Skorer Dortmund nasıl yenilir?

Dortmund nasıl yenilir?

17.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dortmund nasıl yenilir?

Dortmund nasıl yenilir

Doğan KOLOĞLU

BU yılın Avrupa Şampiyonu Borussia Dortmund'un dört ünlüsü Sammer, Reuter, Möller ve Julio Cesar sakat. İki oyuncusu Souza ve Ricken de cezalı. Ali Sami Yen'de Galatasaray'la bu eksiklerle oynayacaklar. Adeta takım kurmakta zorluk çekiyorlar. Almanlar köşeye sıkışmasın! Hemen "kavgacılık" ve "inatçı bir tempoyla sizi yorup" oyununuzu bozmaya kalkarlar. Siz sadece "isabetli tek top" dolaştırırsanız ve "üstün teknikle" onların saldırganlığının üstesinden gelebilirsiniz. Onların silahıyla kendilerini vurmaya kalkıp da başaran bir rakip daha görülmedi. Juventus bile aynı tuzağa düşmedi mi?
Geçen yıl da Dortmund, bugünkü gibi aynı krizdeydi. Önce lig şampiyonluğu için Bayern Münih ile çekişip pes ettiler. O kadar ki, Juventus ile Şampiyonlar Ligi finalinde karşılaşmadan dört gün önce deplasmanda Hamburg'a 2 - 1 yenildiler. Hamburg nasıl bir takımdı? Antrenörleri bir hafta önce işinden atılmış ve takımda dört amatör oyuncu forma giyiyordu. Dortmund o kadar şaşkındı ki toplar, "oyun kursun" diye libero Sammer'e, en gerideki oyuncuya gidiyordu. 1997 Avrupa France Football altın ayakkabı sahibi yıldız, "galiba fazla defansif oynadık" derken, bütün diğer yıldızlar küskündü. Möller, "İnancımızı yitirdik", Reuter, 9 maç kaybettiklerini hatırlatarak, "haftalardır kötüyüz" diyordu. Bugün üçü de takımda yok. Üstelik bu yıl aldıkları tek İskoç yabancı Scott Booth da forma giymiyor. Yani sahada şampiyon Borussia Dortmund'un sadece yarısı var.
Peki Dortmund, Juventus mucizesini nasıl başardı? O günkü antrenör Ottmar Hitzfeld, "Dört gün toparlanmamız için bize yeter" dedi. Ve ünlü rakibi gözünde büyüteceğine, "Top neredeyse biz oradayız" diyerek rakibi ezdi geçti.
Şimdi akla başka bir sual geliyor. Neden Dortmund bu mucizeyi yaratan Alman hocaları Ottmar Hitzfeld'i spor direktörü ilan edip kulüpte tuttu? Neden O'nu Bayern Münihli Trapattoni gibi İtalyan modasına uyarak Nevio Scala'nın emrine verdi ? Bu konuda en güzel espiriyi gene Bayern Münih menaceri Hoeness yaptı. Ünlü hoca "Scala ile O'na ilaveten bir de İtalya'dan fizik hazırlayıcı geldi. Ayrıca eski asistan Michael Henke ile antrenör Hitzfeld muhafaza edildi. Schumacher her zamanki gibi kalecilerle uğraşıyor" dedikten sonra, "Şimdi bu kurmaylar içinde bir ek otobüs gerekli" diyerek Dortmund'un yönetim kargaşasıyla adeta inceden alay etti.
Uğura inanır mısınız? Fatih Terim de Antalya maçı sonrası ilginç bir espiri yaptı. Gazetecilere "Gerçek Hakan ve Hagi'yi rakip gözlemcilerden sakladım" dedi. Dortmund, Juventus maçından dört gün önce Hamburg'a 2 - 1 yenildiğinde 26 Mayıs 1997 tarihli L'Equipe gazetesi de "Dortmund oyununu sakladı" başlığıyla maçı yorumladı ve ardından da Dortmund, ünlü şampiyonu yendi. Darısı başımıza.