizli'nin de dediği gibi, yaşamadığı bir dolu ilki yaşadı. Örnek; 5 maç üst üste hiçbir dönemde milli takım yenilgisiz duramamıştı. Ama bu ekip, bu rüya takım 30 Ağustos 1996'da alınan Belçika yenilgisinin ardından Galler ve Hollanda'yla golsüz berabere kaldı, San Marino'yu 5 - 0, Finlandiya'yı 4 - 2, K.İrlanda'yı 3 - 0 yendi.
       Hey gidi günler hey! Çok değil, daha 90'lı yılların başına dek Avrupa'ya çıktığımızda yüreğimiz pır pır atar, hadi gelin, doğrusunu söyliyelim, ödümüz kopardı. İki maçta da 3 - 0'la uğurladığımız şu İrlanda bile Belfast'ta tam dört maçta anamızı ağlatmamış, dördünde de yenip, göndermemiş miydi? Ama bu dönem, bırakın içerdeki Hollanda, Almanya gibi dünya devlerini dize getirmeyi, ya da diğer bir dolu takımı yenmeyi... Sadece şu son 5 deplasmanda rakip ağları 12 kez havalandırdık. Yediklerimiz mi? Tarihte böyle şey görülmedi. İki golde kaldık.
       Hoca, "Zor günlerin takımıyız. Bizi kimse yıkamaz" diyor. "K.İrlanda karşısında alınan galibiyet çok anlamlı. Çünkü ilk kez Adalar'ın bir takımını yendik. Devamını Moldova'da getireceğiz. Ama asıl hesabımız Almanya'yla" diyor. Hatırlayın, daha dört gün önce hoca Milliyet'in manşetinde, "Hiç kaybetmedim" deyip oturmuş, kafasında her gün K.İrlanda ile karşılaştığını ve tam 80 sanal maçtan yenik ayrılmadığını anlatmıştı. Denizli, "Yeneceğiz" diyorsa mutlaka bir bildiği vardır. Biz de "Sana ve ekibine güvenimiz sonsuz hocam" diyoruz.
       Peki ya başkaları ne diyor? Bakın Reuters'a, önceki geceyi ilk bizden söz ederek anlatıyor. Avrupa bizi konuşuyor. İstatistikler maç başı 2.5'luk puan ortalamasıyla İtalya, İngiltere, Rusya gibi devlerin önünde İspanya ve Almanya'yla aynı konumda yer aldığımızı söylüyor. Ve en önemli gerçek; reel puana baktığınızda şu an Türkiye'nin hanesinde 12, Almanya'nın hanesinde 9 yazıyor. Artık farklı kulvardayız. İnançlıyız, kararlıyız, arzuluyuz. Bu takıma güveniyoruz. Ve onun için diyoruz ki... "Bu yoldan dönülmez... Bu bilek bükülmez."

Denizli köpürdü

       Milli Takımmız'ın K.İrlanda ile oynadığı maçın devre arasında Teknik Direktör Mustafa Denizli'nin oyunculara sert bir şekilde çıkıştığı öğrenildi. Denizli'nin futbolu beğenmediği söyleyerek, "Aklınızı başınıza toplayın. Bu sizin oyununuz değil. Disipline uyun, motivasyondan kopmayın. Gerçek futbolunuzu oynayın" dediği belirtildi.

Yeniden doğdum

Halil Özer
       K.İrlanda maçının üç gollü kahramanı Arif, bu galibiyetin kendisi için çok önemli olduğunu söyledi. Arif, "Deprem nedeniyle hayatımın en kötü günlerini geçirdim. Yemek yemek istemiyor, konuşamıyor, gülemiyordum. Ama şimdi yeniden doğdum" dedi.
       Farklı galibiyette Teknik Direktör Mustafa Denizli'nin büyük rolü olduğunu belirten Arif, "Bizi maça konsantre etmek için çok uğraştı. Yaşadığımız kötü günlerin havasından bizi uzaklaştırmaya çalıştı. Bu galibiyetin Türkiye için ne kadar önemli olduğunu anlattı. Bizi motive etti ve bunu da başardı" ifadelerini kullandı.
       Arif, çadırkentte yaşayanların gol sonrası sevinç fotoğraflarını gazetelerden görünce çok duygulandığını söyledi ve "Bu galibiyet sadece yaşayanlar için değil, enkaz altında kalan çocuklarımızın, insanlarımızın onuruna alınmış bir galibiyet. Bu zor günlerde biraz olsun ülkemize teselli verebildiysek ne mutlu bize" diye konuştu.

Avrupa basını

       Almanları korkuttuk
       Milli Takımımız'ın K.İrlanda karşısında aldığı farklı galibiyet, grupta liderlik yarışı yaptığımız Almanya'yı korkuttu. Alman basınında 9 Ekim'de Münih'te oynanacak maçın final olacağı belirtilirken, Bild am Sonntag, "Bu sonuç bizim için kötü oldu. Türkler güven tazeledi" yorumunu yaptı.
       Sonntang Zeitung gazetesi ise "Münih'te 9 Ekim'de gerçek bir final maçı oynanacak" diye yazdı. Alman Milli Takımı Teknik Direktörü Erich Ribbeck de verdiği demeçte, "Finlandiya'da hedefe ulaştık. Türkiye'nin Moldova'yı da rahat yeneceğini sanıyorum. Biz Türkler'i mutlaka devirmeliyiz" dedi.
       K.İrlanda gazetelerinde Milli Takımımız'ın aldığı galibiyet, "Felaket sonuç" olarak değerlendirildi. Saturday Night, "Erdem'in beleş işi" manşetini atarken, The Sunday Times, "Teknik Direktör McMenemy'nin çöküntüsü su yüzüne çıktı. Tugay ve Tayfur'u atakları orta sahamızı boğdu" diye yazdı.
       Sonuç İngiliz basınında büyük yankı yaptı. The Sunday Times, "Arif nakavt etti", Sunday Telegrap, "28 maçta 3 gol atan Arif'in bir maçta 3 gol atması McMenemy için utanç verici" yorumunu yaptı. Sunday Express ise Arif'in daha önce de G.Saray formasıyla Manchester United'ı yıktığını hatırlattı.
       İskandinavya ülkelerinde maçtan çok, Arif'in hat - trick'i konuşuldu. Danimarka basını, "Arif, futbol tarihine geçti. 1938 yılında İngiliz Willie Hall, yine K.İrlanda'ya 3.5 dakikada 3 gol atmıştı. Arif rekoru kılpayı farkla kaçırdı ve yarım dakikalık bir farkla ikinci oldu" diye yazdı.

Tarih yazmaya hazırız

       Ümit takımımızın, Türk futbol tarihinde ilki gerçekleştirmesine sadece 90 dakika kaldı. Futbolcularımız Moldova'yı yendikleri taktirde ilk kez finallere katılma hakkını elde edecekler. Raşit Çetiner, "Tarih yazmaya hazırız" dedi.

Finallere koşuyoruz

       Türkiye, Avrupa Şampiyonası elemelerinde finaller için en şanslı takımlardan biri oldu. 9 grupta, Çek Cumhuriyeti'nin 3 puan ortalaması yakaladığı klasmanda, ikinci sırayı 2.66 ile İsveç elde etti. Türkiye, 2.5 puan ortalamasıyla Almanya, İspanya ve Romanya ile üçüncülüğü paylaştı. Türkiye, finallere en iyi ikinci olarak gidecek tek takımın tespitinde de reel kıyaslamada 12 puanla ilk sırada yer alıyor. Ekibimiz kalan 2 maçı kaybetse dahi, grupta ikinciliği garantilediğinden finaller için play - off maçları oynamaya hak kazandı.

       Kalan maçlar: 8 Eylül: Moldova - Türkiye, Almanya - K.İrlanda, 9 Ekim: Finlandiya - K.İrlanda, Almanya - Türkiye.


Yazarlar