Diğer Dopingde korkunç gerçek!

Dopingde korkunç gerçek!

04.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hacettepe Üniversitesi’ndeki iki öğrencinin bitirme tezi için yaptıkları araştırmada reçetesiz satılması yasal olmayan ilaçların Türkiye’de kolaylıkla temin edildiği anlaşıldı. Öğrenciler,127 eczaneden reçetesiz doping hapı aldı

Dopingde korkunç gerçek

Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksek Okulu’nda iki öğrenci tarafından gerçekleştirilen bitirme tezi, son dönemlerde Türk sporunu sarsan doping ile ilgili “vahim” bir sonucu ortaya koydu. Bitirme tezi için Ankara’daki 150 eczaneye giden Kevser Çiftçi ile Tuğba Köksal, doping maddesi olarak kabul edilen ve reçetesiz satışı yasal olmayan Eritropoetin’e (EPO) tam 127 eczaneden ‘sorgusuz sualsiz’ ulaştı.
Kevser Çiftçi, geçen yıl Londra Olimpiyatları öncesinde doping yaptığı tespit edilen ve İtalyan atlet Alex Schwazer’ın, EPO’yu Antalya’dan reçetesiz aldığını ve Türkiye gibi ülkelerde bu tür ilaçların kolayca temin edilebildiğini açıklaması üzerine, konunun dikkatini çektiğini ve tezini bununla ilgili yapmaya karar verdiğini söyledi. Çiftçi, “Biz de bunun üzerine Çankaya, Yenimahalle ve Keçiören’de bulunan 150 eczaneye giderek EPO almak istediğimizi söyledik. 150 eczaneden 127’si reçete sormadan ilacı getirebileceğini belirtti, diğerlerinde ise çoğunlukla kalfalar vardı ve ilaç hakkında bilgileri yoktu” diye konuştu. Çiftçi, “Eczanelerden bazılarında ise sporcu olup olmadığımızı sormaları, bu ilacın aslında spor alanında kullanıldığının bir göstergesi. Bu ilaç normalde böbrek ve anemi hastalarına veriliyor. Ciddi yan etki yapabiliyor. Bu ilaç sporcularda biyolojik pasaport uygulamasıyla tespit edilmeye başlandı. EPO kanın oksijen taşıma kapasitesini artırıyor” diyerek sözlerini noktaladı.

‘Endişe verici’
H.Ü. Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksek Okulu Müdürü ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Dopingle Mücadele Komisyonu Üyesi Haydar Demirel, yasaklı maddelerin kolay temin edilebilir olmasının, son yıllarda artan doping olaylarının nedenlerinden biri olarak gösterilebileceğini söyledi. Türkiye Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay ise, EPO’nun reçetesiz satışının yasal olmadığını diye getirdi.

Yazarlar