Cemal Ersen

Cemal Ersen

cersen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Trabzonspor’un bu sezon kazandığı maçlara bakın. Hepsinde bireysel yeteneklerin skora katkı sağladığı görülür. Tam anlamıyla takım oyunundan söz etmek henüz mümkün değil. Kimi zaman Visca, bazen Trezeguet, ender de olsa Bakasetas ve kafa hakimiyetiyle ağırlığını koyan golcü Onuachu gerçeği var önümüzde. Duran toplardaki sürprizleri de unutmayalım.
Abdülkadir Ömür ve iki savunmacının hücumda etkisiz kalması, Berat’ın yapabileceklerinin çok gerisinde durması, teknik direktör Abdullah Avcı’nın kafa yoracağı konuların başında gelecek kuşkusuz. Belki ara transferde takviye, belki mevcut isimlerin oyun karakterinin değişmesi gerekecek. Belki de oyun planlarını yeniden kurgulayacaktır hocaları!
Dün akşam Başakşehirspor karşısında kopuk kopuk oynayan ve top rakibe geçince savunmasında sıkıntı yaşayan bir Trabzonspor izledik. Organizasyon anlamında ciddi eksikleri vardı. Sürekli pas yaparken rakibin yerleşmesine izin vermesi, üçüncü bölgedeki etkinliğini önemli ölçüde azalttı. İlk yarım saatte rakip kaleyi bulan isabetli şutunun olmaması da düşündürücü idi.
Buna karşın Başakşehir’in ilk atağı golle sonuçlandı. Üç pas yaptı, Pelkas stoperlerin arasından rahat bir kafa vuruşuyla Uğurcan’ı avladı. İkinci tehlike yine bordo-mavili kalede yaşandı. Palkas bu kez dar açıdan kurnazlık yapmayı denedi, bu kez Uğurcan müdahale etti.
O dakika kadar kontrolü ele alamayan Trabzonspor baktı ki pas üstünlüğü skora yansımıyor, sağ kanattan Visca’yı öne çıkararak ve geriden Larsen ile yüklenmeye başladı. Onuachu’nun direkten dönen vuruşu sinyali verdi. Ancak eşitlik sayısı yine bir duran toptan, kornerden geldi. Visca ortaladı, Onuachu topu havalandırdı, Mendy gelişine vurdu ve Volkan Babacan’ı çaresiz bıraktı.
İkinci yarının değerlendirmesine geçmeden önce altını çizmem gerek; Abdülkadir Ömür iki sene öncesine kadar bu takımın en değerli oyuncularından biriydi. Ya bugün? Kendini geliştirmek yerine sürekli geriye gitmesi, başta Avcı olmak üzere ona güvenenleri üzüyor. Dün akşam da oyundan çıkana kadar sahada hiç yoktu. Taraftarın sabrı taştı, hocası ne kadar tahammül eder bilmiyorum.
Trabzonspor bu bölümde daha istekli ve etkiliydi. Visca başrolde idi. Boşnak oyuncu arı gibi çalıştı, geriye geldi, top çıkardı, orta yaptı, takımını öne taşıyan isim oldu. Ve Onuachu. Başakşehir teknik direktörü Çağdaş Atan onu her pozisyonda üç oyuncu ile durdurmaya çalışmasına rağmen, Nijeryalı’nın bir kafa vuruşu direkten döndü, Mendy’nin golüne katkı sağladı, lakin boşalttığı alanları dolduracak üst akıl bulunamadı. Abdullah Avcı işte bu Onuachu’yu 72. dakikada kenara alarak herkesi şaşırttı.
Teknik adamların oyuncu tercihlerini eleştirmek tarzım değil. Ancak Avcı’nın on dakika sonra Visca’yı da çıkarması sadece bana mı tuhaf geldi kestiremedim. Mutlak galip gelmesi gereken maçta adeta el frenini çekti hoca. Oyuncu değişiklerinin anlamı olmalı. Trabzonspor’da sonradan girenler hiç katkı sağlamadı.
Tamamen benim fikrimdir; dünkü puan kayıpları doğrudan teknik direktör Avcı’ya yazar. Artı, bazı oyuncuların ıslıklanması takımın enerjisini ve motivasyonunu olumsuz etkileyecektir.
Onuachu ve Visca çıkarken tribünlerden yükselen ıslık seslerinin bu oyuncuların performansıyla ilgili olduğunu sanmıyorum. Belki pay çıkaran başkaları olur!