Cemal Ersen

Cemal Ersen

cersen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ligde son 6 maçta kalesinde hep gol görmüş Trabzonspor. Ne demek bu? Halilhodzic’in “önce savunma” anlayışı pek de uymamış bordo-mavili takıma... Onur’un sakatlığı ve her maçta değişen savunma kuşkusuz bu tablonun en önemli nedeni. Özellikle göbekteki ikilinin uyumsuzluğu, kademe hataları ve adam paylaşımı, Trabzonspor’un en ciddi sorunlarından biri. Hâl böyle olunca, sekiz maçta kalesinde 11 gol görmesi de normal!

Vahid hocanın tartışılan ve kapris kokan oyuncu tercihleri bir yana, ortada bir başka gerçek daha var. Trabzonspor oyunun inisiyatifini almadığı vakit ciddi sıkıntılar yaşıyor. Kendi yarı alanında rakibi beklediği her maçta geriye düşüyor. Sonra uğraş bakalım yediklerini çıkarmaya.

Haberin Devamı

Halilhodzic maçtan önce Gekas ile ilgili bir soruya şöyle yanıt vermişti; “Rakibi ve etkili oyuncularını elbette iyi etüt ettik. Henüz son sözümüzü söylemedik.” Ben bu konuda şüpheliyim. Akhisar’ın bu sezon attığı gollerin şablonu belli. Bilal-Gekas işbirliği dün de dahil tam 5 gol getirmiş. O zaman yapacağın belli. Birinin top kullanmasına izin vermeyeceksin, diğerinin topla buluşmasını engelleyeceksin. Belki yaşlı (!) Gekas’ı engellemek zor ama, Bilal’i duran toplar dışında etkisiz kılarsan, rakibin hücum gücünü de önemli ölçüde azaltırsın. Trabzonspor bunu yapamadı. Özellikle Medjani, rakip takım kaptanının sahada elini kolunu sallayarak dolaşmasını seyretti.

Karadeniz temsilcisi maçı ofansif oynayan pek çok futbolcuya sahip. Waris, Mehmet Ekici, Bosingwa, Cordozo ve Yusuf gibi etkili isimler devreye girdiğinde, yani oyunu rakip alana taşıdığında hem kalesinde daha az pozisyon verecek, hem de gol şansı artacak. Ama Halilhodzic el frenini çektiği vakit, bu futbolcular da gerçek kimliklerinden uzaklaşıyor. Ancak tıpkı geçen haftaki Gaziantepspor maçında olduğu gibi, kulübeden gelen talimata göre değil, kendi yapabileceklerini düşünerek oynadıklarında, yani reaksiyon gösterdiklerinde, Trabzonspor farklı bir görünüme bürünüyor.

Vahid hoca bunu ne zaman fark eder, çalıştırdığı takımın Cezayir gibi bir turnuva ekibi değil, maraton koşusucu olması gerektiğini nasıl görür bilmiyoruz. Bu kadar geriden takip edersen, atacağın depar da işe yaramaz. Sekiz maçta altı beraberlik Trabzonspor’a yakışıyorsa söylenecek söz yok. Lakin elindeki kadroyu bu kadar korkakça ve verimsiz kullananan Halilhodzic yerine bir Türk teknik direktör olsaydı, bu maç bittiğinde ya son ihtarını alır, ya da valizini toplamaya başlardı. Galiba Mehmet Ekici bu doğal sürece darbe vurdu!