Cemal Ersen

Cemal Ersen

cersen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen sezon bu statta iki takım arasında nefes kesen bir maç izlemiştik. Futbol adına her şey vardı. Üst düzey bir mücadele ve şık goller gözümüzün pasını silmişti. Belli ki tadı damağımızda kalmıştı. Dün akşam da başlama düdüğüyle birlikte aynı lezzeti alabilir miyiz sorusu vardı kafamızda.

Şenol hoca sakat ve cezalı oyuncuları da dikkate alarak rotasyon yapmıştı. Aslında Beşiktaş için bu cümleyi kurmak yanlış. Gerçekten aynı kalitede ve düzeyde bir kadroya sahip. Yoğun maç trafiğinde fizik olarak diri kalmanın yanı sıra, üst düzey konsantrasyona ihtiyacı vardı. İlk yarı dağınık ve kopuk kopuk bir görüntü verdi. Buna rağmen Love ve Talisca ile ikişer pozisyon bulması, orta alanda Trabzonspor’un kaptırdığı kritik toplar ve rakip savunmanın derinliğinin kaybolduğu anlardı.

Haberin Devamı

Trabzonspor iştahlı başlasa da, kanatları yeterince etkili kullanamadı. Üçüncü bölgeye top taşıyamadı. Medel ve Tosicli savunma göbeğini hiç rahatsız edemedi. N’Doye öyle yalnız kaldı ki, onun çaresizliği hak etmediği ıslıklarla protesto edildi. Son derece yanlış oldu. Uzun zamandır bu takıma bir lider lazım deniyor ve Rıza hoca haftalardır Sosa’yı bu role hazırlamaya çalışıyor. Ama Arjantinli oyuncunun böyle bir sorumluluk almaya gönlü yok gibi. Buna bir de hâlâ anlayamadığımız Kucka ısrarı eklenince, hücum ile savunma arasında ortaya çıkan boşluk Beşiktaş’ın ekmeğine yağ sürdü. Okay olmasa, yol geçen hanına dönecekti orta alan. Onazi ve Yusuf’un hâlâ alternatif olarak kalması da ilginçti! Ne diyelim, hoca tercihi..

İkinci yarının ilk on dakikasında da bu can sıkıcı tablo değişmeyince oyuna ilk müdahale kazanmak isteyen tarafın hocası, Şenol Güneş’ten geldi. Love- Negredo değişikliğine Rıza Çalımbay’ın tepkisi Olcay’ın yerine Yusuf, Kucka’nın yerine ise Rodallega’yı almak oldu. Güneş durur mu? Bu defa Caner kozunu sürdü sol kanadı harekete geçirmek için. Bu hamlelerden sonra oyunun da şekli değişti doğal olarak. Tabii Beşiktaş’ın lehine!

Ofansif anlamda sayıca çoğalan siyah-beyazlı ekibin golü gecikmedi. Caner ile başlayan, Negredo ile olgunlaşan atağı bitirmek Babel’e kaldı kalmasına da, Trabzonspor savunmasının yerleşimi neydi öyle? Böyle durumlarda kalite farkı ve akıl faktörü ortaya çıkıyor işte. Rakibin zayıf karnını saha kenarındaki hoca değil, saha içindeki futbolcular fark edince, yine bir Negredo-Babel klasiği Karadeniz ekibinin gardını düşürdü.

Haberin Devamı

Trabzonspor’un mevcut kadro yapısı ile kazanması zordu. Sezonun üçte ikisi geride kaldı, ne bir sistem ne istikrar var. Beşiktaş belki kolay olmayacağını biliyordu ama Negredo, Babel, Tolgay, Talisca ve Atiba gibi hem oyunu tutacak, hem her an skoru değiştirecek oyuncuların varsa, bu tarz rakipler karşısında fark yaratmak için olağanüstü bir çabaya ihtiyacı olmuyor!