İngiltere Premier Lig Efsane bıraktı

Efsane bıraktı

09.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Manchester United Teknik Direktörü Alex Ferguson, emekliye ayrılacağını açıkladı, tüm dünya şok oldu. Hocalık kavramını değiştiren, 27 yıl başında kaldığı United’da istikrar abidesi olan, başarılarıyla bir fenomen haline gelen İskoç çalıştırıcı ardında dev bir hazine bıraktı

Efsane bıraktı

HAZIRLAYAN - ONUR?DİNÇER

Haberin Devamı

İngiltere’den dün gelen bir haber tüm dünyada bomba etkisi yarattı. Manchester United, resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, takımın teknik direktörü Alex Ferguson’un sezon sonunda görevi bırakacağını duyurdu. Futbolda teknik adamlık kavramına yeni bir boyut kazandıran isim olarak anılan İskoç teknik adamın vedası, bir dönemin kapandığı şeklinde yorumlandı.
Ferguson, kendi ağzından şu ifadeleri kullandı: “Üzerinde uzun bir süre düşündüm ve sonunda içinde bulunduğum zamanın doğru zaman olduğuna karar verdim. Takımı güçlü olduğu bir konumdayken devretmek önemliydi. O yüzden mutluyum” dedi.

Herkese teşekkür etti
Takımı çalıştırdığı süreç zarfında kazandığı başarılarda birçok kişinin emeği olduğuna dikkat çeken Ferguson, “Burda beni hep destekleyen aileme hakkını teslim etmeliyim. Teknik kadroya ve idari personele de bir teşekkür borcum var. Ve tabi benim ismimi bağıran taraftarlara da büyük teşekkürler. Onlar da benim en büyük destekçilerimden bir tanesi oldular” ifadelerini kullandı.
Ferguson 1986 yılında göreve geldiği Manchester United’ın tam 27 yıl başında kalarak kırılması güç bir rekora imza attı. Deneyimli çalıştırıcının uzun soluklu görev süresi, yakaladığı başarılar, detaylı scout ekipleri oluşturma gibi yenilikler, ‘Ferguson tipi teknik adamlık’ diye bir kavramın doğmasına yol açarken; İskoç hoca ağzından düşürmediği sakızı ile de adeta bir fenomen haline geldi. Öyle ki literatüre geçen bu başarıları ile ismi tarihe altın harflerle kazınan ve ‘Sir’ unvanı verilen Alex Ferguson için United taraftarları şarkılar besteledi, tribüne ismi verildi, heykeli dikildi.
Alex Ferguson teknik direktörlük kariyerine 1974 yılında 32 yaşında iken başladı. East Stirlingshire kulübünde haftada 40 sterlin karşılığında çalışan Ferguson’un bu macerası fazla sürmedi ve 4 ay sonra başına geçtiği St. Mirren’i 1974-78 yılları arasında çalıştırdı. Ferguson burada şampiyonlukla tanışırken sonrasında ülkenin önemli takımlarından Aberdeen’in başında yaklaşık 9 yıl süren bir maceraya atıldı, kulübe tarihinin en başarılı dönemini yaşattı. Ferguson sonrasında kendini ülkesinin milli takımının başında buldu.

Altın dönem başlıyor
Ve milli takımın ardından 6 Kasım 1986’da hem kendisinin hem de futbolla ilgili birçok kişinin kaderini değiştirecek imzayı attı. Ada’nın köklü kulübü Manchester United Alex Ferguson’u takımın başına getirdi. Dünyanın sayılı kulüpleri arasında gösterilen Kırmızı Şeytanlar, başlarda beklediği başarıyı sergileyemeyen Ferguson’da ısrar etti.
İskoç teknik adam ilk 6 sezonunda ligi iki kez ikinci sırada bitirdi. Ancak 1992-93 sezonu 52 yaşındaki çalıştırıcı için bir dönüm noktasıydı. Sabırla beklenen başarılar için doğru zaman gelmişti. İskoç menajer Premier Lig’deki ilk şampiyonluğunu yaşadı ve Manchester United şampiyonluk sayısını 8’e yükseltti. Bu tarihten sonra artık oturan sistemin meyveleri toplanmaya başlanacaktı. Daha öncesinde sadece bir kez, 1967-68 sezonunda Avrupa’nın bir numaralı kupasını müzesine götüren United, uzun bekleyişin ardından şeytanın bacağını kırdı. Alex Ferguson ve öğrencileri Nou Camp’taki finalde Bayern Münih’i 2-1 mağlup ederek Şampiyonlar Ligi kupasını havaya kaldırdı.

Haberin Devamı

Manchester’da 38 kupa
Ferguson yönetiminde Manchester; 13 Premier Lig, 5 Federasyon, 4 Lig, 10 Community Shield, 2 Şampiyonlar Ligi, 1 Kupa Galipleri, 1 UEFA Süper, 1 Intercontinental Cup ve 1 de FIFA Dünya Kulüpler Kupası kazandı. Büyük başarılarla adını tarihe yazdıran Ferguson, içinde bulunduğumuz sezonda da takımı şampiyon yaptı, ardında büyük bir hazine bırakarak, bir dönemin kapandığını duyurdu.

Haberin Devamı

Efsane bıraktı

Haberin Devamı

Scout denince...

Futbolcu izleme denince Alex Ferguson’un yeri başkadır. Sir geçen yıl FIFA’nın resmi sitesine verdiği röportajda Chicharito’nun transferini şöyle anlatıyor: “Bizim scout ekibinin şefi bana Meksika’dan bir çocuğun adını söyledi, bu ilk adımdı. Sonra bana videolarını izletti. Çok beğendik ama sadece video ile karar veremezsiniz. Ben de kendisini 1 aylığına Meksika’ya gönderdim. Orda ailesinden gelen futbolcu kökenlerini keşfettik ve performansını yerinde izledik. Tüm bunlardan sonra karar vermek çok kolaydı. Fiyatının artmasına yol açacak 2010 Dünya Kupası başlamadan hemen imzayı attırdık.”

Haberin Devamı

‘Bir çağ böylece sona erdi!’

* Şüphesiz ki ulaştığı başarılar onu en büyüklerden biri yaptı. Acaba bu uzun süreli çalışma tekrar edilebilecek mi?
SEPP BLATTER (FIFA Başkanı)
* Doğal olarak kısa süreli çözümlere odaklanan ‘sonuç merkezli’ bir meslekte, uzun süreli bir vizyonu temsil eden CV’si benzersizdir. O gerçek bir vizyon sahibidir.
MICHEL PLATINI (UEFA Başkanı)
* Hayalkırıklığına uğradım. Şok oldum. Bu karara çok üzüldüm.
SCHMEICHEL (Eski United kalecisi)
* Bir çağ böylece sona erdi!
K.BOATENG (Milanlı futbolcu)
* Sir Alex, tüm zamanların en iyi teknik adamlarından bir tanesi. 26 yılın ardından hepimiz ona saygı borçluyuz.
V.KOMPANY (M.City kaptanı)
* Alex Ferguson’un Manchester United’daki başarısı inanılmaz. Kendisinin emekliliğinin, benim takımım Aston Villa’nın hayatını biraz daha kolaylaştıracağını umut ediyorum.
DAVID CAMERON(Britanya Başbakanı)

Mourinho mu Moyes mi?

Alex Ferguson’un emeklilik açıklaması Premier Lig’in dev ekibini önümüzdeki yıldan itibaren hangi hocanın çalıştıracağı sorusunu da beraberinde getirdi. İngiliz basınında birçok teknik adam, Kırmızı Şeytanlar’ın yeni hocası adayları arasında gösterildi. İşte onlar ve şu an çalıştırdığı takımlar: David Moyes (Everton), Jose Mourinho (Real Madrid), Jurgen Klopp (B.Dortmund), Ole Solskjaer (Molde), Manuel Pellegrini (Malaga).

Kimler geldi kimler geçti!

İskoç hocanın, 27 yıllık kariyeri boyunca, Türk futbolunun lokomotifleri Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş, 62 farklı teknik adama görev verdi. 71 kez teknik direktör değişikliğine giden 3 büyükler, 40 yabancı, 22 yerli isimle çalıştı. F.Bahçe’de 28 farklı hoca görev aldı. Avrupa’da da büyük kulüpler teknik direktör koleksiyonu yaptı: R.Madrid-24, Inter-19, Chelsea-18, B.Münih-14, Juventus-14, Man.City-14, Milan-13. ,

Yılmaz Vural’dan ilginç açıklama!

Eurosport’a konuşan S.B.Elazığspor Teknik Direktörü Yılmaz Vural, Ferguson’un United’ın başında olduğu çeyrek asırlık sürede kendisinin 20’den fazla takım çalıştırdığına dikkat çekerek “Ferguson bıraktı, ben hâlâ devam ediyorum” dedi.

İSKOÇYA’DA DA BAŞARILIYDI
ST MIRREN: İskoçya 2. lig şampiyonu: 1976-77. ABERDEEN: İskoçya 1. Lig şampiyonu: 1979-80, 1983-84, 1984-85. İskoçya Kupası: 1981-82, 1982-83, 1983-84, 1985-86. İskoçya Lig Kupası: 1985-86. Kupa Galipleri Kupası: 1982-83. Avrupa Süper Kupa: 1983.

Sir unvanı verildi

Alex Ferguson’a elde ettiği başarılardan dolayı Sir unvanı verildi. İskoç teknik adam 1998-99 sezonunda takımını Şampiyonlar Ligi şampiyonu yapınca, kraliçe tarafından İngiltere’nin bu önemli soyluluk unvanına layık görüldü.

Yazarlar