Cemal Ersen

Cemal Ersen

cersen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sen transferde çuvalla para harcayıp yedi yeni yabancı alacaksın ve gün gelecek, bir lig maçına bunların tümünden mahrum çıkacaksın. İster yanlış planlama, ister şanssızlık veya formsuzluk deyin, Trabzonspor’un dün akşam Balıkesirspor maçına on yerli oyuncu ile başlaması tarif edilebilir bir çelişki değildi. Oysa her biri şampiyonluk hedefinin halkaları olarak seçilmiş ve taraftara büyük umutlarla sunulmuş isimlerdi. Sonuç ortada, sorumluları ise malum!

Aslında futbol göründüğü kadar karmaşık bir oyun değil. Basit kuralları var. Önce haddini bilecek, sonra rakibini iyi etüt edecek, sonra gücün ve imkanlarını en verimli şekilde kullacak, mücadele edecek ve sonuca gideceksin. Eğer takım ruhuna sahip değilsen, en pahalı kadroyu kurmak, iyi bir teknik direktöre sahip olmak bu gerçeği değiştirmiyor.

Haberin Devamı

Trabzonspor’un ligin dibine demir atmış ama inancını yitirmemiş bir rakipten uzatma dakikalarında attığı golle beraberliği kurtarması sürpriz değil. Çünkü ligin ilk yarısı biterken hâlâ oyun sistemi ve kadrosunun omurgası belli olmayan bir takım bordo-mavililer.

Daha on dakika dolmadan iki farklı geriye düşmesi, ilk goldeki penaltı kararı bize göre yanlış olsa da, maç boyunca rakibe verdiği sayısız pozisyon, Trabzonspor’un temel sorunun savunması ve kalecisi olduğu vurgusunu bir kez daha yapmamızı zorunlu kılıyor. Nasıl olmasın ki? 16 maçın birinde bile aynı savunma bloğu birarada oynamadı. Önlerindeki kesiciler her hafta değişti. Halilhodzic’in mirası üzerine hedefi olacak bir takım kurmak da elbette zorlaştı. Hani paranla rezil olmak derler ya, Trabzonspor’un bu süreçte yaşadıkları aynen bu idi. Ligin ikinci yarısında daha ne kadar harcama yapılır, kaç oyuncu alınır bilemeyiz ama, Ersun Yanal’ın işi hiç de kolay değil.

Gelelim maça. İki farklı bölüm vardı. Balıkesirspor’un iki farklı öne geçtikten sonra haddini bilerek savunma ağırlıklı oynaması doğaldı. İkinci yarıda Yanal’ın yaptığı oyuncu değişikliklerinin de etkisiyle Trabzonspor baskılı görünen, ancak pozisyon üretmekte zorlanan bir göründü çizdi. Kanat ortaları hep rakip savunmacılara takıldı. Özer, Mehmet Ekici ve Yusuf’un şut girişimleri etkisiz kaldı. Ta ki Cardozo’nun devreye girmesine dek. Bazen klas oyuncular sadece golleri değil, asistleri ile de sonuca etki eder. Cardozo, kritik bir anda Mehmet’e attırdığı gol ve uzatma dakikalarında skoru belirleyen vuruşuyla Trabzonspor’u ipten alan isim oldu.