Cemal Ersen

Cemal Ersen

cersen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu galiba Trabzonspor tarihinde bir ilk. Teknik direktör Ersun Yanal sahadaki beş yabancı hakkının dördünü savunmada kullanarak dün akşamki Ç.Rizespor maçına ilginç bir not düştü. Daha önce Bosingwa-Belkalem ve Medjani birlikte oynamıştı, lakin Constant bu üçlüyü ilk defa eşlik edecekti. Belli ki Yanal duran toplarda savunmanın göbeğindeki ikiliye, kanat bindirmelerinde de Bosingwa ile Constant’a güvenerek topyekün bir saldırı planı hazırlamıştı. Planlamıştı ama hesaba katmadığı hem bu savunmanın uyumsuzluğu, hem de rakibin orta sahayı bu kadar kolay geçip maça tempo kazandıracağı idi. Bunun da gerekçesi vardı elbette. Çıkarken kaptırılan toplar ve kesici pozisyonunda Mehmet Ekici ile Fatih’in görevlendirilmesiydi. Oysa Ekici’nin önde oynadığı vakit daha faydalı olduğunu test etmeye gerek yoktu. Bu kurguda inanılmaz şeyler oldu. Rizespor golü erken yemesine karşın, telafi etmekte zorlanmadı. Zaten eşitlik sayısı geliyorum diyordu. Nitekim savunmada peşi sıra yapılan iki hata skoru dengeledi. Yetmedi, Rizespor üç net pozisyon daha bulmasına karşın Kweuke ve Holosko ile bu fırsatları tepti. Hakkını verelim, kaleci Fatih zamanında ve çok kritik hamleler yaptı.

Haberin Devamı

Yanal’ın ikinci yarıda oyuna ilk müdahalesi Constant’ın yerine Yatabare’yi alarak üçlü savunmaya dönmek oldu. Ortada ise Özer ile Ekici pozisyon değiştirdi. Gelin görün ki bu değişim de Trabzonspor’un ofansif anlamda sıkıntısını ortadan kaldırmadı. Sıkıntının derinden hissedildiği bu bölümde maça damgasını vuran ikili çıktı sahneye. Yusuf- Sefa işbirliği Trabzonspor’u bir kez daha öne geçirdi. Ama Rizespor’un oyun anlayışını değiştirmedi yediği gol. Rakibin orta alandaki zaafı Rizespor’un hücumdaki iştahını hep taze tuttu. İlk yarıda inanılmaz goller kaçıran Kwekue yine bir hata ürünü olan pozisyonu boş geçmedi.

Trabzonspor’u ayakta tutan bu maçı kazanamadığı takdirde yaşayacağı travma olmalı idi ki, bunu iliklerine kadar hisseden yine Yusuf ve ekürisi Sefa oldu. İlk golün benzeri bir organizasyon bordo-mavili takımı adeta ipten aldı. Ne Cardozo, ne Yatabare, bu kez Trabzonspor’u yerlileri kurtardı.

Haberin Devamı

Son maçlarda ısrarla altını çiziyoruz. Yanal da bu konuda derin bir arayışta. Trabzonspor bu savunması ile ciddi sıkıntılar yaşamaya devam edecek.

Rize forvetini son vuruşlarda beceriksiz, kaleci Fatih gününde olmasaydı, bu sorgulama daha maçtan sonraki basın toplantısında başlayabilirdi ki, sanırım Ersun hocanın üzerine öncelikli olarak yoğunlaşacağı konu bu olacak.