Dünya Kupası Dünya Kupası'nı kazanıp yolu Türkiye'den geçenler! Transferi skandala dönüştü 1 dakika bile oynamadan gitti

Dünya Kupası'nı kazanıp yolu Türkiye'den geçenler! Transferi skandala dönüştü 1 dakika bile oynamadan gitti

11.11.2022 - 10:33 | Son Güncellenme:

FIFA Dünya Kupası 4 yıllık aranın ardından bu kez Katar'da düzenlenecek. 20 Kasım - 18 Aralık tarihlerinde düzenlenecek organizasyonda daha önce kupayı kazanıp yolu Türkiye'den geçen birçok yıldız isim bulunuyor. Transferi skandala dönüşen ve Türkiye'de 1 dakika bile forma giymeden ayrılan ismin de yer aldığı listeyi sizler için derledik.

Dünya Kupasını kazanıp yolu Türkiyeden geçenler Transferi skandala dönüştü 1 dakika bile oynamadan gitti

2022 Katar Dünya Kupası'nın başlamasına artık sayılı günler kaldı. Yaklaşık 1 ay boyunca tüm futbolseverleri ekran başına kilitleyecek olan Dünya Kupası 18 Aralık'ta sahibini bulacak. Dev organizasyonda daha önce kupayı kazanan ve yolu Türkiye'den geçen birçok yıldız isim bulunuyor. Bu yıldız oyuncuların içinde transferi skandala dönüşen ve 1 dakika bile Türkiye'den forma giyemeden ayrılan bir isim de var. 

Haberin Devamı

İşte Dünya Kupası'nı kazanan ve yolu Türkiye'den geçen isimler...

1 -) RAIMOND AUMANN - BEŞİKTAŞ

İtalya'da düzenlenen 1990 Dünya Kupası'na Lothar Matthasu ve Rudi Völler önderliğindeki Almanya damga vurdu. Panzerler, 1974'te kendi ev sahipliklerindeki turnuvada Hollanda'yı 2-1 mağlup ederek zafere ulaşmış ve 1990'a kadar düzenlenen 3 turnuvada 1982 ve 1986'da final oynamalarına rağmen mutlu sona ulaşamamışlardı. 

Almanlar bu şanssızlığı 1990 İtalya'da kırdı. 1986 Meksika'da finalde Arjantin'e kaybeden Almanya bu kez 1990 İtalya'da Arjantin ile finalde karşı karşıya geldi. Napoli formasıyla Maradona'nın fırtına estirdiği yıllarda tüm İtalya'nın Arjantin'i desteklediği turnuvada final maçı nefesleri kesti. Normal süresi 1-1 sona eren mücadele penaltı vuruşlarına gitti. Almanya penaltı vuruşlarında Arjantin'i mağlup ederek 16 yıllık özlemi sona erdirdi ve üçüncü kez Dünya Kupası'nın sahibi oldu.

Haberin Devamı

Dünya Kupasını kazanıp yolu Türkiyeden geçenler Transferi skandala dönüştü 1 dakika bile oynamadan gitti

Almanya'nın 1990'da Dünya Kupası'nı kazanan kadrosunda 1994-1995 sezonunda Beşiktaş forması giyen Raimond Aumann da yer aldı. Aumann genelde Bodo Illgner'in arkasında kalsa da kariyerine Dünya Kupası apoletini de ekledi.

Aumann, Beşiktaş kariyerinde 1 Süper Lig şampiyonluğu yaşarken Bayern Münih ile 5 Bundesliga, 1 kez Almanya Kupası ve 2 kez Almanya Süper Kupası kazanma başarısı gösterdi.

2 -) CLAUDIO TAFFAREL - GALATASARAY

Dünya Kupası'nı en fazla kazanan ülke Brezilya... Sambacılar tarih boyunca 5 kez Dünya Kupası'nda mutlu sona ulaştı. 1994 ABD Dünya Kupası drama ve sevincin aynı anda yaşandığı finale tanıklık etti.

Son şampiyonluğunu 1982 İspanya'da elde eden İtalyanlar, 1994 ABD'de finale yükselmiş ve genç jenerasyonuyla finalde Brezilya'nın rakibi olmuştu. Brezilya ise tecrübeli yıldızlarıyla tarihte 4. kez dünyanın en büyük ülkesi olmak istiyordu. 

Maçın normal süresi ve uzatmaları 0-0 sona erdi. Maç seri penaltı atışlarına gitti. Brezilya'da Romario, Branco ve Dunga meşin yuvarlağı ağlara gönderirken Marcio Santos penaltı vuruşundan yararlanamadı. İtalya'da ise Albertini ve Evani topu ağlara gönderirken Baresi, Massaro ve Roberto Baggio penaltı vuruşundan yararlanamadı. Dünya Kupası tarihinin en ikonik anlarından biri ise Roberto Baggio'nun son penaltı vuruşundan yararlanamaması oldu. İtalyan futbolunun gelmiş geçmiş en büyük on numaralarından olan Baggio topu üst direğe nişanladı ve Brezilya 4. kez Dünya Kupası'nı müzesine götürdü.

Haberin Devamı

Dünya Kupasını kazanıp yolu Türkiyeden geçenler Transferi skandala dönüştü 1 dakika bile oynamadan gitti

Brezilya'nın 1994 Dünya Kupası kadrosunda daha sonra Galatasaray'la efsane haline gelen Claudio Taffarel de yer alıyordu. Taffarel, Aumann'dan sonra Türkiye'ye gelen ikinci Dünya Kupası kazanan futbolcu oldu.

Türkiye'de Galatasaray formasıyla 3 sezon forma giyen Taffarel, sarı-kırmızılı forma altında 2 Süper Lig şampiyonluğu, 2 Türkiye Kupası, 1 UEFA Kupası şampiyonluğu ve 1 UEFA Süper Kupa şampiyonluğu yaşadı.

3 -) ROBERTO CARLOS - FENERBAHÇE

Roberto Carlos birçok futbol otoritesine göre dünyanın gelmiş geçmiş en iyi sol bek oyuncusu olarak kabul ediliyor. Yıldız oyuncu, A Milli Futbol Takımımızın üçüncü olarak bitirdiği 2002 Güney Kore-Japonya ortaklığında düzenlenen Dünya Kupası'nda zafere ulaşan Brezilya Milli Takımı'nın kadrosunda yer alıyordu.

Haberin Devamı

Brezilya ağır favorisi olarak katıldığı turnuvada A Milli Takımımızın grubunda yer alıyordu. Sambacılar, grupta liderliği kimseye kaptırmadı. Yarı finalde yeniden A Milli Takımımız ile karşılaşan Brezilya, Ronaldo'nun uzun yıllar unutulmayacak golüyle 1-0 galip gelerek finalde Almanya'nın rakibi oldu. Brezilya finalde Almanya'yı zorlanmadan 2-0 ile mağlup ederek tarihte 5. kez Dünya Kupası'nı kazandı.

Brezilya'nın zafere ulaşan kadrosunda yer alan Roberto Carlos, Temmuz 2007'de Fenerbahçe'ye imza attı. Dünyaca ünlü yıldız sarı-lacivertli formayla 3 yıl forma giyerken şampiyonluk sevinci yaşayamasa da 2 TFF Süper Kupa kazandı. 

Dünya Kupasını kazanıp yolu Türkiyeden geçenler Transferi skandala dönüştü 1 dakika bile oynamadan gitti

4 -) JUAN MATA - GALATASARAY

İspanya'nın futbolda esip gürlediği yıllarda Juan Mata, 2010 Dünya Kupası'nı kazanan İspanya kadrosunda yer alıyordu. Boğalar, futbola 'tiki-taka' olarak geçen futbol tarzıyla adeta dünyaya kafa tutuyordu.

Barcelona ağırlıklı kadroda Ramos, Capdevilla, Casillas ve Juan Mata gibi yıldızlar ise kadro derinliğini sağlıyor ve İspanyollar favori oldukları turnuvada zorlanmıyordu. Finalde ise bugüne kadar hiç Dünya Kupası kazanamayan ve kadrosunda Wesley Sneijder, Dirk Kuyt, Nigel De Jong ve Van Persie gibi tanıdık isimleri bulunduran Hollanda; 2010 Dünya Kupası finalinde İspanya'nın rakibi oluyordu.

Haberin Devamı

Normal süresi 0-0 sona eren heyecan fırtınasında Iniesta'nın golü kupayı Avrupa'nın güneyine; İspanya'ya getiriyordu. İspanyollar tarihlerinde ilk kez Dünya Kupası kazanmanın mutluluğunu yaşarken Hollanda tarihinde üçüncü kez çıktığı finalde makus talihini yine yenemiyordu.

İspanya'nın kadrosunda bulunan Juna Mata bu sezon başında Galatasaray'a transfer oldu. Mata bugüne kadar Galatasaray formasıyla toplamda 4 maçta forma giyerken 1 gol atıp 1 asist yaptı.

Dünya Kupasını kazanıp yolu Türkiyeden geçenler Transferi skandala dönüştü 1 dakika bile oynamadan gitti

5 -) MESUT ÖZİL - FENERBAHÇE / BAŞAKŞEHİR

2014 Dünya Kupası'nda zafer bir kez daha Almanya'nı oldu. Panzerler, Brezilya'da düzenlenen turnubada tarihlerinde 4. kez mutlu sona ulaştı. Almanya'nın 2014'te ev sahibi Brezilya'yı 7-1 mağlup ettiği maç ise Dünya Kupası tarihinin en ön sayfalarına geçecek cinsten oldu. Almanya, farklı Brezilya galibiyetinin rüzgarıyla finalde Arjantin'in rakibi oldu. 

Almanya ve Arjantin tarihlerinde üçüncü kez Dünya Kupası finalinde karşı karşıya geldi. 1986'da Arjantin; 1990'da ise Almanya mutlu sona ulaşmıştı. 2014'te de Almanya zafere ulaşan taraf oldu. Finalde rakibini 1-0 mağlup eden Almanya'da gol Mario Götze'den gelmişti.

Dünya Kupasını kazanıp yolu Türkiyeden geçenler Transferi skandala dönüştü 1 dakika bile oynamadan gitti

Sonrasında Türkiye'de Fenerbahçe ve Başakşehir forması giyen Mesut Özil turnuvanın en değerli oyuncuları arasında yer aldı. Mesut Özil'in futbolu domine ettiği yıllarda döneminin en iyi on numaraları arasında yer alıyordu.

Mesut Özil, Fenerbahçe ve Başakşehir formalarıyla Türkiye'de kupa sevinci yaşayamadı.

6 -) LUKAS PODOLSKI - GALATASARAY / ANTALYASPOR

2014 Dünya Kupası'nı kazanan Almanya kadrosunda Mesut Özil dışında da tanıdık isimler bulunuyordu. Lukas Podolski bu isimlerin başında yer alıyordu. Etkili sol ayağı ve hırçın görüntüsüyle Panzerlerin kupadaki önemli isimlerinden olan Polonya asıllı Alman yıldız Lukas Podolski kariyerine Dünya Kupası şampiyonluğu da ekledi.

Lukas Podolski, 2015-2016 sezonunun başında Galatasaray'a transfer oldu. Alman yıldız sarı-kırmızılı formayla 1 Türkiye Kupası ve 2 TFF Süper Kupa şampiyonluğu yaşadı.

Lukas Podolski Galatasaray'dan sonra Türkiye'de Antalyaspor forması da giydi.

Dünya Kupasını kazanıp yolu Türkiyeden geçenler Transferi skandala dönüştü 1 dakika bile oynamadan gitti

7 -) KEVIN GROSSKREUTZ - GALATASARAY

Bu listenin belki de en şaşırtıcı isimlerinden biri Kevin Grosskreutz... Borussia Dortmund'un Bayern Münih dominasyonuna son verdiği 2010'lu yılların başında Borussia Dortmund'un en önemli isimlerinden biri olan Kevin Grosskreutz, 2014 Dünya Kupası'nda Almanya kadrosunda yer alan isimlerden biriydi.

Kupada fazla forma şansı bulamasa da kariyerine Dünya Kupası şampiyonluğu apoletini ekleyen Kevin Grosskreutz, 2015-2016 sezonunun başında tıpkı Lukas Podolski gibi Galatasaray'a transfer olan Alman yıldızlardan biriydi. Fakat Grosskreutz'un transferi tam bir skandala dönüştü.

FIFA, TMS Sistemi'ne (Oyuncu eşleştirme) zamanında girilmeyen Kevin Grosskreutz transferini onaylamazken, gönderilen evrakların imzasız ve boş olduğunu bildirilmişti. Böyle Grosskreutz'un lisansı TFF tarafından onaylanmazken Alman yıldız Galatasaray'la sadece antrenmanlarda yer alabilmiş fakat hiçbir resmi karşılaşmada forma giyememişti.

Grosskreutz, Galatasaray'da 1 dakika bile forma giyemeden 6 Ocak 2016'da Stuttgart'a transfer olmuştu.

Dünya Kupasını kazanıp yolu Türkiyeden geçenler Transferi skandala dönüştü 1 dakika bile oynamadan gitti

8 -) ADIL RAMI - FENERBAHÇE

Rusya'da düzenlenen 2018 Dünya Kupası'nda Fransa rüzgarı yaşandı. Kylian Mbappe'nin futbol sahnesine yeni yeni çıktığı, Pogba, Griezmann, Giroud ve Kante gibi yıldızlarla turnuvanın ağır favorisi olan Fransa, finalde Hırvatistan ile karşılaştı. Büyük heyecana sahne olan final maçında Fransa, Hırvatistan'ı 4-2 mağlup ederek 20 yıl sonra Dünya Kupası'nı ikinci kez kazanma başarısı gösterdi.

Fransa'nın Dünya Kupası geniş kadrosunda 2019-2020 sezonunda Fenerbahçe forması giyen Adil Rami de yer alıyordu. Rami, Şubat 2020'de Fenerbahçe'den ayrılarak Sochi'ye transfer oldu.

Dünya Kupasını kazanıp yolu Türkiyeden geçenler Transferi skandala dönüştü 1 dakika bile oynamadan gitti

9 -) STEVEN NZONZI - GALATASARAY

Tıpkı Adil Rami gibi Steven Nzonzi de Fransa'nın 2018 Dünya Kupası geniş kadrosunda yer alıyordu. Galatasaray 2018-2019 sezonunu şampiyon olarak tamamlamış ve dünya yıldızlarını bir bir Türkiye'ye indiriyordu. Radamel Falcao, Mario Lemina, Jean Michael Seri ve Ryan Babel gibi yıldızların yanına kariyerinin en verimli dönemini geçiren Steven Nzonzi de eklendi. 

Büyük beklentilerle Galatasaray'a transfer olan Steven Nzonzi, Galatasaray'da beklentilerin oldukça altında kalmış ve devre arasında Galatasaray'dan ayrılarak Fransa Ligue 1 ekiplerinden Rennes'in yolunu tutumuştu.

Dünya Kupasını kazanıp yolu Türkiyeden geçenler Transferi skandala dönüştü 1 dakika bile oynamadan gitti