Cemal Ersen

Cemal Ersen

cersen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fatih Tekke, Trabzonspor’un efsane yıldızlarından biri. Şimdi Boluspor teknik direktörü. Maçtan önce bordo-mavili takım ile ilgili bir tespitini okudum: “Trabzonspor özüne dönmek zorunda. Bu da alt yapıdan geçer ve sabır gerektirir.”

Tarihinin en kötü sezonlarından birini geçiren Trabzonspor’da, taraftarın kabullenmesi zor olabilir. Ancak iki sözcük önemli, “alt yapı ve sabır.”

Her daim büyük hedefleri olmuş kulüpler için “sabretmek” kolay değil. Lakin herkes şunu kabullenmeli; sezon Trabzonspor için bitti. Gelecek yıl aynı iddia ile ortaya çıkmak zor. Ayağa kalkmak ciddi zaman ister. Dolayısıyla camia mutlu olmayacak, ama gerçek bu!

Haberin Devamı

* * *

İki takımı tarttığımız vakit, bir yanda ne istediğini bilen Konyaspor, diğer tarafta güvenini yitirmiş, sakat ve cezalı oyuncuları nedeniyle kadro kurmakta zorlanan Trabzonspor’u görüyoruz. Bu bile, kağıt üzerinde kimin favori olduğunu anlatmaya yetiyordu aslında.

Geceden sürpriz çıkabilir miydi? Zordu.

Trabzonspor orta alanda çok top kaptırmasa, hızlı hücuma çıkarken fazla pas hatası yapmasa, savunmada özellikle Konyaspor’un kullandığı sağ kanadına önlem alabilse, oyuna ortak olabilir ve belki skor üretebilirdi. Ne çok şey bekliyoruz değil mi?..

Aslında tüm bu olumsuzluklara karşın Sefa ve Özer’in her iki bölümde yakaladığı üç net gol pozisyonu vardı ama, bir forvetten beklenen bitirici vuruş becerisi yoktu.

O zaman neyi doğru yaptı diye sormak lazım. Kimse kusura bakmasın. Teknik direktör Hami Mandıralı’nın, bırakın oyunun gidişine göre B planı, A planı dahi olduğunu sanmıyorum. Her şey doğaçlama!

Bu psikoloji ve taktik anlayışla ancak kişisel beceriler ön plana çıkar, Marco, Muhammed veya Özer gibi isimler devreye girebilirse, “puandan” söz edilebilirdi. Daha fazlası değil!

Ama şunu da belirtelim, takım hüviyetinden uzak kalsa da savunmada Mustafa Yumlu, ilk kez on birde sahaya çıkıp kırmızı kart görmesine (göreceksen böyle göreceksin) karşın genç Ramazan, Trabzonspor ruhunu sahaya yansıtan Özer ve biraz da Muhammed’in sergilediği mücadele dikkat çekti. Diğerleri ekibin parçası olacak performansa erişemediler.

Haberin Devamı

Maçın son bölümündeki Trabzonspor baskısının da bilinçli bir hücum kurgusu olduğunu söyleyemeyiz. Mandıralı, oyunu öne yıkmak adına risk aldı ve kalesinde ikinci golü gördü. Bu da çok doğal!

İnsan söylerken bile garipsiyor... Trabzonspor kümede kalacak ise, kalan maçlarında Mersin, Sivas ve Antalyaspor’u yenmek zorunda. Ne acı değil mi?..