Cemal Ersen

Cemal Ersen

cersen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ertuğrul Sağlam, maçtan bir gün önceki basın toplantısında şu ifadeleri kullanmıştı; “Rakibin gücü ve üstün yanlarına karşın, aradaki dengesizliği kendi yeteneklerimizi ortaya koyarak eşitleyeceğiz.”
Ne demekti bu?
Manchester United’in zengin kadrosu ve yerleşmiş oyun anlayışı varsa, Bursaspor bilinen özelliklerinin ötesinde yapabileceği ekstra işler, ortaya sürpriz bir sonuç çıkabilir.
Sağlam’ı bu kadar umutlandıran ve cesaretlendiren bir başka faktör ise, son Glasgow sınavında yeşil-beyazlı takımın sergilediği performans idi sanırım.
Peki, Bursa’nın Old Trafford gibi bir futbol mabedinde, 70 bini aşkın taraftarın yarattığı o müthiş atmosferden etkilenmemesi ve Sağlam’ın dediği gibi “ekstra” işler yapması olası mıydı? Doğru tercihler ve stratejiler ile bu mümkün olabilirdi.
Öte tarafta Ferguson’un rakibini pek önemsemediği maç kadrosundan belli oldu. Kaleyi Kuszczak’a vermesi, savunmaya çok az şans tanıdığı Smalling ve Ji-Sung’i yerleştirmesi, yedek oturttuğu Carrick, Macheda, Rafael ile başlayıp, Berbatov ve Hernandez gibi önemli silahlarını kulübeye çekmesinin başka ne anlam olabilir miydi?
Sağlam’ın böyle bir lüksü ve alternatifi yoktu elbette. Öncelikle savaşacak ve mücadele edecek, bulursa hızlı hücum edecek bir kadro düşünmüştü genç teknik adam. Klasik savunmada İbrahim yoktu, onun yerinde forma Stephanov’a verilmişti. Geri dörtlünün önünde Ergic ve Svensson, hemen önlerinde İnsua, iki kanatta Ozan İpek ve aftan çıkan Volkan Şen. İleride tek başına Sercan...
Oyuna istediği tempoyu verebilen bir sistem takımı karşısında erken yenilen gol, fark kaygısını da beraberinde getirdi tabii. Golü yedikten sonra önemli olan bu farkı koruyabilmekti. Arada ekstra çıkarsa ne ala. İşte o şans 28. dakikada Ozan İpek ile geldi. Genç futbolcunun güçsüzlüğünden mi, yoksa deneyimsizliğinden mi bilemem, son vuruşta gecikmesi çok önemli bir fırsatın kaçmasına neden oldu.
İkinci bölümde Sercan-Turgay, Stephanov-İbrahim değişiklikleri, aksayan iki noktaya yerinde müdahalelerdi. Ancak Turgay ön bölgede hem yalnız, hem etkisiz kaldı. İnsua dün takımın en iyisiydi. Savunma ve hücuma katkısı büyüktü. Volkan, sağ çizgiyi zaman zaman iyi kullanmasına karşın, ortadan yeterli destek gelmeyince taşıdığı toplar pozisyon alacak isimlerle buluşamadı. Svensson’un son dakikadaki vuruşu ise, Sağlam’ı haklı çıkarabilirdi. Yazık, olmadı.
Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz:
Bursaspor, Manchester United deplasmanında alınabilecek en iyi üç sonuçtan birini elde etti.