Cemal Ersen

Cemal Ersen

cersen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Trabzonspor Teknik Direktörü Mustafa Akçay’ın maç kadrosunda 7 yabancıyı gördüğümüzde ilk yorumumuz şu oldu: “ Ligde asla bir arada oynaması mümkün olmayan bu isimlere Avrupa’da görev vermesi, öncelik deneyime gibi yorumlansa da, büyük sıkıntı yaratabilir.”
Apollon karşısında uzun zamandır forma şansı vermediği Bamba ve hazır olduğuna henüz inanılan Bosingwa ile maça başlamak gerçekten riskti. Çünkü ne yapacaklarını Akçay dahil kimsenin kestirmesi mümkün değildi. Bu tercihler yüzünden geçen haftaki lig maçının yıldızı Yusuf’un aynı güveni hak etmemesi ise düşündürücü tabii! Akla gelen bir başka soru, madem Aykut Demir sol bek oynayabiliyordu, niçin Giray sakatlanmadan önce Olcan’dan savunmacı yaratma gibi bir fantezi geliştirildi?
Maçı bu olumsuz düşüncelerle izlemeye başlamamız elbette eleştirilebilir. Lakin bu kadar “rütbelinin” olduğu yerde kimlerin “asker” rolü üstleneceğini, ya da ofansif yönü ağır basan bu kadar oyuncunun yanında, savunmanın ne olacağını sorgulamak da yanlış değildi sanırım.
Nitekim kurgusuyla oynanmış savunma bloğunda Bamba’nın ilk hatası Apollon’a ikram gibi bir penaltı golüne dönüştü. İki dakika sonra Malouda’nın beraberlik sayısı ise onun telafisi oldu. Lakin orta alanda kaybedilen topları takip edecek kimse olmayınca Rum temsilcisi bu bölümde iki kez daha golle burun buruna geldi. Bamba ve Adrian imzalı pozisyonlarda Mustafa ile Onur’un çok kritik müdahaleleri vardı. Bu noktada şunu da söylemeden geçemeyeceğiz. Grubun en zayıf halkası Apollon yerine diğer iki rakipten biri olsa Trabzonspor’u bu hali ile daha ilk yarıda altından kalkamayacağı bir skorla başbaşa bırakabilirdi!
Akçay’ın ilk müdahalesi orta alanda oyunu tutabilmek için Colman-Aykut değişikliği oldu. Ama nafile. Benzer hatalar ve top kayıpları bu bölümde de yaşanmaya devam etti. Oysa artık deneyimli diye nitelendirilen ayakların devreye girmesi gerekiyordu. Adrian, Henrique, Malouda gibi... Ama ne ilginçtir maçın kaderini değiştirmek Akçay’ın ilk tercihi olmayan, oyuna ancak 77 dakikada girebilen Yusuf’a düştü. Yusuf o ana dek sahadaki “rütbelilerin” beceremediğini yaptı ve Trabzonspor’u Avrupa ligindeki ilk maçında ilk galibiyeti ile tanıştıran “erbaş” olarak kayda geçti.
Umarız dün geceki maçtan çıkarılacak dersler ve sonuçları doğru adrese gider. “Düşünsel alt yapının” oluşturulması yolundaki engellerin kalkmasına da vesile olur!