Skorer Doğunun spor pınarı: FIRAT

Doğunun spor pınarı: FIRAT

10.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Doğunun spor pınarı: FIRAT

Doğunun spor pınarı: FIRAT

Bilimsel sporun çöldeki vahası Fırat Üniversitesi'nin her köşesinden sporcu fışkırıyor. Doğu'nun umudu, profesyonel liglerde amatörce mücadele eden futbol, hentbol ve badminton takımlarının yanı sıra bir yandan yapımı süren kortlarıyla tenise el atarken, diğer yandan bisiklet ve kürek takımı kuruyor. Yüzücüler havuz yokluğu nedeniyle 100 kilometre yol katederek, Malatya'da varolma savaşı veriyor
BİN yıllık medrese geçmişine sahip, Doğu Anadolu'nun kültür beşiği Harput'un etekleri cıvıl cıvıl... Dev bir arazinin her köşesinden spor fışkırıyor adeta... Çim sahanın birinde, üçüncü ligde rakip tanımayan bir üniversite takımının oyuncuları ter döküyor... Diğerinde atletizmin gelecek umutları koşuyor, atlıyor, gülle atıyor... Spor salonunda Türkiye'nin ilk bayan badminton takımlarından biri, birinci lig maçında arkadaşlarının desteğiyle zafere koşuyor... Bir başka salonda ikinci ligin namağlup lideri hentbolcular, zor koşullara rağmen kazanılan maçın mutluluğunu yaşıyor... Fırat Üniversitesi, Doğu'nun gençlik ateşini, kültürle yoğuran binlerce genciyle bir spor mucizesine imza atıyor.
Bilimsel sporun çöldeki vahası Fırat, gelecek için de büyük düşünüyor. Profesyonel liglerde amatörce mücadele eden futbol, hentbol ve badminton takımlarının yanısıra, bir yandan yapımı süren kortlarıyla tenise el atarken, diğer yandan bisiklet ve kürek takımı kuruyor. Hatta Ankara'da iki kürek sağlanarak, Hazar Gölü'nde çalışmalara başlanmış bile. Amaç GAP Su Şöleni benzeri bir organizasyonu bölgedeki gölde de başlatmak. Yüzme havuzu olmasa da yüzme takımı bulunan üniversitenin sporcuları, su aşkıyla 100 kilometre yol aşıp Malatya'daki havuza giderek varolma savaşı sürdürüyorlar. Değişik illerde kayak kampları düzenleniyor. Ödenek yetersizliği nedeniyle cimnastik ve güreşte yetişen değerler ise büyük şehirlere gönderiliyor.
11 bin öğrencisini amatör olsun, profesyonel olsun sporun içine çekmeyi başaran Fırat Üniversitesi Rektörü Prof.Eyüp İsbir, temel amaçlarının sporu seyrettirmek değil, faal sporcu yetiştirmek olduğunu belirterek tüm Türkiye gençliğine açık bir davet gönderiyor: "Doğu'da sporun lokomotifliğini yapacak pilot üniversite olmak için çalışıyoruz. Bölge hakkındaki olumsuz fikirlere kulaklarınızı tıkayıp, Fırat Üniversitesi'ne gelin. Özellikle bayan sporcu eksikliği nedeniyle birçok branşta takım oluşturamıyoruz. Başarılı sporculara kapımız sonuna kadar açık".
Üniversitelerin ellerindeki binlerce genç potansiyelle birer sporcu fabrikası haline getirilmesi gerektiğinin altını çizen İsbir, Türk sporunun kalkınmasının da ancak üniversitelerden başlatılabileceğini söyledi.


Yazarlar