İngiltere Premier Lig Everton'a 10 puan silme cezası! Küme düşme hattına gerilediler

Everton'a 10 puan silme cezası! Küme düşme hattına gerilediler

17.11.2023 - 15:33 | Son Güncellenme:

Everton, Premier League'in sürdürülebilirlik kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 10 puan silme cezası aldı.

Evertona 10 puan silme cezası Küme düşme hattına gerilediler

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Everton hakkında şoke eden karar! Everton, Premier League'in sürdürülebilirlik kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 10 puan silme cezası aldı. İngiliz ekibi, bu cezayla birlikte 4 puanla Premier League'de küme düşme hattına geriledi.

Haberin Devamı

EVERTON NEDEN CEZA ALDI?

Everton, Premier Lig'in kâr ve sürdürülebilirlik kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle bu sezon 10 puan silme cezası aldı. Kulüp, 2021-22 sezonuyla ilgili ihlal iddiaları nedeniyle Mart ayında bağımsız bir komisyona sevk edilmiş ve geçen ay bir duruşma yapılmıştı.

Everton para cezasına çarptırılabilir ya da transfer ambargosu uygulanabilirdi ancak Premier Lig şimdi Sean Dyche'nin takımının 19. sıraya düşmesine ve gol farkıyla son sıradaki Burnley'nin üstünde yer almasına neden olacak puan silme cezasını onayladı.

Premier Lig'den yapılan açıklamada şöyle denildi: "Bağımsız bir Komisyon, Premier Lig'in Kârlılık ve Sürdürülebilirlik Kurallarını (PSR'ler) ihlal ettiği gerekçesiyle Everton FC'ye derhal 10 puan silme cezası vermiştir. Premier Lig, bu yılın başlarında kulüp aleyhinde bir şikâyette bulunmuş ve davayı bağımsız bir komisyona havale etmiştir. Dava sürecinde kulüp, 2021/22 sezonunda sona eren dönem için PSR'leri (Sürüdülebilirlik kuralları) ihlal ettiğini kabul etti ancak ihlalin kapsamı konusunda anlaşmazlık devam etti.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz ay yapılan beş günlük duruşmanın ardından komisyon, Everton FC'nin ilgili döneme ilişkin PSR hesaplamasının, Premier Lig'in iddia ettiği gibi 124,5 milyon sterlinlik bir kayıpla sonuçlandığını ve bunun PSR'ler kapsamında izin verilen 105 milyon sterlinlik eşiği aştığını tespit etti. Komisyon, 10 puanlık bir kesinti şeklinde sportif bir yaptırım uygulanması gerektiği sonucuna varmıştır. Bu yaptırım derhal yürürlüğe girecektir.

EVERTON'DAN KARARA İTİRAZ

Everton Kulübü, Premier Lig'in aldığı 10 puan silme cezasına ilişkin resmi internet sitesinden sert bir açıklama yaparak konuyu temyize taşıyacağını açıkladı.

Everton'dan şu açıklama yapıldı:

Everton Futbol Kulübü, Premier Lig Komisyonu'nun kararı karşısında hem şok olmuş hem de hayal kırıklığına uğramıştır.

Kulüp, Komisyon'un tamamen orantısız ve haksız bir sportif yaptırım uyguladığına inanıyor. Kulüp, karara itiraz etme niyetini Premier Lig'e iletmiştir. Temyiz süreci şimdi başlayacak ve kulübün davası, Premier Lig kuralları uyarınca atanacak bir Temyiz Kurulu tarafından zamanı geldiğinde görülecektir.

Haberin Devamı

Everton, Premier Lig'e verdiği bilgilerde açık ve şeffaf olduğunu ve sürecin bütünlüğüne her zaman saygı duyduğunu savunmaktadır. Kulüp, azami iyi niyetle hareket etmediği yönündeki tespiti kabul etmemekte ve bunun Premier Lig tarafından yargılama sürecinde ortaya atılan bir iddia olduğunu anlamamaktadır. Komisyon tarafından uygulanan yaptırımın sertliği ve ağırlığı, sunulan kanıtların ne adil ne de makul bir yansımasıdır.

Kulüp ayrıca, Premier Lig'in Kâr ve Sürdürülebilirlik Kuralları ile ilgili diğer davalarda alınan kararları da büyük bir ilgiyle izleyecektir.

Everton, temyiz süreci sonuçlanana kadar bu konu hakkında daha fazla yorum yapamaz.

Yazarlar