Skorer "Fener hata yaptı"

"Fener hata yaptı"

22.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Toshack, Balic ile Revivo'nun özelliklerinin aynı olduğunu belirtti, "İkisinin birden transfer edilmesi yanlış" dedi

Fener hata yaptı




Beşiktaş'ın eski teknik direktörü Toshack, Fenerbahçe'de bu sezon bekleneni veremeyen Balic'e çeşitli tavsiyelerde bulundu. Galli hoca, Revivo ile Balic ikilisinin aynı özelliklere sahip olduklarını da belirtti, ikisinin birden transfer edilmesini hata olarak değerlendirdi.
Toshack, şunları söyledi:

"Kendini ispatlamalı"

"Balic altı ay süren sakatlığından sonra yedek kaldı. Ardından eşinden ayrıldı. Bunlar onu etkiledi. Benim Real Madrid'den ayrılmamdan sonra da Balic'i İspanya'da yedeğe çektiler. Ben gittiğim için Balic'i dışladılar. Balic bana güveniyordu. Benimle bütünleşmişti. Bunlar zor anlar. Ancak Balic profesyonel, parası ve şöhreti olan bir oyuncu. Bunları atlatmak zor ama imkansız değil. Son günlerde onu formsuz gördüm. Sanki iyi idman yaptırılmamış. Şişmanlamış. Türkiye'ye zorla geldi. Zaman ilerledikçe Real'de oynayamayacağını anladı, en son çare olarak da Türkiye'ye geldi. İspanya'ya dönmek istiyorsa, bunu burada eski Balic olduğunu ispat ederek başarabilir. Real Madrid, Balic'in Fenerbahçe'de oynadığı maçlarla ilgili olarak sürekli bilgilendiriliyor. Fenerbahçe ve Mustafa Denizli de Balic'e yardımcı olmalı."

"Revivo'ya tercih ettik"

"Balic ve Revivo aslında aynı özellikleri taşıyan oyuncular. Ben Real Madrid'de görev yaparken ikisi arasında tercih yapmak zorunda kaldık, Balic'i transfer ettik. Bu iki kaliteli futbolcuyu aynı anda sahaya sürmek kadar, birisini yedekte bekletmenin de zor olduğunu bilerek birisini seçtik."
Toshack, Fenerbahçe'nin Beşiktaş maçında altı yabancı oyuncuyu aynı anda oynatmasını ise esprili bir şekilde değerlendirdi. Ünlü hoca, "Ben de olsam şaşırırdım. Eskiden siyahilere yabancı denilirdi. Ama şimdi Fenerbahçe siyahi oyuncuları bile Türk'leştirmiş. Mustafa hocanın bunu ayırabilmesi için sahaya bilgisayarla çıkması gerekir" dedi.

"Nouma'yı ben de istedim"

Tochack, Beşiktaş'ın yıldızı Nouma'yı ise övdü. Galli teknik adam, Karhan ve Nouma'yı ben de istemiştim. Nouma'nın eski hocası Louis Fernandez ile görüştüm, bana çok iyi futbolcu olduğunu söyledi. O zamanlar pahalı olduğu için alamadık. Beşiktaş'tayken de onu istemiştim. Fernandez'in değişmez oyuncusuydu. Beşiktaş ondan faydalanır. Beşiktaş'a her konuda yardıma hazırım. Başkan Serdar Bilgili ile her konuyu görüşüyoruz" diye konuştu.
Toshack, Suat'ın performansının kendisini şaşırttığını, Oktay'ın her zaman problemli bir futbolcu olduğunu da sözlerine ekledi.

FENERBAHÇE DEĞİRMENİ

Son yıllarda başarıya hasret kalan Fenerbahçe, yönetim ve teknik heyetindeki istikrarsızlığın yanı sıra, transfer dönemlerindeki hareketliliğiyle de dikkat çekiyor.
Sarı - Lacivertli kulüpte, 103 golle gol rekorunun kırıldığı 1988 - 89 sezonun ardından, son 12 sezon baz alınarak yapılan değerlendirme sonucu ortaya çıkan rakamlar, asıl sorunun yönetim, teknik heyet ve futbolcu kadrosundaki istikrarsızlık olduğu düşüncesinde ağırlık kazandırıyor.
Fenerbahçe'de, adı geçen dönemde 5 kulüp başkanı, 17 ayrı teknik adam görev yaparken, 6'si 2'şer kez, 36'sı da yabancı olmak üzere toplam 130 futbolcu transfer edildi.

BAŞKANLAR

Fenerbahçe Kulübü'nde son 12 sezonda 5 ayrı başkan görev yaptı. Yönetim kurullarındaki istikrarsızlığa bağlı olarak, bu dönemde sık sık olağanüstü ve olağan genel kurullar yapan Sarı - Lacivertli kulüp, futbol takımının yeşil sahalarda aldığı sonuçlara endeksli, sık sık görev teslimi yapmak zorunda kaldı.
Sarı - Lacivertli kulübün ligde yalnızca 1 kez şampiyonluğa ulaştığı son 11 sezonunda, Metin Aşık, Güven Sazak, Hasan Özaydın, Ali Şen ve halen görevini sürdüren Aziz Yıldırım, başkanlık koltuğuna oturdular.
Bu dönem içinde yalnızca Ali Şen, 1995 - 96 sezonunda lig şampiyonluğu görebildi.

TEKNİK ADAMLAR

Fenerbahçe'de, son 12 sezonda şimdiye dek 17 ayrı teknik adam, görev yaptı. Fenerbahçe'de ayrıca, geride kalan son 11 sezonun 7'sinde sezona başlayan teknik direktör, ligin bitiminden önce görevinden ayrılmak zorunda kaldı.
Son 12 sezonda görev yapan teknik adamlar şöyle:
1989 - 90 Todor Veselinoviç (Sezonu Ömer Kaner ile tamamladılar)
1990 - 91 Guus Hiddink (Sezonu Erol Togay ile tamamladılar)
1991 - 92 Josef Venglos
1992 - 93 Josef Venglos (Sezonu Tınaz Tırpan ile tamamladılar)
1993 - 94 Holger Osieck
1994 - 95 Holger Osieck (Sezonu Tomislav İviç ile tamamladılar)
1995 - 96 Carlos Alberto Parreira
1996 - 97 Sebastiao Barroso Lazaroni (Sezonu Veselinoviç ile tamamladılar)
1997 - 98 Otto Bariç (Sezonu Cemşir Muratoğlu ile tamamladılar)
1998 - 99 Joachim Löw
1999 - 2000 Rıdvan Dilmen (Sezonu Zdenek Zeman ve Turhan Sofuoğlu ile tamamladılar)
2000 - 2001 Mustafa Denizli

FUTBOLCULAR

Fenerbahçe'nin son 12 transfer döneminde renklerine kattığı oyuncular da şöyle:
1989 - 90: Ivan Vichnevski, Mustafa Kurt, Cafer, Şenol 3, Bahadır, Batur Altıparmak, Henrik Nielsen, Necdet, Vedat, Cevdet, Nejat, B.Bilal, Nurettin Yıldız, Bülent, Neşet
1990 - 91: Semih Yuvakuran, Ozessiew Jakolcewicz, Sercan Görgülü, Yaşar, Ahmet Suphi Evke, Erkan, Fadıl Vokri, Hayrettin, Ercan Koloğlu, Hasan, Brands, Orhan
1991 - 92: Engin İpekoğlu, Piotr Soczynski, Ümit Birol, Tanju Çolak, Candido Gerson (kiralık), Levent Kurt, Nuri Kamburoğlu, Jensen, Hüseyin, Gökhan Gedikali
1992 - 93: Altay Dağdelen, Can Okuyucu, Dzoni Novak, Stanimir Stoilov, Faruk Korkmaz, İlker Yağcıoğlu, Mustafa Yücedağ, Ülken Durak, Miroslav Tangja, Candido Gerson
1993 - 94: Mecnun Çolak, Sadettin Demirtaş, Ayvaz Moralı, Aygün Taşkıran, Ahmet Yıldırım, Batur Altıparmak, Bülent Uygun, Candan Sayın, Cengiz Alp, Erbil İzer, Emre Aşık, Hüseyin Saraç, Kemalettin Şentürk, Kazım Konak, Mahmut Çalışkan, Metin Özkan, Salih Başköy, Turgay Çekiç, Tayfur Havutçu, Volkan Alpacar, Andreas Wagenhaus, Demir Hotiç, Dzoni Novak, Uche Alozia Okechukwu, Brian Steen Nielsen, Rüştü Reçber
1994 - 95: Frank Pingel, Ali Nail Durmuş, Toprak Kırtoğlu, Feyyaz Uçar
1995 - 96: Jes Högh, Erol Bulut, Saffet Akbaş, Tarık Daşgün, Tayfun Korkut, Elvir Boliç, Dalian Robert Atkinson, Serkan Rençber, Mustafa Özer, Halil İbrahim Kara
1996 - 97: Sedat Balkanlı, Benhur Babaoğlu, Mustafa Doğan, Tuncay Akgün, Selahattin Özbir, Augustine Okocha, Emil Kostadinov, Saffet Sancaklı, Müjdat Karagöz, Özkan Koçtürk
1997 - 98: Sabin Ilie, John Lesiba Moshoeu, Atilla Güneş, Taner Savut, Faruk Yiğit, Metin Karaca, Kubilay Toptaş
1998 - 99: Erkan Sözeri, Metin Diyadin, Sergio Neves, Elvir Baliç, Viorel Dinu Moldovan, Murat Yakın, Manuel Dimas Teixeria, Sergen Yalçın (kiralık)
1999 - 00: Samuel Johnson, Alpay Özalan (kiralık), Ogün Temizkanoğlu, Sergen Yalçın (kiralık), Abdullah Ercan, Yaw Preko, Süleyman Oulare, Engin İpekoğlu, Tufan Apaydın, Burak Aydın
2000 - 2001: Kennet Andersson, Michael Haim Revivo, Nikola Lazetiç, Zoran Mirkoviç, Milan Rapaiç, Misko Mirkoviç, Yusuf Şimşek, Serhat Akın, Ali Güneş, Celil Sağır, Recep Bilir, Soner Keleş, Elvir Baliç (kiralık)

YABANCI FURYASI

Fenerbahçe, adı geçen dönem içinde toplam 36 yabancı futbolcuyla sözleşme yaptı.
Sezon başında 3 yeni yabancı oyuncu transfer eden Sarı - Lacivertli kulüpte, bu dönem içinde forma giyen birçok yabancı futbolcu iz bırakamadı. Brands, Jensen, Tangja, Pingel, Sabin Ilie, Sergio, Dimas, Oulare gibi isimler ise, çeşitli nedenlerden dolayı çok az bir süre forma giymek zorunda kaldılar.

SADECE BEŞ İSİM

Fenerbahçe'nin, bu sezon dışında, son 4 transfer döneminde renklerine kattığı toplam 36 futbolcudan şu anda kadroda yalnızca 5'inin bulunması da geçmişteki transferlerin isabet oranı hakkında bilgi veriyor.
1997 - 98 sezonunda alınan John Leshiba Moshoeu, 1998 - 99 sezonunda imza atan Elvir Balic, geçen sezon alınan Ogün, Abdullah ve Tufan, bu sezon da kadroda yer alan 5 futbolcu olarak dikkat çekiyor.

EZELİ RAKİPLERİNDE DURUM

Fenerbahçe'de son yıllarda yönetim, teknik kadro ve futbolcu transferinde yaşanan istikrarsızlığa karşı, ezeli rakipleri daha istikrarlı bir grafik çizdi.
Değerlendirmeye dahil son 12 sezonda Beşiktaş'ta, 2 başkan, 8 teknik adam, Galatasaray'da ise 3 başkan ve 9 teknik adam görev yaptı.
Bu dönemde Fenerbahçe'nin 1 lig şampiyonluğuna karşı, Galatasaray 6, Beşiktaş ise 4 kez mutlu sona ulaşmayı bildi.